facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Κόντρα στο ρεύμα το ΑΠΘ: Με υποχρεωτική μάσκα η επιστροφή στα αμφιθέατρα

Στην αρχή της εβδομάδας, χιλιάδες φοιτητές και μέλη ΔΕΠ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έλαβαν ένα e-mail από την πρυτανεία του ιδρύματος. Με αυτό ο αρμόδιος αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων και φοιτητικής μέριμνας, Δημήτριος Κωβαίος, τους εύχεται καλή ακαδημαϊκή χρονιά και παράλληλα τους επισημαίνει πως η επιστροφή στα αμφιθέατρα και στις βιβλιοθήκες ενόψει της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου θα γίνει με υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας, "για την ασφάλεια όλων και σύμφωνα με τα ισχύοντα", όπως αναφέρει.

Το μήνυμα προκάλεσε έκπληξη σε πολλά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς η αυστηρή οδηγία έρχεται σε μια περίοδο σχεδόν καθολικής κατάργησης της μάσκας και λίγες μέρες μετά την ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής για το άνοιγμα των σχολείων χωρίς υποχρεωτική χρήση μάσκας.

"Εφαρμόσαμε την ΚΥΑ"

Όπως διευκρινίζει μιλώντας στο iatronet.gr ο αντιπρύτανης και συντάκτης της επιστολής, καθηγητής Δημήτρης Κωβαίος (φωτογραφία), η αυστηρή οδηγία βασίζεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που ίσχυσε και στην εξεταστική του Ιουνίου, η οποία παραμένει σε ισχύ ως την 1η Σεπτεμβρίου (σσ: με απόφαση της Τετάρτης 31 Αυγούστου, η ισχύς της παρατάθηκε μέχρι και την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου).

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην συγκεκριμένη ΚΥΑ (απόφαση παράτασης: Δ1α/Γ.Π.οικ.49655/31.8.2022) "η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι./Βιβλιοθηκών (ενδεικτικά αίθουσες, αμφιθέατρα) εντός των οποίων διεξάγονται κάθε είδους εξετάσεις για όλα ανεξαιρέτως τα πρόσωπα που εισέρχονται σε αυτούς (φοιτητές, υποψηφίους, μέλη ΔΕΠ, επιτηρητές, λοιπό προσωπικό). Η αυτή υποχρέωση ισχύει και για τη διεξαγωγή κάθε είδους εξετάσεων στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στις Δημόσιες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού και στα Κολλέγια".

"Εμείς ξεκάθαρα κάναμε εφαρμογή της ΚΥΑ, η οποία εξακολουθεί να ισχύει. Πριν το κάνουμε αυτό, επικοινωνήσαμε με το υπουργείο για να ρωτήσουμε αν έχει αλλάξει κάτι, αλλά δεν είχαν να μας πουν κάτι καινούργιο. Αν βγει κάποια καινούργια απόφαση, θα την αλλάξουμε", ανέφερε ο κ. Κωβαίος.

"Θα βρεθούμε σε δύσκολη θέση αν την αλλάξουν"

Εντός των επόμενων ημερών και υπό το πρίσμα των όποιων αποφάσεων ληφθούν ενόψει της έναρξης των μαθημάτων, αναμένεται να συνεδριάσουν οι αρμόδιες επιτροπές του ΑΠΘ προκειμένου να δοθούν νέες οδηγίες. Διατυπώνοντας την προσωπική του άποψη, όπως λέει, ο αρμόδιος αντιπρύτανης θεωρεί πως πρέπει να συνεχιστεί το περσινό επιτυχημένο μοντέλο, καθώς ο κορωνοϊός είναι παρών, παρά την ύφεση.

"Μιλώντας με το φιλικό και συγγενικό μου περιβάλλον, δεν βρήκα κανέναν που να μην είχε τουλάχιστον ένα κρούσμα στην οικογένειά του, άσχετα αν ήταν ήπιο. Εδώ, στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας και των Βαλκανίων, με 41 τμήματα, έρχονται φοιτητές από όλη τη χώρα. Αν το αφήσουμε έτσι, θα έχουμε πρόβλημα", λέει για να προσθέσει: "εν αναμονή νέων οδηγιών του υπουργείου, δώσαμε αυτή την αυστηρή οδηγία για την έναρξη της εξεταστικής. Ελπίζουμε να μην μας την αναιρέσουν, γιατί αν βγει μια άλλη οδηγία που λέει όχι μάσκες θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολη θέση".

Σε περίπτωση κατάργησης της υποχρεωτικότητας χρήσης μάσκας, ή αν το υπουργείο αναθέσει σε κάθε πανεπιστήμιο την ευθύνη των αποφάσεων, σύμφωνα με τις ανάγκες του καθενός στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου, θα συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα και οι επιτροπές ώστε να συντάξουν νέα πρωτόκολλα, με βάση την ιδιαιτερότητα του ΑΠΘ. "Ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο ενδεχομένως να μην έχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Εμείς είμαστε ένα τεράστιο πανεπιστήμιο με 60.000 φοιτητές και ενιαίο campus στο κέντρο της πόλης, όχι διάσπαρτο σε διάφορα μέρη", σημειώνει και προσθέτει: "Θα αποφασίσει η ομάδα που έχουμε συγκροτήσει με καθηγητές Ιατρικής για το τι θα κάνουμε, αλλά δεν θα είναι εύκολο. Αν πει το υπουργείο χωρίς υποχρεωτική μάσκα, θα δημιουργηθεί μια κατάσταση δύσκολη, καθώς ακόμα κι αν εμείς την επιβάλλουμε, θα μας λέει ο φοιτητής πως το υπουργείο λέει άλλα. Θα έχουμε δυσκολίες".

"Αυτοψία" την πρώτη μέρα

Την Πέμπτη, 1η Σεπτεμβρίου, πρώτη μέρα της εξεταστικής, μερικές εκατοντάδες φοιτητές κυκλοφορούσαν στο campus του ΑΠΘ, έχοντας επιστρέψει για την εξεταστική. Οι περισσότεροι είχαν διαβάσει την επιστολή των πρυτανικών αρχών και πολλοί απ΄ αυτούς κυκλοφορούσαν με τη μάσκα περασμένη στον αγκώνα του χεριού, ώστε να τη φορέσουν με την είσοδο στις σχολές.

Στο μεγάλο Αμφιθέατρο της Νομικής, όπου μερικές δεκάδες φοιτητές εισήλθαν για την εξέταση, η εικόνα ήταν μικτή: Περίπου το ένα τρίτο των φοιτητών φορούσαν τη μάσκα, αλλά σε γενικές γραμμές τηρούνταν οι αποστάσεις, με μια θέση κενή ανάμεσά τους στα έδρανα. Στην είσοδο δεν υπήρχε κάποιος έλεγχος, ενώ καθηγητές και επιτηρητές φορούσαν μάσκα υψηλής προστασίας.

"Αποφάσισε ο αρμόδιος αντιπρύτανης να συνεχίσει με βάση όσα ίσχυαν στην εξεταστική του Ιουνίου, όπου η μάσκα ήταν υποχρεωτική στις αίθουσες και στα αμφιθέατρα. Η Επιτροπή Υγείας δεν έχει συνεδριάσει ακόμα, αναμένουμε τις οδηγίες και τη νέα ΚΥΑ για να δούμε πώς θα πορευτούμε", ανέφερε από την πλευρά του στο iatronet.gr ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας του ΑΠΘ, καθηγητής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Νάτσης.

Το περσινό μοντέλο

Κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2021-2022 το ΑΠΘ σχεδίασε και εφάρμοσε ένα από τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα για την πρόληψη διάδοσης του κορωνοϊού. Σε κάθε ένα από τα 41 Τμήματά του είχε οριστεί υπεύθυνος καθηγητής, στον οποίο αναφερόταν όποιο πρόβλημα προέκυπτε, ενώ σε δεύτερο επίπεδο, κάθε Σχολή είχε έναν υπεύθυνο καθηγητή Ιατρικής, μέλος της Υγειονομικής Επιτροπής. Σύμφωνα με τον κ. Κωβαίο, το μοντέλο θεωρείται επιτυχημένο, καθώς παρά τα χιλιάδες κρούσματα, δεν υπήρξε ούτε μία καταγραφή σοβαρής εξέλιξης.

Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία (ΚΕΠΥ), που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, ο αυξημένος συγχρωτισμός είναι ο βασικός προσδιοριστής του κινδύνου μόλυνσης. Η ανάλυση των στατιστικών του πρώτου τριμήνου της περσινής ακαδημαϊκής χρονιάς, έδειξε πως η διασπορά αυξήθηκε κατακόρυφα στις περιόδους που τα αμφιθέατρα και τα εργαστήριο κατακλύζονταν από φοιτητές. Στις περιόδους αυτές η επίπτωση σε μέλη ΔΕΠ και προσωπικό ήταν ως και υπερδιπλάσια (+115%) σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

iatronet

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news