Στο νοσοκομείο υπηρετούν μόνο 9 αναισθησιολόγοι, ενώ απαιτούνται 27,
σύμφωνα με το οργανόγραμμα. Η κατάσταση αυτή οδήγησε σε παραίτηση τον
δ/ντη του αναισθησιολογικού τμήματος.
Η πρόσφατη ακύρωση της
μεταμόσχευσης ήπατος σε ασθενή που περίμενε μόσχευμα για πολλά χρόνια,
λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης, ήταν ίσως
το πιο τραγικό αποτέλεσμα, ενός προβλήματος που παραμένει άλυτο εδώ και
πολλά χρόνια. Κι όσο περνάει ο καιρός λαμβάνει περισσότερο εκρηκτικές
διαστάσεις.
Ο χειρουργικός τομέας του Ιπποκράτειου -που είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά νοσοκομεία της Βόρειας Ελλαδας- κινδυνεύει με λουκέτο. Γι’ αυτό και οδηγήθηκε σε παραίτηση ο διευθυντής του αναισθησιολογικού τμήματος.
ΕΝΙΘ: «Δραματική η έλλειψη αναισθησιολόγων»Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγων διαμαρτύρεται, με ανακοίνωσή της, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), χαρακτηρίζοντάς τη «δραματική» και ζητώντας την άμεση επίλυση του προβλήματος.
Η ΕΝΙΘ επισημαίνει ότι, στο Ιπποκράτειο, «προγραμματισμένες ιατρικές πράξεις, από απλά χειρουργεία μέχρι μεταμοσχεύσεις και βιοψίες, αναβάλλονται λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων», τονίζοντας πως «οι συνολικά 9 αναισθησιολόγοι που έχουν απομείνει σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Ελλάδας και εκτιμάται ότι θα γίνουν 7 μέχρι τέλος του χρόνου, λόγω συνταξιοδοτήσεων, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να καλύψουν τις ανάγκες, όταν ο οργανισμός προβλέπει 27 θέσεις και οι αναισθησιολόγοι που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία όλων των μονάδων υπολογίζονται στους 40».
Υπενθυμίζει δε, ότι «το Ιπποκράτειο είναι ένα νοσοκομείο με εξειδικευμένα και κρίσιμα κέντρα για όλη τη βόρεια Ελλάδα», ενώ παραθέτει μια σειρά προτάσεων για τα προβλήματα στο δημόσιο σύστημα υγείας, καλώντας το αρμόδιο υπουργείο, τις διοικήσεις των ΥΠΕ και νοσοκομείων να προχωρήσουν σε άμεση υλοποίησή τους.
Ειδικότερα, ζητά -μεταξύ άλλων- την άμεση πρόσληψη αναισθησιολόγων, «μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού για κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων», άμεση μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων σε ελαστικές σχέσεις εργασίας, επαναφορά των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή, ενίσχυση των μεταμοσχευτικών μονάδων της χώρας, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη δημόσια Υγεία, επαναφορά των αποδοχών σε επίπεδα προ του 2012 με επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, πληρωμή όλων των αναδρομικών και των δεδουλευμένων κ.ά.
iatropedia
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου