Η εν λόγω εργαστηριακή μελέτη, που διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, αναρτήθηκε στον ιστότοπο προδημοσιεύσεων bioRxiv και δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από την επιστημονική κοινότητα, ενώ επικεντρώνεται σε έναν καταλυτικό παράγοντα της ανοσολογικής απόκρισης, τα εξουδετερωτικά αντισώματα.
Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπιστώνει ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της Johnson & Johnson παρήγαγε περίπου πέντε φορές χαμηλότερα επίπεδα προστατευτικών αντισωμάτων έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, σε σύγκριση με τα επίπεδα έναντι ενός αρχικού στελέχους του κορονοϊού.
Παρότι και τα διδοσικά εμβόλια mRNA των Pfizer/BioNTech και της Moderna παρήγαγαν επίσης λιγότερα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους Δέλτα, η μείωση μικρότερη σε σχέση με αυτήν που διαπιστώθηκε στην περίπτωση του εμβολίου της Johnson & Johnson.
Σε σύγκριση με τα διδοσικά εμβόλια mRNA, το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson «έδειξε πιο έντονη μείωση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι των μεταλλαγμένων στελεχών, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητας να παρέχει μειωμένη προστασία», αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στη μελέτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετάλλαξη Δέλτα αντιπροσωπεύει ήδη το 83% των γενετικά ακολουθούμενων κρουσμάτων στις ΗΠΑ, όπως δήλωσε την Τρίτη σε ακρόαση στην Γερουσία, η διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, Ροσέλ Ουαλένσκι.
mononews
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου