Η ειδική αντιπρόσωπος ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις δύο εκθέσεις του Αντόνιο Γκουτέρες («ΟΥΝΦΙΚΥΠ» και «Καλές Υπηρεσίες») καθώς και για τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.
Όπως σημείωσε η κ. Σπέχαρ, «το Συμβούλιο Ασφαλείας ακόμη διαβουλεύεται στο θέμα των Βαρωσίων και η Γραμματεία θα κάνει περαιτέρω ανακοίνωση σύντομα. Υπενθύμισα στο Συμβούλιο ότι ο ΓΓ έχει συστηματικά καλέσει τα μέρη να αποφύγουν οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις και να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για συνέχιση του διαλόγου, σε αναζήτηση κοινού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων των Βαρωσίων».
Ήδη κατά των κινήσεων της Τουρκίας στα Βαρώσια είναι οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ρωσία, η Γαλλία και η Κίνα ενώ και η Ευρωπαική Ένωση έχει αντιδράσει έντονα στις εξελίξεις στην Κύπρο και δεν αποκλείεται να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης.
Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους έχουν εκφράσει σε όλους τους τόνους την αντίθεσή τους τόσο στο άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων όσο και στην δημιουργία δυο κρατών στην Κύπρο που ζητά η τουρκική πλευρά. Και όσο υπάρχει το θέμα των ρωσικών s-400 που έχει στην κατοχή της η Τουρκία τόσο η στάση των ΗΠΑ θα παραμένει σκληρή απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στο ίδιο μήκος κλίματος και η Βρετανία με τον υπουργό Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ να δηλώνει πως το Λονδίνο είναι «βαθιά ανήσυχο» για την ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, λέγοντας ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εγείρει κινδύνους για την υπονόμευση της διαδικασίας διευθέτησης του Κυπριακού. Το συζητάμε αυτό κατεπειγόντως με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», ανέφερε ο Βρετανός ΥΠΕΞ με ανάρτηση στο twitter.
Η Γερμανία από την πλευρά της εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία» της για τις ανακοινώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν περί μερικού ανοίγματος των Βαρωσίων και κάλεσε την Άγκυρα να τηρήσει τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας ότι «μονόπλευρα βήματα» από την Τουρκία «κάθε άλλο παρά βοηθούν», ενώ «θέτουν σε κίνδυνο την πρόοδο των τελευταίων μηνών στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας και δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση υποστήριξε τους προηγούμενους μήνες «εντατικά» τον διάλογο και την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Πάντα τονίζαμε ότι κατά τη δική μας άποψη τα διαφιλονικούμενα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να επιλυθούν μόνο με τον εποικοδομητικό διάλογο», σημείωσε ο κ. Μπούργκερ, για να συνεχίσει: «Για αυτό και λάβαμε γνώση με μεγάλη ανησυχία των ανακοινωθέντων μέτρων σχετικά με τα Βαρώσια. Το καθεστώς των Βαρωσίων είναι αντικείμενο Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε.
«Καλούμε την Τουρκία να τηρήσει όλα τα ψηφίσματα και να διαβιβάσει τον έλεγχο της περιοχής στην UNFICYP. Κατά τη δική μας άποψη, μονόπλευρα βήματα από την Τουρκία κάθε άλλο παρά βοηθούν. Θέτουν σε κίνδυνο την πρόοδο των τελευταίων μηνών στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας και δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό», κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
newsit
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου