facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χριστός Ανέστη!!!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά! 
Η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει και Ανάσταση στις ψυχές μας!!! 
Σας εύχομαι υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας.!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Ουκρανία: Ξεκινά νέα επιχείρηση απομάκρυνσης των αμάχων από τη Μαριούπολη – Κλιμακώνονται οι επιθέσεις σε κρατικές υποδομές

Συνεχίζεται για 11η ημέρα σήμερα ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, σήμερα στις 12:00 ξεκινά νέα επιχείρησης απομάκρυνσης των αμάχων από τη Μαριούπολη, που δέχεται σφοδρό σφυροκόπημα.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση θα ξεκινήσει σήμερα στις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει προσωρινή κατάπαυση πυρός από τις 10:00 ως τις 21:00.

Χθες, Σάββατο, παρά την ανακοίνωση για κατάπαυση πυρός από τη ρωσική πλευρά, προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι, οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην μπορούν να διαφύγουν και εν τέλει να αναβληθεί η επιχείρηση εκκένωσης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τους πολίτες του να πολεμήσουν για την ελευθερία τους. Επίσης, επικοινώνησε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να επιβληθούν περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να επιχειρήσουν να καταλάβουν τον υδροηλεκτρικό σταθμό του Κανίβ. Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν μέρος των εγκαταστάσεων του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ευρώπης.

Το φράγμα, το οποίο βρίσκεται 96 χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο, αποτελεί βασικό στοιχείο της αλυσίδας των υδροηλεκτρικών μονάδων που λειτουργούν στον Δνείπερο.

Παράλληλα, ο Ουκρανός υπουργός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι από τη ρωσική εισβολή έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί 34 νοσοκομεία. Ορισμένα έχουν βγει πλέον εκτός λειτουργίας, ενώ άλλα δεν έχουν ρεύμα ή νερό.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έπληξε και κατέστρεψε την αεροπορική στρατιωτική βάση Σταροκοστιαντίνιβ στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας μεγάλου βεληνεκούς και υψηλής ακρίβειας όπλα.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εξακολουθούν να πλήττουν τις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ιγκόρ Κονασένκοφ.

«Το πρωί της 6ης Μαρτίου εξαπολύθηκαν πλήγματα με υψηλής ακρίβειας και μεγάλου βεληνεκούς όπλα. Η ουκρανική αεροπορική βάση κοντά στο Σταροκοστιαντίνιβ τέθηκε εκτός λειτουργίας», πρόσθεσε.

Ο Κονασένκοφ σημείωσε ότι ένα ουκρανικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-300 καταστράφηκε από ρωσικές ρουκέτες, ενώ πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει καταρρίψει 10 ουκρανικά αεροσκάφη και ελικόπτερα τις προηγούμενες 24 ώρες.

Η Ουκρανία από την πλευρά της δήλωσε ότι περισσότεροι από 11.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη χώρα από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Νέες τηλεφωνικές επαφές Μπένετ- Ζελένσκι και Ερντογάν- Πούτιν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ συνομίλησε για τρίτη φορά από το Σάββατο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε εκπρόσωπός του, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Ζελένσκι έχει ζητήσει από τον Μπένετ να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στην κρίση. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ταξίδεψε μυστικά χθες στη Μόσχα και είχε μια συνομιλία διάρκειας άνω των 2,5 ωρών με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, προτού να αναχωρήσει στη συνέχεια για το Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν στη διάρκεια της οποία συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Στη «διεθνή λεγεώνα» 3.000 εθελοντές Αμερικανοί

Εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον είπε ότι 3.000 εθελοντές των ΗΠΑ ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της Ουκρανίας να συμμετάσχουν οι ξένοι στη «διεθνή λεγεώνα» για να βοηθήσουν να σταματήσει ο πόλεμος.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι οι κάτοικοι της πόλης βρίσκονται αντιμέτωποι με «ανθρωπιστικό αποκλεισμό» καθώς στερούνται πλέον όλες τις βασικές υπηρεσίες, ενώ ζήτησε εκ νέου να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος.

Στην Ουκρανία πύραυλοι και πυρομαχικά από την Αυστραλία

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, Κυριακή, από τον υπουργό Άμυνας της Αυστραλίας, έχει ήδη φτάσει στην Ουκρανία στρατιωτικός εξοπλισμός από τη χώρα του, ο οποίος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων πυραύλους και πυρομαχικά.

«Θέλουμε οι Ουκρανοί να έχουν την ευκαιρία να υπερασπιστούν την πατρίδα τους και να προστατεύσουν γυναίκες και παιδιά» δήλωσε σε κανάλι της αυστραλιανής τηλεόρασης, προσθέτοντας ότι η Αυστραλία θέλει να στείλει και άλλη βοήθεια.

Σοβαρά πλήγματα σε υποδομές

Η Σούμι και η Λεμπεντίν, στη βορειοανατολική Ουκρανία, συνεχίζουν να υφίστανται ρωσικές επιθέσεις, ανακοίνωσε, μέσω Telegram, ο Ντμίτρο Σιβίτσκι, επικεφαλής των αρχών στην περιφέρεια Σούμι.

Ρωσικά αεροσκάφη κατέστρεψαν αποθήκη με τρόφιμα και υλικά κατασκευών, καθώς κι έναν χώρο στάθμευσης χθες, ενώ προχθές καταστράφηκε κι ένα εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρισμό και εγγυάται τη θέρμανση κατοικιών, ανέφερε.

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να κυριεύσουν το Κίεβο, τo Χάρκοβο και άλλες περιοχές-κλειδιά στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχει πλέον θέρμανση στην Οχτίρκα, ανάμεσα στη Σούμι και στη Λεμπεντίν, ενώ σε μέρος της περιοχής έχουν επίσης διακοπεί η ύδρευση και η ηλεκτροδότηση. Χωρίς θέρμανση, ύδρευση και ηλεκτροδότηση έχουν μείνει και οι κάτοικοι της Μαριούπολης.

«Τι μπορώ να πω, η ίδια η Οχτίρκα έχει εν μέρει χαθεί», έγραψε ο κ. Σιβίτσκι. Οι αρχές λένε ότι εβδομήντα ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν εκεί την Τρίτη.

Παράλληλα, οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να κυριεύσουν φράγμα υδροηλεκτρικού σταθμού στρατηγικής σημασίας νότια της πρωτεύουσας, του Κιέβου προειδοποίησε σήμερα ο ουκρανικός στρατός.

Το γενικό επιτελείο διευκρίνισε ότι στο στόχαστρο των ρωσικών στρατευμάτων βρίσκεται πλέον το φράγμα Κάνιβ, που απέχει κάπου 150 χιλιόμετρα νότια του Κιέβου, στον ποταμό Ντνίπρο.

Στο Κίεβο οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και οι εκρήξεις στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας είναι συνεχείς.

Εκρήξεις ακουστηκαν και στην πόλη Μπρόβαρι, μερικά χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο.

Την ίδια ώρα, μια τεράστια ρωσική τεθωρακισμένη πομπή παραμένει ακινητοποιημένη στα περίχωρα.

Νωρίτερα μάλιστα, έγινε γνωστό ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν ψυχιατρικό νοσοκομείο με 670 τροφίμους στην πόλη Μποροντιάνκα, δήλωσε ο κυβερνήτης του Κιέβου.

«Δεν ξέρουμε πώς να απεγκλωβίσουμε αυτούς τους ανθρώπους, πώς να τους βοηθήσουμε» δήλωσε ο ίδιος.

Τι είπαν Μπάιντεν-Ζελένσκι

Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι επιχειρήσεις που ανακοινώνουν ότι εγκαταλείπουν τη Ρωσία λόγω του πολέμου.

Μεταξύ άλλων, Visa και MasterCard ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους στη χώρα, εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων τόσο από το εσωτερικό της Ουκρανίας όσο και από Αμερικανούς. Υπενθυμίζεται ότι χθες υπήρξε, άλλωστε, τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Ζελένσκι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στον Ζελένσκι πως η αμερικανική κυβέρνηση αυξάνει την ανθρωπιστική και οικονομική στήριξη, καθώς και τη στήριξη σε επίπεδο ασφάλειας, προς την Ουκρανία και συνεργάζεται στενά με το Κογκρέσο για να εξασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση.

Η συνομιλία των δύο ηγετών διήρκεσε, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, μισή ώρα.

Επίσης, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την Πολωνία και βρίσκονται σε συζητήσεις με συμμάχους στο ΝΑΤΟ προκειμένου οι χώρες αυτές να παράσχουν πολεμικά αεροσκάφη στην Ουκρανία.

Ζελένσκι: Ο Ίλον Μασκ στέλνει περισσότερους τερματικούς σταθμούς για δορυφορική πρόσβαση στο Internet

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης πως ο Ίλον Μασκ της Tesla στέλνει περισσότερους τερματικούς σταθμούς για δορυφορική πρόσβαση στο Internet, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεσμεύει την πρώτη δόση οικονομικής στήριξης για τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία.

Η κυβέρνηση του Κιέβου προσφέρθηκε επίσης να έχει νέες συνομιλίες με τη Ρωσία τη Δευτέρα, έστω κι αν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, επανέλαβε το αίτημά του για «αποστρατικοποίηση» της Ουκρανίας.

mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news