Μέχρι στιγμής, οι κινήσεις Ευρώπης και ΗΠΑ δεν έχουν «αγγίξει» τον ενεργειακό κλάδο της Μόσχας. Ωστόσο, οι επενδυτές δεν αποκλείουν κάτι τέτοιο να συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα, ιδίως εφόσον υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση στο μέτωπο της Ουκρανίας.
Αυτή η ανησυχία, σε συνδυασμό με τα ήδη περιορισμένα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο αποτυπώνεται στις ιστορικά υψηλές τιμές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενέργειας.
Στην Ολλανδία, τα συμβόλαια μηνός κινούνται στα 182,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ νωρίτερα σημείωσαν αύξηση έως και 21% και τα 199,99 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Άνοδος κατά 11% καταγράφεται και στην αγορά του Λονδίνου.
Οι ενεργειακές πιέσεις αποτυπώνονται και στην τιμή του πετρελαίου, όπου η τιμή του Brent έφθασε έως τα 119 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού αργού έως τα 116 δολάρια ανά βαρέλι.
«Ο πόλεμος ήδη προκαλεί ζημιές στις ουκρανικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, με την παραγωγή να έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ δύο αγωγοί αερίου στο Χάρκβο δέχθηκαν πλήγμα από αεροπορική επίθεση» τονίζει αναλυτής της EnergyScan.
Ας σημειωθεί ότι ένα μεγάλο μέρος -περίπου το 1/3- του ρωσικού αερίου το οποίο εισάγεται στις χώρες της Ευρώπης, διέρχεται μέσω των ουκρανικών αγωγών, κάτι που το καθιστά άκρως ευάλωτο στις εν εξελίξει πολεμικές επιχειρήσεις.
Μέχρι στιγμής, το ρωσικό φυσικό αέριο εξακολουθεί να ρέει ομαλά μέσω της Ουκρανίας, ενώ αυξημένες είναι οι ποσότητες μέσω του αγωγού στη Σλοβενία.
Από την πλευρά της, η Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να θωρακιστεί ενεργειακά, έχει αυξήσει αισθητά τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Η Ευρώπη έχει εισαγάγει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο από το
συνηθισμένο φέτος. Ενώ οι εισαγωγές LNG θα μπορούσαν να συμβάλουν στη
μείωση της εξάρτησης της Γηραιάς ηπείρου από το ρωσικό αέριο.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι Ευρωπαίοι αγοραστές θα ανταγωνιστούν
εκείνους στην Ασία που αρχίζουν επίσης να αναπληρώνουν τα αποθέματά
τους.
newmoney
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου