«Σήμερα οι προσφυγικές ροές από την Ουκρανία ανήλθαν σε 2 εκατομμύρια», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Γκράντι.
Ο αριθμός των προσφύγων από την Ουκρανία ανήλθε ακριβώς σε 2.011.312 και η Πολωνία έχει δεχθεί περισσότερους από τους μισούς (1.204.403), σύμφωνα με τον ιστότοπο της UNHCR που προβαίνει σε καταμέτρηση των προσφύγων.
«Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε το όριο των δύο εκατομμυρίων σήμερα ή ίσως, το αργότερο, αύριο», επεσήμανε νωρίτερα σήμερα ο Γκράντι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Όσλο.
«Αυτό δεν σταματά» τόνισε υπογραμμίζοντας ότι μετά το πρώτο κύμα προσφύγων από την Ουκρανία είναι πιθανόν να υπάρξει ένα δεύτερο που να συνίσταται από πιο ευάλωτους πρόσφυγες.
Ο Γκράντι παραχώρησε τη συνέντευξη αυτή μετά την επίσκεψή του στη Ρουμανία, τη Μολδαβία και την Πολωνία, τρεις χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία, οι οποίες υποδέχονται το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη χώρα τους μετά τη ρωσική εισβολή.
Στις δηλώσεις που έκανε σήμερα ο επικεφαλής της UNHCR χαιρέτισε την «υποδειγματική» υποδοχή που επιφυλάσσουν στους πρόσφυγες αυτές οι τρεις χώρες.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της UNHCR, η Ρουμανία και η Μολδαβία φιλοξενούσαν έκαστη περισσότερους από 82.000 πρόσφυγες σήμερα. Μεγάλος αριθμός προσφύγων -κυρίως γυναίκες και παιδιά- συνεχίζουν στη συνέχεια τον δρόμο τους προς άλλους προορισμούς στην Ευρώπη όπου έχουν συγγενείς ή φίλους.
Στην Ευρώπη αυτό συμβαίνει για η πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο
Ο Γκράντι έκρινε ότι «προς το παρόν» οι χώρες αυτές καταφέρνουν να διαχειριστούν τις προσφυγικές ροές, σημειώνοντας ότι οι πρόσφυγες αυτοί έχουν «κάποιους πόρους». «Μεγάλος αριθμός φτάνει με αυτοκίνητα και, κυρίως, έχουν διασυνδέσεις, μπορούν να πάνε εκεί όπου έχουν οικογένεια, φίλους, μια κοινότητα» συμπλήρωσε.
«Αν ο πόλεμος συνεχιστεί θα αρχίσουμε να βλέπουμε ανθρώπους που δεν έχουν πόρους και διασυνδέσεις» δήλωσε.
«Αυτή θα είναι μια πιο περίπλοκη κατάσταση για να διαχειριστούν οι ευρωπαϊκές χώρες στο μέλλον και θα υπάρξει ανάγκη για ακόμη περισσότερη αλληλεγγύη από όλον τον κόσμο στην Ευρώπη και πέραν αυτής», τόνισε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Γκράντι δήλωσε επίσης ότι οι πόλεμοι στα Βαλκάνια, στη Βοσνία και στο Κόσοβο, είχαν επίσης προκαλέσει τεράστια κύματα προσφύγων, «ίσως δύο ή τρία εκατομμύρια, αλλά σε περίοδο 8 ετών». «Τώρα πρόκειται για 8 μέρες», επισήμανε.
«Κι άλλες περιοχές του κόσμου το έχουν δει αυτό, αλλά στην Ευρώπη είναι η πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», υπογράμμισε κλείνοντας.
newsbeast
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου