«Ξεκάθαρα δηλώνω πως δεν θα παραχωρηθούν οπλικά συστήματα της Εθνικής Φρουράς», είπε ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, τονίζοντας πάντως ότι «είμαστε αλληλέγγυοι της Ουκρανίας, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία έχει στηρίξει τις αποφάσεις της ΕΕ και συμβάλλει με ανθρωπιστική βοήθεια».
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών, Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Χάρης Γεωργιάδης, κληθείς να απαντήσει κατά πόσον ανακαλεί τη θέση του ΔΗΣΥ ότι τάσσεται υπέρ της στήριξης της Ουκρανίας με όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής εξοπλισμού από όσα κράτη έχουν τη δυνατότητα, είπε πως με κανένα τρόπο δεν ανακαλεί καθώς στηρίζει τη θέση πως το Κίεβο πρέπει να στηριχθεί εξοπλιστικά από όσα κράτη έχουν τη δυνατότητα. «Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες αυτών των κρατών που μπορούν να στηρίξουν την Ουκρανία. Την ίδια ώρα, μια χώρα υπό ημικατοχή με μικρό στράτευμα δεν έχει τη δυνατότητα να πράξει το ίδιο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα μας ενδιέφερε να διερευνήσουμε δυνατότητες που θα μας επέτρεπαν να αντικαταστήσουμε παλιό ρωσικό εξοπλισμό», είπε ο Χάρης Γεωργιάδης .
Η εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος, κυρία Ερωτοκρίτου, ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο παραχώρησης όπλων στην Ουκρανία, είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται υπό την κατοχή της Τουρκίας και χρειάζεται ενίσχυση της αμυντικής της ικανότητας για να μπορεί να αναχαιτίσει τις επιβουλές και ορέξεις της Τουρκίας. Αν υπάρξει εισήγηση για να βοηθηθεί η Κύπρος με την αναβάθμιση της αμυντικής της ικανότητας, μέσω αντικατάστασης ή προμήθειας αμυντικού υλικού, τότε ενδεχομένως να μπορούν κάποιοι να συζητήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τόνισε η βουλευτίνα του ΔΗΚΟ
Το ΑΚΕΛ στο άκουσμα της θετικής οπτικής από τον Δημοκρατικό Συναγερμό στο ενδεχόμενο αποστολής του οπλισμού, αντέδρασε σήμερα με ανακοίνωση του στην οποία αναφέρει ότι «η χθεσινή απαίτηση του Συναγερμού για αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία σε συνδυασμό με τη διγλωσσία ανάμεσα στα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας εντείνει τις ανησυχίες». Προστίθεται ότι «ο κυπριακός λαός δεν επιθυμεί ούτε εμπλοκή της Κύπρου στον πόλεμο ούτε αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία».
Το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι «αν ο ΔΗΣΥ θέλει να είναι ΝΑΤΟϊκότερος των ΝΑΤΟϊκών, δεν σημαίνει ότι η χώρα πρέπει να διολισθήσει σε ατραπούς επικίνδυνες για το λαό και την πατρίδα μας».
Από την πλευρά του ο Δημοκρατικός Συναγερμός, με ανακοίνωση του απαντά στο ΑΚΕΛ, αναφέροντας ότι το κόμμα και η Κυβέρνηση στέκονται στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Προσθέτει ότι «τη στιγμή όμως που οι επιθέσεις της Ρωσίας συνεχίζονται και η διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθεί συγκλονισμένη τις θηριωδίες σε βάρος αμάχων Ουκρανών, το ΑΚΕΛ παραμένει προσκολλημένο στα ψυχροπολεμικά του δόγματα και ιδεοληψίες».
Ο ΔΗΣΥ αναφέρει επίσης ότι «σε αντίθεση με το ΑΚΕΛ», δεν υπάρχουν καλές και κακές εισβολές, δεν τίθεται θέμα εξίσωσης του θύτη με το θύμα και δεν υπάρχει καμία αμφιταλάντευση σε σχέση με τη στάση που η Κύπρος τηρεί. Τέλος ο ΔΗΣΥ τονίζει ότι «η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, έτσι συμπεριφέρεται, συντασσόμενη πλήρως με τις δημοκρατίες του κόσμου απέναντι στον επιθετικό αυταρχισμό».
naftemporiki
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου