facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χριστός Ανέστη!!!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά! 
Η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει και Ανάσταση στις ψυχές μας!!! 
Σας εύχομαι υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας.!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

«Λάθος η κατάργηση του προστίμου στους ανεμβολίαστους»

Την αντίθεσή του στην κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ στους μη εμβολιασμένους άνω των 60 ετών, αλλά και στην επικείμενη αναστολή της χρήσης πιστοποιητικού εμβολιασμού, διατυπώνει ο καθηγητής Ανοσολογίας στο Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Θυφρονίτης.

Μιλώντας στο iatronet.gr επισημαίνει πως τα δύο παραπάνω μέτρα είναι χρήσιμα ως μοχλοί πίεσης για εμβολιασμό και πως θεωρεί πρόωρη την κατάργησή τους. Παράλληλα, παρατηρεί πως η όποια άρση περιοριστικών μέτρων δημιουργεί ένα γενικότερο κλίμα χαλάρωσης στην κοινωνία και ένα αίσθημα πως η πανδημία έχει τελειώσει, ενώ δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο.

Ως βιολόγος διαφωνεί με την επικρατούσα άποψη για φυσική εξέλιξη των ιών προς ολοένα και ηπιότερες παραλλαγές, τονίζοντας πως οι μεταλλάξεις είναι τυχαία γεγονότα και δεν αποκλείεται η επόμενη να είναι πιο επιθετική.

Γιατί είναι πρόωρη η άρση μέτρων

Ο κ. Θυφρονίτης παρακολουθεί με προβληματισμό τις κυβερνητικές ανακοινώσεις και προαναγγελίες για την αναστολή περιοριστικών μέτρων. Κατανοεί, όπως λέει, πως για τις αποφάσεις λαμβάνονται υπόψη κι άλλες παράμετροι, όπως η οικονομική δραστηριότητα και η ψυχολογική επίπτωση των μέτρων στους πολίτες, αλλά θεωρεί ορισμένες αποφάσεις ως πρόωρες.

«Το πιστοποιητικό γιατί να καταργηθεί; Είναι κι ένας τρόπος να πιεστούν οι άνθρωποι να εμβολιαστούν. Εγώ προσωπικά πηγαίνω σε καταστήματα, αλλά αν δω ότι δεν γίνεται έλεγχος, σηκώνομαι και φεύγω. Δεν νομίζω ότι ο έλεγχος ενός πιστοποιητικού είναι τόσο καταναγκαστικό μέτρο, ούτε επηρεάζει τόσο πολύ την ψυχολογία του κόσμου ή την οικονομική δραστηριότητα», αναφέρει, υποστηρίζοντας πως το μέτρο θα μπορούσε να διατηρηθεί για άλλους δύο μήνες, μέχρι την έναρξη της τουριστικής σεζόν.

Στο ίδιο πνεύμα, θεωρεί ως πρόωρη την αναστολή του προστίμου. «Πιστεύω πως θα έπρεπε να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό και μάλιστα νωρίτερα. Ανακοινώθηκε το Νοέμβριο για μέσα Ιανουαρίου. Πήγαμε στα μέσα Φεβρουαρίου για να καταλογιστεί μισό πρόστιμο και ένα μήνα μετά ανακοινώνεται κατάργηση. Θεωρώ πως η πίεση στους μη εμβολιασμένους δεν θα έπρεπε να σταματήσει. Ουσιαστικά δεν πιέστηκαν όσο θα έπρεπε», σημειώνει.

Παρατηρεί πως ακόμα και η προαναγγελία για επικείμενη χαλάρωση κάποιου μέτρου το καταργεί στην πράξη καθώς ο κόσμος το θεωρεί ήδη καταργημένο, ενώ υποστηρίζει πως τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν δικαιολογούν ακόμη αυτή τη χαλάρωση.

«Βλέπουμε ένα πλατό σε κάποιους δείκτες και μια μείωση σε κάποιους άλλους, την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται. Οι θάνατοι έχουν μειωθεί, αλλά εξακολουθούν να είναι ψηλά. Ακόμη και οι 34 θάνατοι της Τρίτης, ο χαμηλότερος αριθμός που είδαμε εδώ και μήνες, αντιστοιχούν σε χίλιους θανάτους τον μήνα», τονίζει.

Παράλληλα, δηλώνει πως συμφωνεί με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ως προϋπόθεση για παραμονή των υγειονομικών στο ΕΣΥ.

Οι μεταλλάξεις είναι τυχαία γεγονότα

Ο καθηγητής διαφωνεί κάθετα με την επικρατούσα άποψη ότι η φυσική εξέλιξη των ιών τούς οδηγεί προς ολοένα και ηπιότερες παραλλαγές, ώστε να μη σκοτώνουν τον ξενιστή τους και να επιβιώνουν οι ίδιοι μέσω της μεταδοτικότητας.

«Όσοι καταλαβαίνουν από βιολογία, ξέρουν -και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επ' αυτού- ότι οι μεταλλάξεις είναι τυχαίες. Μπορεί να έχουμε μεταλλάξεις πιο επιθετικές, όπως έχει γίνει με άλλους ιούς, π.χ. με τις μεταλλάξεις της γρίπης», σημειώνει και παραπέμπει στην ισπανική γρίπη του 1918-1919, η οποία οφείλεται σε κάποια μετάλλαξη που την έκανε πιο επιθετική.

«Ούτε αποτελεί επιχείρημα ότι η ισπανική γρίπη έκλεισε τον κύκλο της σε δύο χρόνια και έτσι θα γίνει και με την Covid. Δεν έχουμε χιλιάδες περιπτώσεις ιστορικά, ώστε να στηρίξουμε πάνω σε αυτές στατιστικά αποτελέσματα. Μπορεί να είναι και τρία ή και πέντε χρόνια», επισημαίνει και προσθέτει: «Άλλες μολυσματικές ασθένειες υπήρχαν χιλιάδες χρόνια και ήταν εξαιρετικά θανατηφόρες, όπως π.χ. η ευλογιά, η οποία και ήταν πολύ μολυσματική και δεν έγινε ποτέ λιγότερο θανατηφόρα. Μόνο τον 20ό αιώνα θεωρείται ότι σκότωσε πάνω 300 εκατομμύρια ανθρώπους, και μάλιστα στο πρώτο μισό του αιώνα, γιατί μετά το 1950 που άρχισαν οι εμβολιασμοί, μειώθηκαν ραγδαία τα κρούσματα».

Στην Covid-19, θυμίζει, η Δέλτα είχε υψηλότερη νοσηρότητα από την Άλφα και σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη μολυσματικότητα έφερε περισσότερες νοσήσεις και θανάτους.

«Είχαμε την τύχη να ακολουθήσει η Όμικρον, η οποία είναι πιο μολυσματική και αντικατέστησε τη Δέλτα, αλλά συγχρόνως έχει λιγότερη νοσηρότητα. Αυτό βέβαια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στα εμβόλια, τα οποία προφυλάσσουν 20 φορές παραπάνω. Διότι ναι μεν το 30% των ασθενών στις ΜΕΘ είναι εμβολιασμένοι, αλλά αυτό το ποσοστό προέρχεται από το 90% του πληθυσμού, ενώ το 70% από το 10% των ανεμβολίαστων», σημειώνει, υπογραμμίζοντας πως ο καλύτερος τρόπος να αποτρέψουμε τις μεταλλάξεις είναι να δίνουμε λιγότερο πεδίο στον ιό να αναπτύσσεται.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news