Την περασμένη εβδομάδα η Πολωνία πρότεινε την ανάπτυξη μιας διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής στην Ουκρανία, στην οποία «να δοθούν τα μέσα για να υπερασπίζεται τον εαυτό της».
“Ελπίζω να αντιλαμβάνονται τι λένε”, είπε ο Λαβρόφ στο προσωπικό και στους φοιτητές του Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.“Αυτή θα είναι η ευθεία αντιπαράθεση μεταξύ των Ρώσων και των ενόπλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ, την οποία όλοι, όχι μόνο έχουν προσπαθήσει να αποφύγουν, αλλά έχουν πει ότι δεν θα πρέπει να συμβαίνει και στη θεωρία”, είπε ο Λαβρόφ.
Η Μόσχα έχει κατηγορήσει το Κίεβο ότι παρεμποδίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες κάνοντας προτάσεις που δεν μπορεί να δεχτεί η Ρωσία.
Η Ουκρανία έχει δηλώσει πρόθυμη να διαπραγματευτεί αλλά δεν θα παραδοθεί ούτε θα δεχτεί τα ρωσικά τελεσίγραφα.
Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οι ουκρανικές αρχές υπαναχωρούν από τις ίδιες τις προτάσεις τους στις συνομιλίες καθιστώντας δύσκολο να επιτευχθεί πρόοδος.
“Οι συνομιλίες έχουν ξεκινήσει, είναι δύσκολες επειδή η ουκρανική πλευρά…διαρκώς αλλάζει άποψη και υπαναχωρεί από τις ίδιες τις προτάσεις της”, είπε ο Λαβρόφ.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε νωρίτερα σήμερα τις συνομιλίες με τη Ρωσία δύσκολες και κάποιες φορές συγκρουσιακές.
Η Ρωσία έχει στείλει χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας “ειδικής επιχείρησης”, όπως την έχει χαρακτηρίσει, για την αποστρατιωτικοποίηση και “αποναζιστικοποίηση” της Ουκρανίας.
Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επιδείξει μεγάλη αντίσταση και η Δύση έχει επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία σε μια προσπάθεια να την εξαναγκάσει να αποσύρει τις δυνάμεις της.
Από τη μεριά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως οποιαδήποτε πιθανή επαφή ανάμεσα στον ρωσικό στρατό και τις δυνάμεις του NATO θα μπορούσε να έχει βαριές συνέπειες.
“Οποιαδήποτε πιθανή αντιπαράθεση ανάμεσα στα στρατεύματά μας και τις δυνάμεις του NATO θα μπορούσε να έχει σαφείς συνέπειες που θα ήταν δύσκολο να διορθωθούν”, δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.
Το Κρεμλίνο κατηγόρησε επίσης σήμερα τις ΗΠΑ ότι ασκούν πιέσεις σε άλλες χώρες όσον αφορά την συμμετοχή της Ρωσίας στην Ομάδα των Είκοσι (G20), αλλά σημείωσε ότι ορισμένες δυνάμεις εμμένουν στις κυρίαρχες απόψεις τους.
Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί τους σύμμαχοι αξιολογούν αν η Ρωσία θα πρέπει να παραμείνει στους κόλπους της G20, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις πηγών στο Reuters.
Το Κρεμλίνο σημείωσε σήμερα ότι είναι ζωτικής σημασίας η εφαρμογή νέου νόμου, βάσει του οποίου μπορεί να επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 15 ετών σε δημοσιογράφους για σκόπιμη διάδοση ψευδών ειδήσεων, μετά την έναρξη ποινικής έρευνας κατά ενός εξέχοντα δημοσιογράφου.
Ο Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με την συγκεκριμένη περίπτωση του δημοσιογράφου Αλεξάντρ Νεβζόροφ, κατά του οποίου οι αρχές άσκησαν χθες ποινική δίωξη για σκόπιμη διάδοση “ψευδών πληροφοριών” για τις ενέργειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.
Ωστόσο όταν ρωτήθηκε για την περίπτωση του Νεβζόροφ, ο Πεσκόφ είπε ότι ο νέος νόμος πρέπει να εφαρμοστεί εξαιτίας αυτού που περιέγραψε ως «έντονο πόλεμο πληροφόρησης» που διεξάγεται κατά της Ρωσίας.
Ο Λαβρόφ θα έχει επίσης συνάντηση αύριο Πέμπτη με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) Πέτερ Μάουρερ στη Μόσχα.
Ο Μάουρερ θα βρεθεί στη Μόσχα για συνομιλίες με θέμα τη σύγκρουση στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε χθες ένας εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ.
“Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει τη συζήτηση των βασικών τομέων του έργου της ΔΕΕΣ στο πεδίο της διαχείρισης ανθρωπιστικών κρίσεων”, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.
newsit
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου