Όπως αναφέρουν Διπλωματικές Πηγές: «Οι εν λόγω δηλώσεις δεν είναι απλώς αντιπαραγωγικές, αλλά αποτελούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς. H τουρκική πλευρά επικαλείται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, την στιγμή κατά την οποία το παραβιάζει κατάφορα».
Η ελληνική διπλωματία θα διεθνοποιήσει σε Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ τις προκλήσεις της Άγκυρας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε πως: «Η Διεθνής Κοινότητα συμμερίζεται απολύτως τις θέσεις της ελληνικής πλευράς. Όλος ο κόσμος κατανοεί το αβάσιμο και ανυπόστατο των τουρκικών ισχυρισμών και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας να αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο».
Η εμμονή της Άγκυρας να συνδέει την αποστρατιωτικοποίηση με την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου εκφράζεται πλέον δια στόματος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, που δήλωσε: «Δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά παράβαση των συμφωνιών στα νησιά με καθεστώς αφοπλισμού».
Τη σκυτάλη της αποστρατιωτικοποίησης πήρε ο Τούρκος πρέσβης στο Όσλο, Φαζλί Τσορμάν, πριν λάβει τις απαντήσεις του Νίκου Δένδια, λέγοντας: «Επίσης αποφύγατε να αναφερθείτε στο αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς κάποιων νησιών».
Ακολούθως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τόνισε: «Αν η Τουρκία παραμείνει προσκολλημένη στον τρόπο που ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής προσέγγιζε τις διεθνείς σχέσεις, τότε δεν πρόκειται να υπάρξει πρόοδος».
Την ίδια ώρα κι’ ενώ το ΝΑΤΟ σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία οφείλει ν’ αποδείξει τη συνοχή του, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, κατηγορεί την Ελλάδα ότι υποθάλπει τρομοκράτες: «Η Ελλάδα έχει κινητοποιήσει το Λαύριο υπέρ της τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ για 7-8 μήνες».
Ευθείες απειλές πολέμου κατά της Ελλάδας από τους εθνικιστές κυβερνητικούς εταίρους του Ερντογάν, ενώ η κεμαλική αντιπολίτευση πλειοδοτεί στα περί της αποστρατιωτικοποίησης.
Ο Ισμαήλ Οζντεμίρ αντιπρόεδρος του ΜΗΡ, ανέφερε πως: «Εάν προσπαθήσουν να αυξήσουν την υφαλοκρηπίδα τους στο Αιγαίο από τα 6 μίλια που είναι σήμερα έστω και ένα εκατοστό, αυτό φυσικά θα είναι αιτία πολέμου για εμάς».
Ο Ουνάλ Τσεβικόζ εκπρόσωπος του CHP δήλωσε: «Είμαστε κατά του εξοπλισμού των νησιών του Αιγαίου ως απαίτηση του διεθνούς δικαίου, στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουν γίνει».
Με τον Αμερικανό πρέσβη συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του με την αναθεώρηση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας, τονίζοντας ωστόσο την σημασία που έχει η αμερικανική πίεση προς την Τουρκία, προκειμένου να τερματίσει τις προκλητικές δηλώσεις και παραβιάσεις.
Στις Βρυξέλλες
Tο διπλωματικό της αποτύπωμα, μπροστά στα νέα κύματα της τουρκικής προκλητικότητας, διευρύνει η Αθήνα.
O Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στις Βρυξέλλες, προτάσσει τη διπλωματία της ενέργειας και στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αφρικανικής Ένωσης ενημερώνει τους ομολόγους του για τις κινήσεις της Ελλάδας που θα την καταστήσουν ενεργειακό κόμβο για την Ανατολική Μεσόγειο, τη Βαλκανική και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην αιχμή των πρωθυπουργικών παρεμβάσεων βρίσκεται το ηλεκτρικό καλώδιο που θα ενώνει την Ελλάδα με την Αίγυπτο. Και κατ’ επέκταση την Αφρική με την Ευρώπη.
Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη σημασία είχε η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αλ Σίσι.
Τα βασικά σημεία της συνάντησης Μητσοτάκη – Αλ Σίσι
-Απόλυτη προτεραιότητα η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου.
-Τηλεδιάσκεψη επιτελείων, με τη συμμετοχή των δύο ηγετών.
-Εξελίξεις στη Λιβύη.
-Σχέσεις Ε.Ε.-Αιγύπτου.
Χαρακτηριστικό είναι αυτό που ανέφερε ο πρωθυπουργός στο θεματικό τραπέζι για την ενεργειακή μετάβαση: «Μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου η Ε.Ε. μπορεί σταδιακά να εξασφαλίσει μία σταθερή προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας και η Ελλάδα να αποτελέσει τη γέφυρα της Ευρώπης με την Αφρική».
Το διπλωματικό ντεμαράζ του πρωθυπουργού θα συνεχιστεί την Παρασκευή 18/2, με σταθμό το Μόναχο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το “παρών” στη Διάσκεψη Ασφαλείας, αναμένεται να ενημερώσει τους συνομιλητές του για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας και θα μιλήσει σε πάνελ με θέμα την υπονόμευση των δημοκρατικών αρχών, μαζί με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι και την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίνε Λάμπρεχτ.
Τουρκικές παραβιάσεις
Οι τουρκικές στρατιωτικές προκλήσεις συνεχίζονται με ένταση, συνολικά 22 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 10 οπλισμένα εισήλθαν στον εθνικό εναέριο χώρο και στο FIR Αθηνών, πραγματοποιώντας 18 παραβάσεις και 47 παραβιάσεις, ενώ σημειώθηκαν και επτά (07) αερομαχίες, ένας αριθμός που είχε αρκετό διάστημα να σημειωθεί.
Τα τουρκικά πολεμικά αναχαιτίστηκαν κατά πάγια πρακτική από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, που απογείωσε 22 F16 και Μιράζ.
Στις τουρκικές παράνομες δραστηριότητες συμμετείχαν επίσης τρία τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής επιτηρήσεως και τρία μη επανδρωμένα UAVS που επίσης αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.
ertnews
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου