Ήδη, άλλωστε, έχουν τεθεί σε αναστολή δύο τμήματα του 10ου δημοτικού Σχολείου Νεάπολης – Συκεών στη Θεσσαλονίκη και ένα τμήμα δημοτικού στο Μούλκι Κορινθίας. Διάσπαρτα κρούσματα, πάντως, καταγράφονται καθημερινά σε πολλά ακόμη σχολεία, με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να κάνουν λόγο για περισσότερα από 8.500 κρούσματα σε παιδιά από το πρώτο κουδούνι στις 13 Σεπτεμβρίου.
Σταθεροποίηση των κρουσμάτων αλλά σε υψηλά επίπεδα για τις ηλικίες 0-17
Κατά την εβδομάδα 13-18 Σεπτεμβρίου το ποσοστό των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους περιοριζόταν στο 20-21% επί του συνόλου των ημερήσιων διαγνώσεων, φτάνοντας στο 25% έως 30% τις ημέρες που ακολούθησαν. Από τα τελευταία δεδομένα προκύπτει μια σχετική σταθεροποίηση στη διασπορά του ιού μεταξύ των ανηλίκων, με τη σημαντική διαφορά στα επιδημιολογικά στοιχεία να εντοπίζεται τις δύο τελευταίες Τρίτες του μήνα.
Συγκεκριμένα, τόσο την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας (21/9) όσο και σήμερα, οι νέες μολύνσεις παιδιών από κορωνοϊό ξεπέρασαν τις 1.000 επί περίπου 3.000 διαγνώσεων συνολικά, με το σχετικό ποσοστό να ανέρχεται στο αρκετά υψηλό 33%. Πιο αναλυτικά, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.978 νέα κρούσματαγια το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων τα 1.003 αφορούν σε ανηλίκους 0-17 ετών. Σημειώνεται ότι πραγματοποιήθηκαν 388.706 διαγνωστικοί έλεγχοι, ενώ υποβλήθηκαν και 503.570 δηλώσεις αποτελέσματος self test και ότι από αύριο Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου ξεκινά η διάθεση των δωρεάν self-test για τον κορωνοϊό στους μαθητές για το πρώτο 15ημερο του Οκτωβρίου.
Σύμφωνα, πάντως, με τηλεοπτικές δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, μετά από δύο εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων έχουμε λιγότερα κρούσματα απ’ ότι είχαμε τον Αύγουστο όταν τα σχολεία ήταν κλειστά. Ενδεικτικά, τον Δεκαπενταύγουστο καταγράφονταν 5.371 κρούσματα σε παιδιά ηλικίας 4- 18 ετών, καθώς τότε δεν υπήρχαν πρωτόκολλα και τα παιδιά δεν βίωναν την καθημερινότητα τους κάτω από ένα αυστηρό πλαίσιο τήρησης μέτρων, πράγμα που συμβαίνει τώρα που επέστρεψαν στις σχολικές τάξεις.
Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα γίνεται σημαντική προσπάθεια ενίσχυσης του εμβολιασμού στις ηλικίες 12-17 με στόχο την προστασία των παιδιών και των εφήβων καθώς και στη δημιουργία «τείχους ανοσίας» έναντι του SARS-CoV-2.
Προς μίνι lockdown οδεύει η Λάρισα – Λύματα και κρούσματα «καίνε» τη βόρεια Ελλάδα
Την ίδια στιγμή, υπ'ατμόν βρίσκονται οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και για ένα ακόμη ζήτημα που εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα τις τελευταίες ημέρες και δεν είναι άλλο από τη σημαντική εξάπλωση που παρατηρείται στις περισσότερες περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση, «πρωταθλήτρια» στη λίστα των νέων διαγνώσεων βγαίνει και πάλι η Αττική με 560, αλλά Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ξάνθη κερδίζουν τις εντυπώσεις με τους υψηλούς τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων (435, 183 και 122 αντίστοιχα). Στην τελευταία, μάλιστα, καταγράφηκε έκρηξη στο ιικό φορτίο των λυμάτων με αύξηση της τάξης του 166%, σε Αττική και Λάρισα το ικό φορτίο επίσης παρουσίασε στατιστικά σημαντική αύξηση (58% και 62% αντίστοιχα), ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκε οριακή αύξηση 18%. Με τις τάσεις αυτές, πάντως, θεωρείται σχεδόν αναμενόμενη η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων (μίνι lockdown) στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Λάρισας.
Σημαντική επιβάρυνση παρατηρείται, ακόμη, στην Αλεξανδρούπολη όπου το ιικό φορτίο των λυμάτων αυξήθηκε κατά 198% (56 κρούσματα στην ΠΕ Έβρου), καθώς και σε Ημαθία (93), Πιερία (76), Πέλλα (72), Δράμα (64), Καβάλα (59) και Καστοριά (33), που βρίσκονται ήδη σε καθεστώς lockdown μαζί με την Αργολίδα (24), καθώς και στη Χαλκιδική (73 κρούσματα). Από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων ξεχωρίζουν, τέλος, αυτή την εβδομάδα τα Ιωάννινα και ο Βόλος με αύξηση κατά 42% και 36% αντίστοιχα, αλλά και μείωση κατά 67% και 62% στο ιικό φορτίο Πάτρας και Ρεθύμνου.
Ξεπέρασαν τους 1.000 οι θάνατοι τον Σεπτέμβριο
Σχεδόν διπλάσιες συγκριτικά με τον Αύγουστο θα είναι αυτόν τον μήνα οι απώλειες συμπολιτών μας από COVID-19, καθώς ήδη σήμερα ξεπεράστηκε το ψυχολογικό φράγμα των 1.000 θανάτων. Το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους από τον ιό άλλοι 22 άνθρωποι, φτάνοντας συνολικά τους 1.006 για τον Σεπτέμβριο, ενώ την ίδια ημέρα του Αυγούστου ο αντίστοιχος αριθμός περιοριζόταν σε 586.
Πιο αισιόδοξη είναι η εικόνα από τα νοσηλευτικά ιδρύματα, καθώς η παρατηρούμενη αποσυμπίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) θεωρείται μεν αργή αλλά σταθερή. Συγκεκριμένα, διασωληνωμένοι σήμερα είναι 322 ασθενείς (ανεμβολίαστοι σε ποσοστό 90,37%), ενώ οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας περιορίστηκαν σε 145, με την κάλυψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) να ανέρχεται σε 67% και των απλών κλινών COVID σε 33,6%.
protothema
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου