Δεν είναι σαφές προς το παρόν πώς ακριβώς αυτή η κίνηση θα επηρεάσει την επάρκεια φυσικού αερίου στην χώρα η οποία καλύπτει το 40% των ενεργειακών αναγκών της με εισαγωγές από τη Ρωσία.
Η εταιρεία είπε ότι είχε τερματίζει την συμμετοχή της στην Gazprom Germania GMBH χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ή εξηγήσεις.
Η γερμανική Handelsblatt ανέφερε την Πέμπτη ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας εξετάζει το ενδεχόμενο κατάσχεσης των μονάδων Gazprom και Rosneft (ROSN.MM) με το Κρεμλίνο να απαντά ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα ήταν παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Η Gazprom Germania, που δραστηριοποιείται στον κλάδο της μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου, εδρεύει στο Βερολίνο και μοναδικός της μέτοχος είναι η Gazprom Export, εξ ολοκλήρου θυγατρική της Gazprom. Η εταιρεία διαθέτει και δίκτυο πρατηρίων στη Γερμανία αλλά και την Τσεχία.
Ο ειδικός στην αγορά φυσικού αερίου Φάμπιαν Χούνεκε δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ότι «τα φυσικά περιουσιακά στοιχεία (αποθήκευση φυσικού αερίου, αγωγοί) που θα χαθούν για τη ρωσική πλευρά με την πώληση της Gazprom Germania, μπορεί να θυσιάζονται προκειμένου να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων προμήθειας φυσικού αερίου». Οι υπάρχουσες συμβάσεις εισαγωγής δεσμεύουν την Gazprom Export σχετικά με το νόμισμα, την τιμή και την ποσότητα. «Αυτή η υποχρέωση θα μπορούσε τώρα να αρθεί», επισήμανε ο κ. Χούνεκε.
Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης, η παροχή φυσικού αερίου είναι μέχρι σήμερα σταθερή.
Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι στις 29 Μαρτίου διενήργησε αιφνιδιαστικό έλεγχο στα γραφεία πολλών εταιριών φυσικού αερίου στη Γερμανία, με την υποψία παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμού. Ακολούθησαν δημοσιεύματα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ελέγξει και τις εγκαταστάσεις δύο θυγατρικών της Gazprom με έδρα τη Γερμανία - Gazprom Germania και Wingas. Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως δεν κατονομάστηκαν οι εταιρίες που ελέγχθηκαν, ενώ επισημάνθηκε ότι δεν έχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα σε βάρος οποιασδήποτε εταιρίας για ενδεχόμενη παραβίαση αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ.
naftemporiki
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου