Όσοι πολίτες έχουν παραμείνει στο Κίεβο, προετοιμάζονται να αντισταθούν στην ρωσική επίθεση, ενώ η πόλη αντιμετωπίζει έλλειψη νερού. Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες και στα καταφύγια της ουκρανικής πρωτεύουσας, όπως ανέφερε η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη.
Η αποστολή της ΕΡΤ κατάφερε και μπήκε σε ένα από τα πολεμικά καταφύγια στο Κίεβο, όπου οικογένειες με παιδιά δεν έφυγαν από τη χώρα με την ελπίδα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει σύντομα.
Ρωσικά άρματα μάχης έφθασαν στις βορειοανατολικές παρυφές της ουκρανικής πρωτεύουσας Κίεβο, την οποία απειλούν να περικυκλώσουν αφού έφθασαν ήδη στα βόρεια και δυτικά προάστιά της. Μια ομάδα του AFP είδε στήλες καπνού να υψώνονται από το χωριό Σκιμπίν, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το τελευταίο φράγμα των ουκρανικών δυνάμεων πριν από τη βορειοανατολική είσοδο του Κιέβου.
Ουκρανοί στρατιώτες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πολέμησαν σκληρά στη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να κρατήσουν τον έλεγχο του τελευταίου τμήματος του αυτοκινητόδρομου πριν από την πρωτεύουσα, βασικής βορειοανατολικής εισόδου της.
Βροχή ρωσικών πυραύλων Grad έπεσε στο έρημο χωριό Βελίκα Ντιμέρκα, περίπου πέντε χλμ. από τα όρια του Κιέβου, μερικοί από τους οποίους προσγειώθηκαν καμιά εικοσαριά μέτρα από την ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι πύραυλοι έπληξαν πολλά σπίτια του χωριού, στο οποίο πλησίαζαν τις τελευταίες ημέρες τα ρωσικά στρατεύματα και όπου οι ουκρανικές δυνάμεις διαθέτουν μόνο ελάχιστη παρουσία.
Αφότου ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν σε πολλά μέτωπα γύρω από το Κίεβο, προκαλώντας στους Ουκρανούς φόβους ότι αργά ή γρήγορα θα περικυκλώσουν την πρωτεύουσά τους. Από τις πρώτες μέρες κατάφεραν να φθάσουν μέχρι τις βορειοανατολικές παρυφές της πρωτεύουσας, κυρίως κοντά στις πόλεις Ιρπίν και Μπούτσα, που βομβαρδίζονται εντατικά εδώ και πάνω από μία εβδομάδα και απ΄όπου οι κάτοικοι έφυγαν μαζικά.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο, ο μισός πληθυσμός του πολεοδομικού συγκροτήματος του Κιέβου έχει φύγει αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. “Ωστόσο το Κίεβο έχει μετατραπεί σε φρούριο“, είπε ο Κλίτσκο, κατά τη 15η ημέρα της ρωσικής εισβολής: “Κάθε δρόμος, κάθε κτίριο, κάθε σημείο ελέγχου, έχει οχυρωθεί”.
Διεθνής είναι η κατακραυγή για τις επιθέσεις στην παιδιατρική κλινική και το μαιευτήριο της Μαριούπολης, με δορυφορικές φωτογραφίες να αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής με τρεις νεκρούς, μεταξύ αυτών και ένα παιδί, και 17 τραυματίες. Η Μόσχα μιλά για «ψευδείς ειδήσεις», αναφέροντας ότι «επρόκειτο για πρώην μαιευτική κλινική η οποία έχει καταληφθεί από τον στρατό». Ωστόσο το Κρεμλίνο έριξε τους τόνους δηλώνοντας ότι το περιστατικό ερευνάται.
Η διεθνής κοινότητα μίλησε για «βάρβαρη επίθεση». «Η Μαριούπολη είναι υπό πολιορκία. Ο βομβαρδισμός του μαιευτηρίου από τη Ρωσία είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα πολέμου» τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι κατηγορεί τους Ρώσους για γενοκτονία και δηλώνει ότι λένε ψέματα πως το νοσοκομείο είχε εκκενωθεί. “Χάρη στους στρατιωτικούς, εθνοφύλακες, συνοριοφύλακες, αστυνομικούς και όλους όσοι μπήκαν στην άμυνα, δεν γίναμε σκλάβοι. Και δεν θα είμαστε ποτέ. Γιατί αυτό είναι το πνεύμα μας, αυτή είναι η μοίρα μας“ τόνισε σε νέο μήνυμά του, ενώ λίγο αργότερα ενημέρωσε Μακρόν και Τζόνσον.
Οι αεροπορικές επιδρομές στην πόλη συνεχίστηκαν το πρωί εναντίον κατοικημένων περιοχών, όπως κατήγγειλαν οι τοπικές Αρχές, καθώς για 6η μέρα η εκεχειρία δεν τηρήθηκε και οι άμαχοι της Μαριούπολης παραμένουν εγκλωβισμένοι σε συνθήκες ανθρωπιστικής καταστροφής. Παράλληλα, κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπόρεσε να προσεγγίσει την περιοχή εξαιτίας των επιθέσεων. Η Μαριούπολη μπορεί να πολιορκείται από Ρώσους, αλλά η ελπίδα δεν σβήνει, καθώς 24 παιδιά γεννήθηκαν στην πόλη μόνο το τελευταίο 24ωρο.
Στη Ζιτομίρ, οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν και τη νύχτα, όπου στόχος έγιναν και δύο νοσοκομεία. Οι ρωσικές επιθέσεις κλιμακώνονται σε όλα τα περίχωρα του Κιέβου, στην Μπούκα, το Ίρπιν και το Γκοστομέλ.
Στην Μπρόβαρι, πόλη ανατολικά του Κιέβου, ο ουκρανικός στρατός πάντως δηλώνει ότι κατέστρεψε κομβόι ρωσικών αρμάτων μάχης, δίνοντας στη δημοσιότητα και τις σχετικές εικόνες.
Επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι έχουν ανοίξει από το πρωί σε ουκρανικές πόλεις, ωστόσο η απομάκρυνση αμάχων φαίνεται πως συνεχίζεται απρόσκοπτα μόνο από την πόλη Σούμι. Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εμπόδισαν σήμερα αμάχους που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους στην πόλη Ιζιούμ της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης Όλεχ Σινεγκούμποφ. Εν τω μεταξύ, οι ουκρανικές αρχές κατάφεραν να βοηθήσουν περίπου 1.600 πολίτες να φύγουν από το τμήμα της πόλης που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κιέβου, ανέφερε ο ίδιος σε τηλεοπτικό δίκτυο.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από την αρχή της ρωσικής εισβολής έχουν χτυπηθεί 18 ιατρικές και νοσοκομειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, ενώ τουλάχιστον 71 παιδιά σκοτώθηκαν στην Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, δήλωσε σήμερα η Λιουντμίλα Ντενίσοβα, αρμόδια επίτροπος της ουκρανικής Βουλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η άφιξη ρωσικών στρατευμάτων σε δύο σταθμούς συμπίεσης φυσικού αερίου στην ανατολική Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό της Ευρώπης, προειδοποίησε σήμερα ο φορέας εκμετάλλευσης του ουκρανικού αγωγού αερίου. Προς το παρόν πάντως δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι επηρεάστηκε άμεσα η ροή του φυσικού αερίου στον αγωγό. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι σταθμοί συμπίεσης στο Νοβοπσκόφ, στην περιοχή του Λουχάνσκ, και στο Κουπιάνσκ, κοντά στο Χαρκίβ (Χάρκοβο) είναι υπό τον έλεγχό της. Εγγυήθηκε επίσης την ασφάλεια της λειτουργίας τους και των εγκαταστάσεων.
Κι ενώ όλοι περίμεναν να αποδώσει έστω και λίγους καρπούς η πρώτη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ουκρανίας και Ρωσίας στην Αττάλεια, δυστυχώς δεν έγινε ούτε καν ένα βήμα για επίλυση σε έναν πόλεμο με πολλούς νεκρούς αμάχους.
Ο Ουκρανός υπουργός Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι ο Λαβρόφ τού είπε πως είναι αναρμόδιος για να συζητήσει μια πιθανή εκεχειρία και το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων, ενώ την ίδια ώρα σε άλλη αίθουσα ο Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, σημείωνε ότι η εκεχειρία δεν ήταν στην ατζέντα των συνομιλιών, κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προσέρχεται στις συνομιλίες για τα μάτια του κόσμου, ενώ εξαπέλυσε τα πυρά του προς τη Δύση λέγοντας ότι εκείνη φταίει για την ουκρανική κρίση.
Η σκυτάλη στη διπλωματία δόθηκε στις Βερσαλλίες, με την άτυπη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.
Λίγο αργότερα, τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Η συνομιλία διήρκεσε 45 λεπτά και οι δυο ηγέτες εξέτασαν το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις προσπάθησε να ενισχύσει τους δεσμούς συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Πολωνίας καθώς συναντήθηκε με τον Πολωνό Πρόεδρο, ενώ σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να υπερασπιστούν κάθε εκατοστό εδάφους του ΝΑΤΟ.
Ο Ρώσος πρόεδρος από πλευράς του παραδέχθηκε ότι οι κυρώσεις της Δύσης έγιναν αισθητές. «Είναι σαφές ότι σε τέτοιες στιγμές η ζήτηση εκ μέρους του κόσμου για συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών αυξάνεται, αλλά δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα λύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα εργαζόμενοι με ήρεμο τρόπο», δήλωσε ο Πούτιν.
ertnews
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου