facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

Αστυνομικός κινδυνεύει (και με) προσωρινή κράτηση για ζωοκτονία, μετά την αλλαγή του νόμου- Η δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και η πρώτη προφυλάκιση

Για ζωοκτονία σε βαθμό κακουργήματος απολογείται στον ανακριτή ο αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο στο Γαλάτσι κατά τη διάρκεια ελέγχου σε πολυκατοικία. Με βάση το νέο ποινικό καθεστώς, η πράξη τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος και το φάσμα (ακόμα και) της προσωρινής κράτησης είναι μέσα στα περιθώρια που δίνει ο νόμος.

Η περίπτωση του αστυνομικού , σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν , δεν είναι αντίστοιχη με αυτή του 23χρονου που συνελήφθη στις 26 Ιουλίου, έπειτα από καταγγελίες ότι περιφερόταν στην Πάτρα, κρατώντας ένα σφαγμένο ζώο και την αυτοσχέδια λεπίδα που χρησιμοποίησε για να το σκοτώσει, ο οποίος ήταν το πρώτο παράδειγμα προφυλάκισης για ζωοκτονία. Είναι όμως ένα ακόμα δείγμα της αυστηροποποίησης του νομικού πλαισίου που άλλαξε άρδην τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται πλεον η κακοποίηση ζώων.

Αστυνομικός κινδυνεύει (και με) προσωρινή κράτηση για ζωοκτονία

Ο αστυνομικός

Ο αστυνομικός που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος, ελέγχεται για το περιστατικό που συνέβη  την περασμένη Πέμπτη, όταν αστυνομικοί πήγαν σε πολυκατοικία να ελέγξουν καταγγελία για δύο σκύλους που οι ιδιοκτήτες κρατούσαν στην ταράτσα. Ένας από αυτούς ράτσας Πιτ Μπουλ επιτέθηκε, σύμφωνα με την αστυνομία ,  στον αστυνομικό και τον δάγκωσε στο πόδι. Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης του σκύλου έκανε λόγο για «εν ψυχρώ δολοφονία».

Η έρευνα έγινε μετά από καταγγελία ενοίκου της πολυκατοικίας, όμως ο  ιδιοκτήτης του ζώου δίνει διαφορετική εκδοχή αναφέροντας ότι ο άνδρας γονάτισε και στόχευσε το πιτ μπουλ στην καρδιά,  όταν εκείνος τον πλησίασε με παιχνιδιάρικη διάθεση.

Η αστυνομία κάνει λόγο ουσιαστικά για άμυνα και τραυματισμό του αστυνομικού ενώ σχηματίστηκε δικογραφία για επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος του ιδιοκτήτη του σκύλου.

Η άλλη εκδοχή

«Tο σκυλί δεν δάγκωσε τον αστυνομικό και ο αστυνομικός δεν είχε καμία δικαιολογία να βγάλει το όπλο να τον σημαδέψει και να τον σκοτώσει. Τον σημάδεψε στην καρδιά» είπε η σύντροφος του ιδιοκτήτη του σκύλου.

 Αστυνομικός κινδυνεύει (και με) προσωρινή κράτηση για ζωοκτονία

Σε ανακοίνωσή της, η αστυνομία ανέφερε:

«Σχετικά με αναφορές που αναπαράγονται σε δημοσιεύματα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περί των συνθηκών που έλαβε χώρα περιστατικό πρωινές ώρες της 12-08-2021 στο Γαλάτσι, ανακοινώνεται ότι στον εμπλεκόμενο αστυνομικό παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, λόγω δαγκώματος σκύλου στην πίσω πλευρά του δεξιού του μηρού, αρχικά από μηχανοκίνητη μονάδα του Ε.Κ.Α.Β. και ακολούθως μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο για την παροχή περαιτέρω ιατρικής φροντίδας. Εκεί πραγματοποιήθηκε καθαρισμός, περιποίηση και επίδεση του τραύματος, ενώ επίσης, του χορηγήθηκε αντιτετανικός ορός και αντιβιοτική αγωγή.Τέλος, ο αστυνομικός, σύμφωνα με την γνωμάτευση του γιατρού, θα απέχει από τα καθήκοντά του προκειμένου να αναρρώσει».

Το νέο ποινολόγιο( κακούργημα) για την κακοποίηση

Η προφυλάκιση του νερού στην Πάτρα αποτελεί το πρώτο παράδειγμα και το πρώτο ουσιαστικό μήνυμα που στέλνει η Δικαιοσύνη πως το νέο θεσμικό πλαίσιο , το οποίο αναβάθμισε σε κακούργημα την θανάτωση και κακοποίηση ζώου, δεν αστειεύεται. Αντίθετα κόβει τα “αστεία” για όσους μπορεί να θεωρούν αστείο ή ήσσονος σημασίας την ζωή ενός ζώου, γεγονός που σημαίνει πως αυτό που έλειπε τόσο καιρό ήταν προφανώς η πολιτική βούληση για να γίνει πράξη η προσπάθεια προστασίας των ζώων.

Πρόκειται για την πρώτη προφυλάκιση δράστη και κατ’ ομολογία δολοφόνου ζώου απο τον περασμένο Νοέμβριο, που η δολοφονία και ο βασανισμός ζώων μετατράπηκε σε κακούργημα. Αυτό λοιπόν ήταν το νομικό έναυσμα που δόθηκε με τροπολογία (στον νόμο 4745/20) του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, που συνάντησε την αποδοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης . Με αυτή προβλέπεται:

“Μετά από την παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 1197/1981,προστίθεται παρ. 2α ως εξής:«2α. Όποιος φονεύει ή βασανίζει ζώα, τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος, τιμωρείται με ποινή κάθειρξης μέχρι δέκα (10) έτη και με χρηματική ποινή μέχρι πεντακόσιες (500) ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων ορίζεται από πενήντα (50) ως εκατό (100) ευρώ.».

Τι ορίζεται ως κακοποίηση

Ειδικότερα οι ποινικές κυρώσεις , αναφέρουν:

  1. Η παράνομη εμπορία ζώων συντροφιάς κατά τους όρους του παρόντος νόμου τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή μέχρι τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων ορίζεται από δέκα (10) έως πενήντα (50) Ευρώ.
  2. Οι παραβάτες των περ. δ’, ε’ και ζ’ της παρ. 1 του άρθρου 5, των περ. γ’ και δ’ της παρ. 8 του άρθρου 6, της παρ. 4 του άρθρου 11, καθώς και της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 16 τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή μέχρι τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων ορίζεται από δέκα (10) έως πενήντα (50) Ευρώ.

Η κακοποίηση ζωών αφορά :

  1. (β) ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή/και θάνατος ζώου), ο εκούσιος τραυματισμός (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), οι μάχες μεταξύ ζώων, η κτηνοβασία, η σεξουαλική κακοποίηση ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη και η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων. Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός.

 dikastiko

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news