facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Kλείνει για έναν μήνα ο εναέριος χώρος του Εβρου

Πιο συγκεκριμένα, με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας απαγορεύει από την 1η έως και την 28η Μαρτίου όλες τις στρατιωτικές πτήσεις πάνω από τον Νομό Εβρου, με εξαίρεση μόνο για τα αεροσκάφη τα οποία έχουν νωρίτερα καταθέσει και λάβει ειδική άδεια προκειμένου είτε να διέλθουν από τον εναέριο χώρο της περιοχής, είτε να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απαγόρευση στρατιωτικών πτήσεων πάνω από την ελληνική ακριτική περιοχή πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικού αμερικανικού αιτήματος και στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), καθώς υπάρχει η ανησυχία ότι η Μόσχα ή... σύμμαχες χώρες που διατηρούν δεσμούς με τη Ρωσία (π.χ. Τουρκία) θα μπορούσαν κάνοντας χρήση εναέριων μέσων να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα του αμερικανικού στρατού στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο αποτελεί πλέον βασική πύλη ανεφοδιασμού των βάσεων που διατηρούν οι ΗΠΑ σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Παράλληλα, από την ερχόμενη Τρίτη 1η Μαρτίου και μέχρι τις 18 του μήνα το σύνολο σχεδόν των δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού στον Εβρο ξεκινά τη διεξαγωγή ευρείας κλίμακας ασκήσεων με τη συμμετοχή του Πεζικού, αλλά και των μηχανοκίνητων μονάδων του Δ’ Σώματος Στρατού. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τα σενάρια των ασκήσεων είναι αυστηρά διαβαθμισμένα και σε ανώτατο βαθμό, κάτι το οποίο συμβαίνει συνήθως μόνο κατά τη διάρκεια της διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων», της σημαντικότερης και μεγαλύτερης άσκησης των Ενόπλων Δυνάμεων. Οπως σημειώνουν πάντως οι ίδιες πηγές, ένα από τα βασικά σενάρια των ασκήσεων προβλέπει την προσομοίωση προάσπισης της Αλεξανδρούπολης από τυχόν συμβατική ή ασύμμετρη απειλή άλλης χώρας.

Να σημειώσουμε ότι στο Πεντάγωνο παρατηρούν με μεγάλη προσοχή τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης, καθώς η ελληνική πλευρά αξιολογεί ως πολύ πιθανή την εκδήλωση μιας ασύμμετρης απειλής στον Εβρο. Η συγκεκριμένη απειλή θα μπορούσε να εξελιχθεί είτε στην ξηρά, μέσω της αύξησης των κατευθυνόμενων μεταναστευτικών ροών στα πρότυπα του Μαρτίου του 2020, είτε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του νομού, όπου η Αγκυρα θα επεδίωκε να προκαλέσει κάποιο επεισόδιο στέλνοντας τουρκικά αλιευτικά να ψαρέψουν παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, όπως συνέβη το απόγευμα της περασμένης Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Χίο και τις Οινούσσες.

Αυξημένη επαγρύπνηση
Την ίδια στιγμή αυξημένη είναι η επαγρύπνηση που υπάρχει και στο Πολεμικό Ναυτικό, καθώς στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου πλέει ένας σημαντικός αριθμός πολεμικών πλοίων του αμερικανικού και του ρωσικού στόλου. Πιο συγκεκριμένα, περισσότερα από 30 πλοία του ρωσικού στόλου εμφανίζονται να έχουν απλωθεί σε μια τεράστια θαλάσσια έκταση που ξεκινά από τη νοτιοδυτική Κρήτη (όπου πλέει ανελλιπώς τις τελευταίες ημέρες και συνοδεία πλοίων η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μεσογείου, το καταδρομικό «Ustinov») και φτάνει μέχρι τη νότια Κύπρο και τα ανοιχτά της Συρίας, όπου και βρίσκεται ο κύριος όγκος τους.

Από την άλλη πλευρά, περίπου ανάλογος είναι και ο αριθμός των αμερικανικών πλοίων του 6ου Στόλου, τα οποία συνεπικουρούμενα και από σκάφη κρατών-μελών του ΝΑΤΟ έχουν κατακλύσει τη θαλάσσια περιοχή που ξεκινά βόρεια της Κρήτης και φτάνει μέχρι και τις νότιες μικρασιατικές ακτές. Παράλληλα, μία σημαντική νατοϊκή δύναμη πλέει και σε περιοχές νοτίως της Κύπρου, επιτηρώντας τα γυμνάσια που διεξάγουν τις τελευταίες ημέρες τα πλοία του ρωσικού στόλου που κινούνται μεταξύ Κύπρου και Συρίας. Οι ΗΠΑ εμφανίζονται να ανησυχούν ιδιαίτερα από την έντονη ρωσική παρουσία στη ΝΑ Μεσόγειο, δεδομένου ότι αρκετά ρωσικά πλοία φέρουν πυραύλους μέσου και μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους και αμερικανικές βάσεις που βρίσκονται διάσπαρτες στη Νότια Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Ορισμένα από αυτά τα σκάφη, όπως το «Ustinov», φέρουν μεταξύ άλλων και πυραύλους basalt κατά αεροπλανοφόρων, έχοντας εντός της εμβέλειάς τους τόσο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Harry S. Truman» όσο και το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle».

Αντίστοιχα ισχυρή πάντως είναι και η δύναμη πυρός που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους και οι μονάδες του Συμμαχικού Στόλου. Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Harry S. Truman», το οποίο συνοδεύεται επίσης από τα αντιτορπιλικά «USS Bainbridge», «USS Gravely», «USS Ross» και «USS Roosevelt», μεταφέρει περισσότερα από 70 σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, αλλά και έναν σημαντικό αριθμό πυραύλων Κρουζ, εντός του βεληνεκούς των οποίων βρίσκεται και η ουκρανική επικράτεια.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news