facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χριστός Ανέστη!!!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά! 
Η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει και Ανάσταση στις ψυχές μας!!! 
Σας εύχομαι υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας.!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Εισβολή στην Ουκρανία: Μαύρη ημέρα στις αγορές – Άλμα για αέριο, πετρέλαιο και ρεύμα – Βουτιά για μετοχές και ρούβλι

Δύσκολη και η σημερινή ημέρα για τις αγορές με τις τιμές των μετοχών να υποχωρούν σημαντικά, ενώ τα εμπορεύματα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χρυσός κ.λπ.) σημειώνουν σημαντικά κέρδη.

Μετά την ανάπαυλα της Παρασκευής, επέστρεψε το κακό κλίμα στις αγορές με την ανασφάλεια να κυριεύει τους επενδυτές, μετά την επιδείνωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την δυναμική και ομόφωνη απάντηση της Δύσης.

Η τιμή του πετρελαίου Brent ξεπέρασε το πρωί ακόμη και τα 105 δολάρια το βαρέλι, αλλά αυτή την στιγμή έχει υποχωρήσει ελαφρά χαμηλότερα, στα 102,25 δολάρια ενισχυμένη σε σχέση με την Παρασκευή κατά 4,41%.

Το φυσικό αέριο βρέθηκε αρχικά στα 127 ευρώ την μεγαβατώρα και τώρα κινείται στα επίπεδα των 111,2 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 19,4%.

Σημαντική άνοδο σημειώνουν και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη,που φτάνουν ακόμη και το 55%.

Στην Ελλάδα σήμερα η μέση χονδρεμπορική τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας είναι στα 226,04 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας αύξηση κατά 13,2%. Η χαμηλότερη τιμή, εντός της ημέρας, είναι στα 191,38 ευρώ/MWh και η υψηλότερη στα 295 ευρώ/MWh.

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση εμφανίζει η Σερβία, με 54,5%, χωρίς, όμως, να έχει και την υψηλότερη τιμή στη χονδρική. Είναι στα 245,16 ευρώ/MWh. Οι πιο ακριβές αγορές σήμερα είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία, που παρουσιάζουν την ίδια τιμή, στα 277,78 ευρώ/MWh. Στις ακριβές συγκαταλέγονται η Ουγγαρία με 268,77 ευρώ/MWh, η Ελβετία με 256,31 ευρώ/MWh και η Γαλλία με 250,95 ευρώ/MWh. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες κινούνται κάτω από τα 250 ευρώ, με την Ιταλία στα 247,04 ευρώ/MWh.

Και στα χρηματιστήρια η εικόνα δεν είναι καλή. Στην Γερμανία ο δείκτης Dax υποχωρεί 2,56% ή 372 μονάδες, με ανάλογη να είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ευρώπης (Παρίσι, Λονδίνο, Μιλάνο, Μαδρίτη). Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης χάνει 3,77%.

Το πρώτο κανόνι Ρωσικής τράπεζας

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαπίστωσε σήμερα την «πτώχευση ή πιθανή πτώχευση» της ευρωπαϊκής θυγατρικής της ρωσικής τράπεζας Sberbank, μιας από τις μεγαλύτερες της χώρας, εξαιτίας των «μεγάλων» αναλήψεων αποταμιεύσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων που αποφασίστηκαν από τις δυτικές χώρες.

Η Sberbank Europe AG, με έδρα την Αυστρία, καθώς και οι θυγατρικές της στην Κροατία και τη Σλοβενία βρέθηκαν αντιμέτωπες με «μεγάλες αναλήψεις λόγω του αντίκτυπου των γεωπολιτικών εντάσεων», εξηγεί ο εποπτικός φορέας της ΕΚΤ σε ανακοίνωσή του, εκτιμώντας ότι «στο εγγύς μέλλον, η τράπεζα κινδυνεύει να μην είναι σε θέση να αποπληρώνει τα χρέη της ή άλλες δεσμεύσεις της εντός των καθορισμένων προθεσμιών».

Βουτιά για το ρούβλι – Εκτίναξη επιτοκίου από την Τράπεζα της Ρωσίας

Η ρωσική κεντρική τράπεζα είναι από τα ξημερώματα αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές και δεν μπορεί να έχει πρόσβαση περίπου στα μισά συναλλαγματικά της αποθέματα, που τηρούνται σε δολάρια και ευρώ, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να παρέμβει\ για να στηρίξει το ρούβλι σε συναλλαγές με αντισυμβαλλόμενους από το εξωτερικό, κάτι που την υποχρέωσε να απαγορεύσει τις πωλήσεις στο ρούβλι από ξένους στην αγορά της Μόσχας, όπως και τις πωλήσεις μετοχών.

Παράλληλα, για να ενισχύσει την άμυνα του νομίσματος, υπερδιπλασίασε το βασικό της επιτόκιο από το 9,5% στο 20% και άρχισε την επιβολή capital controls, με πρώτο μέτρο την υποχρεωτική μετατροπή σε ρούβλια του 80% των εσόδων που έχουν σε συνάλλαγμα.

Το ρωσικό νόμισμα έφθασε να υποχωρεί έως και 40% στις ασιατικές αγορές, ενώ περιόρισε ελαφρά τις απώλειές του στο 20%, φθάνοντας ενδοσυνεδριακά έως και τα 117 ρούβλια ανά δολάριο. Οι συναλλαγές στη Ρωσία άρχισαν με μεγάλη καθυστέρηση, στις 10 π.μ. Αμέσως το νόμισμα υποχώρησε κατά 8% και διακόπηκαν αυτόματα οι συναλλαγές.

newsit

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news