Σύμφωνα με τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης που δημοσιεύτηκαν στις 24 Μαρτίου, το ποσοστό της «Stealth» Omicron υπερδιπλασιάστηκε, σκαρφαλώνοντας στο 77% των στελεχών που ελέγχθηκαν. Μάλιστα, όπως ανέφερε σήμερα στο protothema.gr ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, σε ποσοστό 75% ανέρχεται και το ποσοστό της Omicron 2 στην συμπρωτεύουσα.
Ωστόσο, στα "θετικά" της κυριαρχίας της μετάλλαξης συγκαταλέγονται η ηπιότερη νόσηση που προκαλεί η Omicron 2, σε συνδυασμό με την επαρκή εμβολιαστική κάλυψη (85% στους ενήλικες και 90% στον πληθυσμό άνω των 60 χρόνων). Εκτεθειμένοι στον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και νοσηλείας, όμως, εξακολουθούν να βρίσκονται οι ανεμβολίαστοι και ειδικότερα όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60.
«Βράζουν» τα μεγάλα αστικά κέντρα
Η μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα και είναι έντονη σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες πόλεις της επικράτειας. Στην Αττική εντοπίζονται σήμερα λίγο λιγότερες από τις συνολικές λοιμώξεις (10.054 σε σύγκριση με τις 4.857 χθες). Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 2.634 λοιμώξεις και το Ηράκλειο με 1.077.
Η Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Ηρακλείου έχει ήδη μπει άλλωστε σε ανεξέλεγκτη τροχιά, καταγράφοντας σταθερά εδώ και σχεδόν 15 μέρες περισσότερα από 1.000 κρούσματα καθημερινά, απόρροια και της υπέρμετρης εξάπλωσης της Omicron 2 στο νησί.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης και οι αντίστοιχες διακυμάνσεις στα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό στα νησιά. Ειδικότερα, περαιτέρω αύξηση παρουσιάζεται στην ΠΕ Σύρου με 748,59 κρούσματα (σε σύγκριση με τα 520,76 της προηγούμενης εβδομάδας), στην ΠΕ Θήρας (529,58 έναντι των 370,7) και στην ΠΕ Πάρου (401,98 έναντι των 381,88). Οριακή αύξηση και στην ΠΕ Άνδρου, με 357,88 έναντι των 347,03 κρουσμάτων της προηγούμενης εβδομάδας.
Παρόμοιες αυξήσεις όμως σημειώνονται και σε μεγάλα αστικά κέντρα στην ηπειρωτική χώρα. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό στην Πελοπόννησο, αυξήσεις παρατηρούνται στην ΠΕ Αρκαδίας με 356,46 και στην ΠΕ Λακωνίας με 355,63.
«Σαφώς δεν είναι σε ύφεση η πανδημία»
«Έχουμε 1000 νοσηλείες παραπάνω σε σχέση με τις προηγούμενες 10 μέρες. Ουδέποτε ο υπουργός Υγείας είπε ότι είναι σε ύφεση η πανδημία». Με αυτά τα λόγια, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Ασημίνα Γκάγκα, από το βήμα της Βουλής υπενθύμισε ότι δεν έχουμε ακόμα τελειώσει με το μέτωπο της επιδημίας στη χώρα μας.
Η εικόνα αυτή αντικατοπτρίζεται πλέον και στους «σκληρούς» δείκτες, στην πορεία των οποίων μέχρι στιγμής έχει πατηθεί το «φρένο», όχι όμως και το «χειρόφρενο». Σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr και protothema.gr, οι εισαγωγές αυξήθηκαν σε σύγκριση με την προηγούμενη Δευτέρα. Οι σημερινές ανέρχονται στις 469 ενώ μια εβδομάδα πριν ήταν στις 357.
Με παρόμοιο ανοδικό ρυθμό κινούνται οι νοσηλείες, επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα της Αναπληρώτριας Υπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr και protothema.gr, οι συνολικοί ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και σε κλίνες ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ και ΑΡΝ. ΠΙΕΣΗΣ ανέρχονται στους 3.513, σε σύγκριση με τους 3.023 νοσηλευόμενους ασθενείς την προηγούμενη Δευτέρα.
Τέλος, μελανό σημείο της σημερινής επιδημιολογικής έκθεσης αποτελούν και οι 73 απώλειες συμπολιτών μας, με το μεγαλύτερο ποσοστό τους να αποτελείται από άτομα άνω των 80 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θάνατοι μέχρι σήμερα είχαν εισέλθει σε σταθερή τροχιά το τελευταίο δεκαήμερο, χωρίς να ξεπερνούν καθημερινά τους 60.
Το βλέμμα των ειδικών είναι στραμμένο στο τι μέλλει γενέσθαι, έχοντας ως δεδομένο ότι τα μέτρα θα συνεχίσουν να χαλαρώνουν, σε συνδυασμό όμως με τον καλό καιρό και την έλευση της άνοιξης.
protothema
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου