Ταλιμπάν με τα όπλα στα χέρια συνόδεψαν τις εργαζόμενες στα σπίτια τους και τις διέταξαν να μην επιστρέψουν στην εργασία τους, όπως αποκαλύπτει το δίκτυο Al Jazeera. Μάλιστα, όπως δήλωσαν στο δίκτυο τρεις εργαζόμενες και ο διευθυντής της τράπεζας, οι Ταλιμπάν τις πληροφόρησαν πως αρσενικά μέλη της οικογένειάς τους θα μπορούσαν να πάρουν την θέση τους στην τράπεζα.
«Είναι πράγματι παράξενο να μην σου επιτρέπουν να εργαστείς, αλλά τώρα αυτό συμβαίνει», δήλωσε στο Reuters η 43χρονη Νουρ Κατέρα, μια από τις εργαζόμενες στην τράπεζα Azizi Bank. Το περιστατικό είναι ενδεικτικό για το τι πρόκειται να συμβεί από δω και πέρα στις γυναίκες του Αφγανιστάν, μετά από 20 χρόνια αγώνων για ίσα δικαιώματα.
Εκείνη την περίοδο όσες γυναίκες τόλμησαν να παραβούν τους κανόνες των Ταλιμπάν ξυλοκοπήθηκαν δημόσια από την θρησκευτική αστυνομία του καθεστώτος, η οποία είναι αρμόδια για την επιβολή του ισλαμικού νόμου. Τα τελευταία χρόνια κατά την διάρκεια των άκαρπων συνομιλιών μεταξύ της Δύσης και των ηγετών των Ταλιμπάν για ειρήνη στο Αφγανιστάν, οι τελευταίοι παρείχαν την διαβεβαίωση πως οι γυναίκες στη χώρα θα απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα με τους άντρες «σε συμφωνία με το Ισλαμικό σύστημα», περιλαμβανομένων και των δικαιωμάτων στην μόρφωση και την εργασία.
Δύο ημέρες μετά το συμβάν στην Azizi Bank, παρόμοιο γεγονός συνέβη στην υποκατάστημα της Bank Milli στην Χεράτ. Όπως καταγγέλλουν δύο εργαζόμενες ταμίες, που υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες, τρεις μαχητές Ταλιμπάν με όπλα εισέβαλλαν στην τράπεζα και επιτέθηκαν φραστικά στις εργαζόμενες επειδή δεν φορούσαν μπούργκα. Οι γυναίκες εγκατέλειψαν τη δουλειά τους και στην θέση τους προσελήφθησαν άρρενες συγγενείς τους.
Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, που ρωτήθηκε από το δίκτυο Al Jazeera, αν οι γυναίκες θα μπορούν να εργάζονται στις τράπεζες από δω και πέρα στις επαρχίες που έχουν καταλάβει οι ακραίοι ισλαμιστές, απάντησε πως «μετά την εγκαθίδρυση του Ισλαμικού συστήματος, θα ληφθεί απόφαση γι' αυτό σύμφωνα με την νομοθεσία και την θέληση του θεού, δεν θα υπάρξουν προβλήματα».
Τα τελευταία 20 χρόνια οι γυναίκες στο Αφγανιστάν, ειδικότερα, αυτές που ζουν στις μεγάλες πόλεις, είχαν κατορθώσει να αποκτήσουν αρκετά δικαιώματα, όπως να εργάζονται ως δημοσιογράφοι, νομικοί ή στα επάγγελμα Υγείας. Μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν πολλές γυναίκες ζήτησαν βοήθεια και υποστήριξη μέσω των social media.
protothema
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου