facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χριστός Ανέστη!!!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά! 
Η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει και Ανάσταση στις ψυχές μας!!! 
Σας εύχομαι υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας.!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα κατάπαυση του πυρός!

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στην Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σήμερα στις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) νέα επιχείρηση για την απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη.

Για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 10:00 ως τις 21:00, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Η απομάκρυνση των αμάχων θα ξεκινήσει στις 12:00», ανέφεραν οι δημοτικές αρχές στο Telegram, διευκρινίζοντας ότι θα δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος προς την πόλη Ζαπορίζια, που απέχει οδικώς περίπου τρεις ώρες.

Χθες Σάββατο μια αντίστοιχη προσπάθεια χρειάστηκε να εγκαταλειφθεί λόγω των παραβιάσεων της εκεχειρίας, για τις οποίες Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορήθηκαν.

Η Μαριούπολη, η οποία υπό κανονικές συνθήκες έχει περίπου 450.000 κατοίκους, είναι περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο χθες Σάββατο ότι οι κάτοικοι της έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με «ανθρωπιστικό αποκλεισμό» καθώς στερούνται πλέον όλες τις βασικές υπηρεσίες.

Τα ρωσικά στρατεύματα έκοψαν και τις 15 γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης και η Μαριούπολη δεν έχει ρεύμα εδώ και πέντε ημέρες. Ο κόσμος υποφέρει από το κρύο στα σπίτια καθώς οι μονάδες που παρέχουν θέρμανση λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ δεν λειτουργούν επίσης τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, εξήγησε.

Ήδη προτού ξεσπάσει ο πόλεμος η βασική γραμμή ύδρευσης της Μαριούπολης είχε πρόβλημα και αφού ξέσπασε η σύρραξη σταμάτησε η υδροδότηση από εφεδρικές πηγές, συνέχισε.

Είχε… και χθες κατάπαυση του πυρός αλλά έμεινε «στα χαρτιά»

Μπορεί να είχε ανακοινωθεί κατάπαυση του πυρός και το Σάββατο, 05.03.2022, ωστόσο το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στην Ουκρανία κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν τήρησαν τη συμφωνηθείσα κατά μήκος όλης της διαδρομής απομάκρυνσης των αμάχων…

Αργότερα δημοσιεύτηκαν και δηλώσεις του αντιδημάρχου της Μαριούπολης, ο οποίος ανέφερε πως άμαχοι βομβαρδίζονταν από τις ρωσικές δυνάμεις ενώ επιχειρούσαν να εκκενώσουν την πόλη!

Τέλος η κατάπαυση πυρός…

Ο Serhiy Orlov είπε στο BBC: «Στην αρχή ο βομβαρδισμός σταμάτησε για λίγο, αλλά ξεκίνησε ξανά και συνεχίζουν να ρίχνουν με βαρύ οπλισμό και ρουκέτες. Οι άνθρωποι είναι πολύ φοβισμένοι».

Ο Orlov προσέθεσε πως οι Αρχές είχαν πληροφόρηση για μάχες «στο δρόμο για την Ζαπορίζια» κάτι που έκανε την όλη επιχείρηση εκκένωσης των αμάχων εξαιρετικά επικίνδυνη.

«Καταλαβαίνουμε πως η κατάπαυση πυρός δεν τηρήθηκε από την ρωσική πλευρά και συνεχίζουν να καταστρέφουν τη Μαριούπολη. Αποφασίσαμε να γυρίσουμε τους πολίτες μας πίσω γιατί δεν είναι ασφαλές να βρίσκονται στους δρόμους».

Τέλος είπε πως ο βομβαρδισμός της Μαριούπολης και οι μάχες στον δρόμο για την Ζαπορίζια έκανε «αδύνατη» την εκκένωση.

Κάτι που έδειχνε πως το όλο εγχείρημα ήταν… στον αέρα, πριν τελικά το Reuters μεταδώσει πως η κατάπαυση του πυρός αποτέλεσε παρελθόν.

Η Ρωσία… έλεγε κάτι άλλο

Από την πλευρά του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε πως οι ουκρανικές δυνάμεις δεν επέτρεψαν την μεταφορά φοιτητών από την πόλη Κχέρσον.

Επίσης το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κανείς δεν χρησιμοποίησε δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους που δημιουργήθηκαν κοντά στις πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάκα της Ουκρανίας σήμερα και κατηγόρησε τους Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι εμπόδισαν αμάχους να φύγουν, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σε δηλώσεις που ήρθαν σε πλήρη αντίθεση με δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων, το υπουργείο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δέχθηκαν πυρά μετά τη δημιουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων, κατά τη διάρκεια μιας μερικής κατάπαυσης του πυρός.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news