Στο άρθρο επισημαίνεται ότι πρόκειται για μια από τις πλέον μακροχρόνιες διπλωματικές διαφορές μεταξύ της Βρετανίας και του στενού συμμάχου της.
Θα μπορούσε όμως η επιστήμη να δώσει τη λύση; αναρωτιέται ο συντάκτης.
Για περισσότερα από 50 χρόνια, αναφέρεται στο άρθρο, οι ελληνικές κυβερνήσεις επιδιώκουν την επιστροφή των «Ελγίνειων Μαρμάρων», των γλυπτών που κοσμούσαν τον Παρθενώνα στην Αθήνα.
Αφού κάνει μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία και την ελληνική θέση οι Times περιγράφουν με λεπτομέρειες πως το Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας μπορεί να αναδημιουργήσει ένα ακριβές αντίγραφο των γλυπτών του Παρθενώνα με τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης.
Το ινστιτούτο θα είναι σε θέση να δημιουργήσει αντίγραφα με ακρίβεια ενός χιλιοστού χρησιμοποιώντας σαρώσεις που λαμβάνονται από τρισδιάστατες κάμερες.
Αυτά τα αντίγραφα θα μπορούσαν στη συνέχεια να σκαλιστούν από ένα γιγάντιο ρομπότ στο λατομείο Carrara στην Ιταλία ώστε να αναδημιουργηθούν τα γλυπτά.
Όπως έχουν τα πράγματα, θα χρειαζόταν η άδεια του Βρετανικού Μουσείου για την παραγωγή τέτοιων σαρώσεων, αλλά το ινστιτούτο επεσήμανε ότι αν το Μουσείο αρνηθεί, ένας «στρατός» πατριωτών Ελλήνων θα μπορούσε να τραβήξει τις φωτογραφίες χωρίς σχετική άδεια.
Το άρθρο επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να χρειαστεί.
“Αντίθετα, το Βρετανικό Μουσείο θα πρέπει να αγκαλιάσει αυτήν την τεχνολογική ευκαιρία.”
Όπως υποστήριξαν οι Times τον περασμένο Ιανουάριο, τα μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, όπου μπορούν να εκτεθούν στο υπέροχο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα. Το Βρετανικό Μουσείο θα πρέπει να συμφωνήσει να εκθέσει ένα τρισδιάστατο αντίγραφο.
Το άρθρο των Times προχωρά στην πρόταση η Ελλάδα σε αντάλλαγμα, να δεσμευτεί, και να μην επιτρέψει τη δημιουργία άλλων αντιγράφων.
“Με αυτόν τον τρόπο, οι Έλληνες μπορούν να ανακτήσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά και το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να διατηρήσει τη θέση του ως η μεγαλύτερη ιστορική συλλογή του κόσμου”, ολοκληρώνει η βρετανική εφημερίδα.
ertnews
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου