Υπενθύμισε πως υπάρχει ψηφισμένη διάταξη που μπορεί να υποχρεώσει τις ιδιωτικές κλινικές που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ να παρέχουν συγκεκριμένες ειδικότητες στο σύστημα όταν χρειάζεται, και επισήμανε πως βρίσκεται σε διαδικασία συνεννόησης με τις ιδιωτικές κλινικές και τους διοικητές των δύο ΥΠΕ της Β. Ελλάδας, προκειμένου να βρεθεί φόρμουλα κάλυψης των αναγκών ώστε να μην ενεργοποιηθεί αυτό το αυστηρό άρθρο. Στην κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει απανωτές συσκέψεις με τους ιδιοκτήτες κλινικών της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Ιπποκράτειου, που αντιμετωπίζει το πιο οξυμένο ζήτημα.
Σε ερώτηση αν έχει υπάρξει ανταπόκριση, έστειλε σαφές μήνυμα προς τους ιδιώτες: "Από τη στιγμή που έχουμε και το νομοθετικό εργαλείο, θα υποχρεωθούν να προσέλθουν οι ιδιώτες, οι ιδιωτικές κλινικές. Είναι κάτι πάρα πολύ απλό που από την πλευρά μου το θεωρώ και δίκαιο. Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει τις ιδιωτικές κλινικές - δεν είναι ότι λειτουργούν αυτόνομα. Άρα, και οι εργαζόμενοι στις κλινικές αυτές λαμβάνουν χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό το οποίο ζητάμε είναι λελογισμένο ,όταν υπάρχει πρόβλημα - όπως αποδεδειγμένα υπάρχει στο Ιπποκράτειο - να μπορούμε να έχουμε κάποιες εφημερίες από γιατρούς ειδικοτήτων", τόνισε, για να προσθέσει με νόημα: "Δεν πιστεύω πως θα χρειαστεί να πάμε σε μεγαλύτερη ένταση. Φάνηκε από τη συνεννόηση που κάναμε ότι αντιλαμβάνονται το θέμα, θα μιλήσουμε και με τους αναισθησιολόγους και πιστεύω ότι θα βρουν μία χρυσή τομή που ούτε να πιεστούν αναισθησιολόγοι από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά να μπορέσουμε να έχουμε λελογισμένα υπηρεσίες. Άρα, ανταπόκριση υπάρχει".
Αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με τις αναβολές τακτικών χειρουργείων στο Παίδων «Αγία Σοφία», ο υπουργός Υγείας υποστήριξε πως η κάλυψη σε αναισθησιολόγους είναι "επαρκέστατη" στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, σε αντίθεση με άλλα, όπως το "Ιπποκράτειο" της Θεσσαλονίκης, που αντιμετωπίζει πρόβλημα.
Έκανε αναφορά στο γενικότερο πρόβλημα έλλειψης της συγκεκριμένης ειδικότητας συνολικά στην Ευρώπη, ενώ για την Ελλάδα σχολίασε πως το ΕΣΥ έχει πρόβλημα γιατί ο ιδιωτικός τομέας είναι πιο ελκυστικός για τους αναισθησιολόγους.
Παράλληλα, ανέφερε ότι μέσα από το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας για τη δευτεροβάθμια φροντίδα Υγείας θα δοθούν ειδικά κίνητρα σε ειδικότητες που απουσιάζουν, παρέχοντας τη δυνατότητα μερικής απασχόλησης σε αυτές τις ειδικότητες, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστική η παρουσία τους στο ΕΣΥ. Σε ένα πιο μακροπρόθεσμο στάδιο, πρόσθεσε θα υπάρξουν πρωτοβουλίες που συνδυάζονται και με το μισθολογικό κομμάτι, προκειμένου να υπάρξει επιθυμία επιστροφής στο ΕΣΥ επιστημόνων σε συγκεκριμένες ειδικότητες.
iatronet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου