facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χριστός Ανέστη!!!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά! 
Η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει και Ανάσταση στις ψυχές μας!!! 
Σας εύχομαι υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας.!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

Δασικοί Χάρτες: Νέα παράταση μέχρι τις 31 Μαΐου 2022 για την υποβολή αντιρρήσεων

Στη Βουλή κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης η τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος που έδινε την 20ήμερη παράταση, με αποτέλεσμα να υπάρξει αναστάτωση στους βουλευτές της Ν.Δ. σε πολλές περιοχές της Περιφέρειας.

Μάλιστα, το αρμόδιο υπουργείο δεν φρόντισε αρχικά ούτε καν να ενημερώσει τις υπηρεσίες της Κέρκυρας για το διάστημα που δίνεται η παράταση, κάτι που τελικά το ανακοίνωσε ο κυβερνητικός βουλευτής Στέφανος Γκίκας!

Η Διεύθυνση Δασών ανακοίνωσε μόλις την Τετάρτη ότι σύμφωνα με ενημέρωση που είχε μέσω email από την αρμόδια Δ/νση Δασικών Χαρτών του ΥΠΕΝ, η εφαρμογή της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου για την υποβολή Αντιρρήσεων και Προδήλων Σφαλμάτων κατά του Τροποποιημένου Αναρτημένου Δασικού Χάρτη ΠΕ Κέρκυρας θα παραμείνει σε λειτουργία για τους ενδιαφερομένους. Ωστόσο, ανέφερε αρχικά ότι δεν της είχε κοινοποιηθεί το χρονικό διάστημα της παράτασης και θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωσή από τη Διεύθυνση Δασών, όταν και εκείνη ενημερωθεί!!!

Τελικά, μέχρι τις 31 Μαΐου!

Από την πίεση που υπήρξε από το βουλευτή Λευκάδας (όπως ο ίδιος ανακοίνωσε), ο οποίος είχε συνάντηση με τον Κ. Σκρέκα, κατατέθηκε νομοτεχνική βελτίωση στην τροπολογία (!) με την οποία η παράταση στην προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες επιμηκύνθηκε κατά δύο μήνες έως τις 31 Μαΐου. Πάντως, επισήμως δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί η εν λόγω παράταση.

Ας σημειωθεί ότι ο βουλευτής Κέρκυρας της Ν.Δ. Στ. Γκίκας, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, αφού έκανε λόγο για τις 20 ημέρες παράταση, ανέφερε: “Παρότι το χρονικό διάστημα της παράτασης υπολείπεται αυτού που ζητήσαμε, έστω και έτσι, οι πολίτες μπορούν να το εκμεταλλευτούν για να ολοκληρώσουν την διαδικασία των αντιρρήσεων”.

Πολλαπλά προβλήματα

Οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν για την περιοχή της Κέρκυρας έχουν διαπιστωμένα πολλαπλά λάθη κατά την αποτύπωση των εκτάσεων και μεγάλο μέρος των κτημάτων που θα έπρεπε να είχαν εξαιρεθεί των δασικών εκτάσεων, έχουν χαρακτηριστεί ως εμπίπτουσες στη δασική νομοθεσία!

Η επιστολή Αυλωνίτη

Το θέμα με τις ασφυκτικές προθεσμίες που οδηγούν τους ιδιοκτήτες γης στις επίμαχες περιοχές σε απόγνωση, είχε φέρει στη Βουλή (και) ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αυλωνίτης, ο οποίος σε επιστολή του στους υπουργούς Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και υφ. Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά είχε υπογραμμίσει το ιδιόμορφο νομικό καθεστώς των Ιονίων Νήσων το οποίο απορρέει από την ισχύ του Ιόνιου Αστικού Κώδικα και δημιουργεί περαιτέρω δυσκολίες στη διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος αλλά και της ευνοϊκής μεταχείρισης που έχουν άλλες περιοχές: “Η προθεσμία υποβολής των αντιρρήσεων λήγει την 23/03/2022 κι όπως καταλαβαίνετε η χρονική εκπνοή δυσχεραίνει τη δυνατότητα των πολιτών να ασκήσουν τα έννομα δικαιώματά τους επί των ιδιόκτητων εκτάσεών τους. Παράλληλα, οι πολίτες της Ιονίων Νήσων γίνονται μάρτυρες μιας άλλης πιο ευνοϊκής πολιτικής μεταχείρισης των υπολοίπων Περιφερειακών Ενοτήτων της επικράτειας, όπου χορηγούνται παρατάσεις στις προθεσμίες κατάθεσης των αντιρρήσεων”.

Στην επιστολή του ο κ. Αυλωνίτης ζητούσε παράταση ισχύος της περιόδου διατύπωσης των αντιρρήσεων τουλάχιστον για 6 μήνες.

Γκίκας για τα δικαιώματα κυριότητας

Στη διάταξη για τους δασωθέντες αγρούς που πέρασε από την κυβέρνηση, το Δημόσιο δεν θα προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε εκτάσεις που εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες του 1945, ή, εφόσον δεν είναι ευκρινείς, του 1960, με αγροτική μορφή. Με αυτό τον τρόπο επιλύεται το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί για πολλούς πολίτες, οι οποίοι κινδύνευαν να απωλέσουν μέρος της περιουσίας τους: “Είμαι σίγουρος ότι το αρμόδιο Υπουργείο με τις εγκυκλίους του προς τα Δασαρχεία θα διευκολύνει τον αποχαρακτηρισμό δασωμένων αγρών, χωρίς να υποχρεώνει τους πολίτες σε επιπλέον έξοδα και αχρείαστες γραφειοκρατικές διαδικασίες, αφού η ερμηνεία της αεροφωτογραφίας θα πρέπει να είναι αρκετή. Θυμίζω σε αυτό το πλαίσιο ότι βάσει γνωμοδότησης του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι εκτάσεις που εγκαταλείφθηκαν και καλύπτονται πλέον από φρύγανα και ασπάλαθους δεν χαρακτηρίζονται δασικές. Με αυτό τον τρόπο διορθώνονται σφάλματα των δασικών χαρτών”, αναφέρει σχολιάζοντας την απόφαση ο βουλευτής Στ. Γκίκας.

Αίτημα για παράταση μέχρι τέλος του 2022 από το Περιφερειακό

Το αίτημα παράτασης μέχρι τέλος του έτους στην προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων αναφορικά με την ανάρτηση των δασικών χαρτών κατατίθεται ομόφωνα απ’ τις παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου. Στην απόφαση, με εισήγηση από τη Λαϊκή Συσπείρωση που έφερε το θέμα στο σώμα, υπογραμμίζεται ότι θα πρέπει να δοθεί παράταση μέχρι το τέλος του έτους για την προθεσμία υποβολής ενστάσεων και αντιρρήσεων. Έχει ήδη διατυπωθεί μια σειρά από ενστάσεις προς την ηγεσία του Υπουργείου, οι οποίες αναλύθηκαν και κατά την τελευταία επίσκεψη του Υφυπουργού, Γιώργου Αμυρά στην Κέρκυρα και αφορούν κυρίως στο τεκμήριο κυριότητας, που ισχύει υπέρ του Δημοσίου, για τις δασικές εκτάσεις (άρθρο 148 του Ν.4819/21 που αφορά στην επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος δασών, δασικών εκτάσεων και χορτολιβαδικών εκτάσεων) σε σχέση με τις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, τα οποία έχουν αμετακλήτως αποφανθεί επ’ αυτού και διαφοροποιούνται για τον χώρο των Ιονίων Νήσων.

Και το Δημοτικό Συμβούλιο

Και το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας σε ψήφισμά του, μετά από εισήγηση της παράταξης Καλούδη, ζητά ετήσια παράταση: “Οι λόγοι που το επιβάλλουν είναι η 2χρονη περίοδος του COVID 19, η νέα περίοδος ακρίβειας και φτωχοποίησης με εξωφρενικές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος τις οποίες δεν μπορεί να πληρώσει η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών άρα δεν μπορεί να πληρώσει και άλλα έξοδα για τη περιουσία του και αναμένεται νομοθετική ρύθμιση για τους δασωμένους αγρούς”, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Γ. Καλούδης.

corfupress

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news