facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χριστός Ανέστη!!!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά! 
Η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει και Ανάσταση στις ψυχές μας!!! 
Σας εύχομαι υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας.!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Σολτς: Αν η Ρωσία επιτεθεί, η ΕΕ θα βοηθήσει τη Σουηδία

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Σουηδία «μπορεί να υπολογίζει» σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θα υπερασπιστούν την ίδια σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης, παρόλο που η χώρα δεν είναι μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον στο Βερολίνο, ο Σολτς σημείωσε ότι η ΕΕ είχε ενσωματώσει μια ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας στη βασική της συνθήκη. Είπε ότι η ρήτρα θα «λαμβανόταν πολύ στα σοβαρά» εάν επρόκειτο για επίθεση κατά της Σουηδίας. «Όταν πρόκειται για αυτό, μπορεί να βασιστεί κανείς στη ρήτρα», πρόσθεσε ο Σολτς.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει φόβους στη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι θα μπορούσαν να είναι ο επόμενος στόχος επίθεσης από τη Μόσχα, ιδίως καθώς καμία από τις δύο χώρες δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, το οποίο έχει στην καρδιά του ένα αμοιβαίο αμυντικό σύμφωνο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Άντερσον και η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάννα Μάριν έγραψαν επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας ότι «οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να είναι πολύ ενωμένοι και ξεκάθαροι σχετικά με το γεγονός ότι η ΕΕ είναι επίσης μια κοινότητα ασφάλειας για τα κράτη μέλη της» και ότι η ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της ίδιας της ΕΕ «είναι ουσιαστικό μέρος αυτού».

Οι παρατηρήσεις του Σολς  έδειξαν ότι το Βερολίνο συμφωνεί με αυτήν την εκτίμηση. Ωστόσο, το πόσα θα μπορούσε να κάνει η ΕΕ για να υπερασπιστεί τη Σουηδία είναι υπό αμφισβήτηση, δεδομένου ότι - σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ - δεν περιλαμβάνει τη στρατιωτική υπερδύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών ή τη Βρετανία.

Οι ένοπλες δυνάμεις της ίδιας της Γερμανίας δεν ήταν εξοπλισμένες μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ο Σολτς ανακοίνωσε πρόσφατα μια τεράστια ώθηση στις αμυντικές δαπάνες για να προσπαθήσει να αντιστρέψει την πολυετή παραμέληση στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ρήτρα της ΕΕ λέει ότι εάν ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέσει θύμα «ένοπλης επίθεσης στο έδαφός του», άλλα κράτη έχουν «υποχρέωση βοήθειας και βοήθειας με όλα τα μέσα που διαθέτουν».

Μιλώντας μαζί με τον Σολτς τη Δευτέρα, η Άντερσον κατέστησε σαφές ότι αυτή η βοήθεια θα πρέπει να περιλαμβάνει στρατιωτική βοήθεια, εάν χρειαστεί. Τόνισε ότι η Σουηδία θα πρόσφερε τέτοια βοήθεια εάν κάποιο άλλο μέλος της ΕΕ δεχόταν επίθεση.

«Από τότε που μπήκαμε στην ΕΕ, δεν είμαστε πλέον πραγματικά ουδέτεροι, γιατί υπάρχει αυτή η ρήτρα αλληλεγγύης», είπε ο Άντερσον. «Επομένως, εάν μια χώρα της ΕΕ δεχόταν επίθεση ή υπήρχε κρίση εκεί, δεν θα ήμασταν πλέον ουδέτεροι: θα υποστηρίξαμε αυτήν τη χώρα. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αποστολή στρατευμάτων».

Σχετικά με το ζήτημα της πιθανής ένταξης στο ΝΑΤΟ, Η Άντερσον είπε ότι η Σουηδία είδε «ότι η κατάσταση ασφάλειας έχει αλλάξει» και ότι τα πολιτικά κόμματα συζητούν τώρα τις συνέπειες αυτού. «Ανάλογα με το αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης, θα δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσει η Σουηδία», είπε.

Το Σουηδικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Άντερσον ήταν μέχρι στιγμής επιφυλακτικό σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

naftemporiki

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news