Και συνέχισε: «Στη Σπάρτη είχαμε πάει για έναν σκοπό. Να στηρίξουμε τους αγρότες που επλήγησαν από τον παγετό. Πριν ξεκινήσουμε την προγραμματισμένη συνάντηση με τους αγρότες που επλήγησαν στο κτίριο τη περιφέρειας, ανταποκρίθηκα στο επίμονο αίτημα του Δημάρχου Σπάρτης για μία ολιγόλεπτη εθιμοτυπική συνάντηση. Όταν άρχισε να λέει όλα αυτά τα απίστευτα πράγματα, που καμία σχέση δεν έχουν με όσα εγώ πιστεύω, αλλά και με όσα συνέβησαν στην πραγματικότητα το 2007, ήρθα σε πολύ δύσκολη θέση. Όπως, νομίζω, ήλθαν σε πολύ δύσκολη θέση όσοι ήσαν μαζί μου εκεί. Ένιωσα αμηχανία. Έκρινα ότι έπρεπε να υπερκεράσω τα τραγικά λεχθέντα με ένα ειρωνικό σχόλιο και όσο πιο γρήγορα μπορούσα να φύγω και να μεταβώ στη συνέλευση των αγροτών. Χρησιμοποίησα τη λέξη εποποιία με τον προφανή, ιδιαίτερα για όσους με γνωρίζουν και ξέρουν πως εκφράζομαι, ειρωνικό τόνο. Αποδείχτηκε ότι η ειρωνεία αυτή όχι μόνο δεν επαρκούσε, αλλά αντιθέτως παρεξηγήθηκε εντελώς. Χρειαζόταν πιο απόλυτη και καταδικαστική αντιμετώπιση. Προφανώς έκανα λάθος! Αποδέχομαι αυτή την κριτική και αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Όταν κατάλαβα τις διαστάσεις που πήρε, αμέσως και χωρίς δισταγμό, από το συμβούλιο Υπουργών στο Στρασβούργο όπου βρισκόμουν, με αξιοπρέπεια, έθεσα την παραίτησή μου στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Γιατί αυτή είναι η αντίληψη μου για την πολίτική. Ακριβώς, επειδή αυτό επιτάσσουν οι αρχές και οι αξίες μου, αυτές, δηλαδή για τις οποίες βρίσκομαι στην πολιτική. Αυτές οι αρχές και οι αξίες οι δικές μου, του Πρωθυπουργού, αλλά και ίδιες με τις διαχρονικές αξίες της μεγάλης κεντροδεξιάς φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξής μας. Και προς όσους -άθελά μου- έθιξε ή προσέβαλε η προαναφερθείσα στάση μου, το μόνο που μπορώ να πω σήμερα, είναι ότι ειλικρινά απολογούμαι».
«Δεσμεύομαι ότι η πόρτα του Υπουργείου θα είναι πάντα ανοιχτή για όλους» υπογράμμισε ο Γιώργος Γεωργαντάς, τονίζοντας ότι αναλαμβάνει ένα κομβικό υπουργείο και θα συνεχίσει «την κυβερνητική πολιτική για την υποστήριξη των αγροτών». Πρόσθεσε ότι γνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας μιας και ο ίδιος – όπως είπε – προέρχεται από αγροτικό νομό και μιλάει με παραγωγούς και κτηνοτρόφους.
Επισήμανε ότι ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται αντιμέτωπος με προβλήματα όπως το ενεργειακό και η αύξηση του κόστους παραγωγής υπογραμμίζοντας ότι «σε αυτή την κρίση οι αγρότες δεν είναι μόνοι, το κράτος είναι παρόν». Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την «μεγάλη τιμή και την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου, αναθέτοντάς μου το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», ένα υπουργείο, όπως είπε, το οποίο «βρίσκεται διαχρονικά στο επίκεντρο της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της πατρίδας μας». Τέλος, υποσχέθηκε αναβάθμιση του πρωτογενή τομέα «με δομή, μεθοδικότητα και μετρήσιμους στόχους».
Ο απερχόμενος υπουργός μιλώντας για τους 13 μήνες που ήταν στο «τιμόνι» του ΥΠΑΑΤ ο κ. Λιβανός υπογράμμισε ότι οι αγρότες στηρίχθηκαν με πάνω από 1 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού και των φυσικών καταστροφών.
Πρόσθεσε ότι σχεδιάστηκε μια ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ έκανε αναφορά και στους ελέγχους που έγιναν για την αποτροπή των παράνομων ελληνοποιήσεων.
Ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε, επίσης, στην εξασφάλιση των 22 δισ. από τη νέα ΚΑΠ και από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και στα 480 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει ως στόχο τη δανειοδότηση νέων επενδυτικών σχεδίων.
Τέλος, μίλησε στο πρόγραμμα «ΥΔΩΡ 2.0» σημειώνοντας ότι «αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα αρδευτικών έργων των τελευταίων 50 ετών», το κόστος του οποίου ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ και σε βάθος 25ετιας θα ανέλθει σε 4.2 δισ. ευρώ.
ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου