facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Τρεις στους δέκα ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό πεθαίνουν από ενδονοσοκομειακες λοιμώξεις

Οι ενδονοσοκομειακες λοιμώξεις είναι εκ των βασικών αιτίων θανάτου για το 33% των ασθενων με λοίμωξη Covid-19 που πεθαίνουν μεσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σύμφωνα με στοιχεία από ευρωπαϊκή μελέτη, που αναφέρθηκαν απόψε σε εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογικη Χρήση των Αντιβιοτικών.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες το 70% των ασθενών στις ΜΕΘ παιρνουν καποιο αντιβιοτικο και στο 30% των περιπτώσεων δεν είναι αναγκαίο.

Η κ.Ευαγγελία Δούκα, διευθυντρια ΜΕΘ ΕΣΥ στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» εξήγησε ότι στις ΜΕΘ που είναι η «καρδια» του νοσοκομείου -αν και με μόλις 10 κλίνες κατα μέσο όρο- καταγράφεται το 20% των ενδονοσοκομειακων λοιμώξεων λογω της ευκολίας μετάδοσης των μικροβίων στο συγκεκριμένο περιβάλλον.

«Οι πολυανθεκτικές λοιμώξεις στις ΜΕΘ δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Γι' αυτό και είναι διαχειρίσιμη η κατασταση ακόμα και εν καιρώ πανδημίας. Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτιωσης της παρεχόμενης φροντίδας στις ΜΕΘ αλλά αυτό προϋποθέτει βελτίωση υποδομών και διαρκή εκπαίδευση υψηλού επιπέδου του προσωπικού», συμπλήρωσε.

Ενώ η κ.Δούκα αναφερόμενη στα γενικότερα αίτια των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων επεσήμανε τρεις παραγοντες:

- το νοσοκομειακο περιβαλλον πχ επισκεπτηριο, αναλογια γιατρων ασθενων, καθαριότητα
- η συμμόρφωση στις ορθες πρακτικες πχ υγιεινη χεριών
- η μη ορθη χρηση αντιβιοτικών.

Με τη σειρά του ο κ. Νίκος Σύψας, καθηγητής ΕΚΠΑ (Νοσοκομείο Λαϊκό) υπενθύμισε ότι τα πολυανθεκτικά μικρόβια λόγω καταχρησης των αντιβιοτικών στο άμεσο μέλλον θα αποτελούν την 1η αιτια θανατου παγκοσμιως στο άμεσο μέλλον. Αλλά και στις μέρες μας, κάθε χρόνο 700.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή του λόγω πολυανθεκτικών λοιμώξεων.

Αρνητική ελληνική πρωτιά

Στην Ελλάδα ο επιπολασμός των πολυανθεκτικών λοιμώξεων είναι 9% ενω στην ΕΕ 6% και δεν προκαλεί εντύπωση καθώς η χώρα μας σύμφωνα με το ECDC το 2019 ήταν 1η στην κατανάλωση αντιβιοτικών πανευρωπαϊκά.

Αλλά και σε όλη την περίοδο της επιδημίας στην Ελλάδα σημειώθηκε αύξηση στην κατανάλωση αντιβιοτικών, ενώ θα περίμενε κανείς να συμβεί το αντίθετο. Ενδεικτικά, δημοσκόπηση που έγινε φέτος τον Απρίλιο κατέγραψε αύξηση κατανάλωσης αντιβιοτικών «υπό τον φόβο του κορωνοϊού και της εποχικής γρίπης», όπως παραδέχονταν οι πολίτες που έλαβαν μέρος.

Σύμφωνα με την Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ (Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ) «για κοινά συμπτώματα όπως ο βήχας, ο πονολαιμος και το συναχι το 66% των συμπολιτών μας θα επιμείνει να παρει αντιβιοτικό για να προλάβει κατι αλλο, όπως ισχυρίζεται».

Και πρόσθεσε ότι, το 65% των αντιβιοτικών σήμερα συνταγογραφείται απο γιατρό -όπως ορίζει ο νόμος- και το υπολοιπο ποσοστο αφορά σε πολίτες που ακόμα και σήμερα «βρίσκουν τρόπο να το προμηθευτούν απο το φαρμακείο».

Οι ομιλητές ομόφωνα τόνισαν την ανάγκη εκπαίδευσης τόσο των γιατρών όσο και των πολιτών, για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών αλλά και την ενδυνάμωση του ρόλου των Επιτροπών Λοιμώξεων στα νοσοκομεία.

Το Εθνικο Σχεδιο για τη Μικροβιακή Αντοχή με διάρκεια απο το 2019 έως το 2024 έχει τέσσερις βασικούς άξονες που θέτουν τις βάσεις για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών. Αλλά όπως τόνισε ο κ. Σύψας θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 χρόνια για ένα θετικό αποτέλεσμα.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news