facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Δημοσκόπηση Metron Analysis: «Ψήνονται» για το εμβόλιο – Προβάδισμα ΝΔ και Μητσοτάκη

Μια μεγάλη δημοσκόπηση με ενδιαφέροντα ευρήματα παρουσίασε το βράδυ της Τετάρτης, 26.05.2021, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis εστιάζει τόσο στα ζητήματα που αφορούν στον κορονοϊό και το εμβόλιο, όσο και στα αμιγώς πολιτικά, ενώ δεν λείπουν και ερωτήσεις που δείχνουν τις προτιμήσεις των ερωτηθέντων για τους… ξένους ηγέτες.

Ο… δύσκολος Μάρτιος για την κυβέρνηση

Στην ερώτηση για την πορεία της χώρας, παρουσιάζονται οι απαντήσεις των ερωτηθέντων σε βάθος πενταμήνου, με τα αποτελέσματα να δείχνουν πως ο Μάρτιος ήταν ο δυσκολότερος μήνας για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν Γενάρη και Φλεβάρη οι «θετικές ψήφοι» ήταν περισσότερες.

Η απάντηση «προς τη λάθος κατεύθυνση» συγκεντρώνει ποσοστό 56% τον συγκεκριμένο μήνα. Ήταν ο μήνας με τα θλιβερά γεγονότα αστυνομικής βίας στην Νέα Σμύρνη, αλλά και η εποχή του… βαθέος lockdown με αυστηρότατους περιορισμούς.

Τον Απρίλιο, το «ισοζύγιο» ήταν οριακά αρνητικό για την κυβέρνηση, ενώ τον Μάιο η κατάσταση εξομαλύνθηκε, με την απάντηση «προς τη σωστή κατεύθυνση» να υπερτερεί -επίσης οριακά- με 46% έναντι ποσοστού 44% όσων έβλεπαν τα πράγματα… σκούρα.

δημοσκόπηση

Πανδημία και οικονομία τα σοβαρότερα «αγκάθια»

Σε ό, τι αφορά την ερώτηση για το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, ο κορονοϊός και η οικονομία βγήκαν… πρωταθλητές, με την επόμενη κάρτα να δείχνει τα αποτελέσματα για τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Τον Απρίλιο, η πανδημία συγκέντρωνε το 49% των απαντήσεων, το οποίο έγινε 33% τον Μάιο. Η οικονομία, από την άλλη, αναδείχθηκε «πρωταθλήτρια» της ανησυχίας τον Μάιο με 31%, ενώ τον Απρίλιο είχε ποσοστό 27%.

Ανεργία, πολιτικό σύστημα και εξωτερική πολιτική ήταν τα υπόλοιπα προβλήματα που ανησύχησαν τους ερωτηθέντες.

δημοσκόπηση

Φως… στο τούνελ του κορονοϊού

Στην επόμενη ερώτηση «αν έχουμε αφήσει τα χειρότερα πίσω μας» με την πανδημία, βλέπουμε πως η αισιοδοξία εκτινάχθηκε τον Μάιο, με τους εμβολιασμούς να παίζουν σίγουρα το ρόλο τους.

Πιο συγκεκριμένα, το 63% δήλωσε αισιόδοξο τον συγκεκριμένο μήνα, έναντι του 29%, ενώ ο «δύσκολος» Μάρτιος φαίνεται και εδώ, με τους αισιόδοξους να αποτελούν το 47% της πίτας και τους απαισιόδοξους το 45%.

Δείτε την κάρτα

δημοσκόπηση

Φάκελος εμβολιασμός

Ο… λυτρωτικός -για την κυβέρνηση- Μάιος, επανέρχεται στην ερώτηση για το πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες με το πρόγραμμα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

Τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, η πλειοψηφία δήλωνε πως δεν είναι ικανοποιημένη με το «πρόγραμμα Ελευθερία», μια εικόνα που άλλαξε άρδην τον Μάιο, με το 60% των ερωτηθέντων να δηλώνει ικανοποιημένο και λίγο πάνω από έναν στους τρεις (34%) να μην είναι ικανοποιημένο.

δημοσκόπηση

Πόσοι εμβολιάστηκαν;

Στην κάρτα με τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς ανά ηλικία, βλέπουμε τους 65 ετών και άνω να αναδεικνύονται «πρωταθλητές» με ποσοστό 76% και τα υπόλοιπα ποσοστά κινούνται «κλιμακωτά» όσο κατεβαίνουν οι ηλικίες.

Βέβαια τα ραντεβού για τις νεότερες ηλικίες δεν είχαν ανοίξει μέχρι πρότινος, συνεπώς είναι λογικό οι νεότεροι να εμφανίζονται πιο χαμηλά στην «κατάταξη» των εμβολιασμένων.

δημοσκόπηση

Πόσοι θέλουν να εμβολιαστούν;

Ξεκάθαρο «ναι» στην ερώτηση αυτή, καθώς το 67% δηλώνει πως θα εμβολιαστεί, με σχεδόν έναν στους τέσσερις (23%) να δηλώνει πως δεν θα κάνει το εμβόλιο.

Ένας στους δέκα εμφανίζεται αναποφάσιστος, ενώ και εδώ φαίνεται πως όσο οδεύαμε προς τον Μάιο, τόσο αυξάνονταν το ποσοστό εκείνων που έβλεπαν με θετικό μάτι το «τσίμπημα» και αντιστοίχως έπεφτε το ποσοστό των αρνητικά διακείμενων.

Δείτε την κάρτα

δημοσκόπηση

Μητσοτάκης ή Τσίπρας;

Στο… πολιτικό κομμάτι, η δημοσκόπηση βγάζει νικητή τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έναντι του προκατόχου του, Αλέξη Τσίπρα, στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό.

Πιο συγκεκριμένα:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 46%.

Ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 16%.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης συγκεντρώνει το 2%, όσο και ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος συγκεντρώνει το 1%, όσο και η Φώφη Γεννηματά, αλλά και η απάντηση… άλλος.

Ο «κανένας» έρχεται δεύτερος, δηλαδή πάνω και από τον Αλέξη Τσίπρα (!) με ποσοστό 24%, ενώ ένα 7% απαντά δεν ξέρω / δεν απαντώ.

Στην ίδια κάρτα, ο… μαύρος Μάρτιος επιστρέφει, καθώς τον συγκεκριμένο μήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκέντρωνε το χαμηλότερο ποσοστό του πενταμήνου, ενώ τους υπόλοιπους τέσσερις μήνες είχε μια σταθερή παρουσία μεταξύ 44 % και 46%.

Τον ίδιο μήνα, ο Αλέξης Τσίπρας «έπιασε» το καλύτερό του ποσοστό, με 17%, ενώ τους υπόλοιπους κινούνταν σταθερά από το 14% έως και το 16%.

Δείτε την κάρτα

Μπροστά με 13,9 μονάδες η Νέα Δημοκρατία

Και φτάνουμε στο… ζουμί της -κάθε- δημοσκόπησης, την πρόθεση ψήφου. Η Νέα Δημοκρατία προηγείται σταθερά με 34%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έπεται με 20,1% δηλαδή η διαφορά είναι της τάξεως των 13,9 μονάδων.

Η ΝΔ «τσίμπησε» μισή μονάδα σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης «τσίμπησε» 0,8%.

Αναλυτικά:

ΝΔ: 34%

ΣΥΡΙΖΑ: 20,1%

ΚΙΝΑΛ: 6%

ΚΚΕ: 5,3%

Ελληνική Λύση: 4%

ΜέΡΑ 25: 4,7%

Έλληνες για την πατρίδα: 1,4%.

Αδιευκρίνιστη ψήφος: 9,7%.

Φάκελος διερευνητικές με την Τουρκία

Στην ερώτηση για το ποια στάση πρέπει να κρατήσει η χώρα στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, το 60% λέει «να κάνουμε μόνο για όσα θέματα πιστεύουμε εμείς ότι είναι ανοικτά», ενώ ένα 20% λέει «να δεχθούμε να συζητήσουμε και θέματα που θέτει η πλευρά της Τουρκίας».

Το 17% θέλει «να μην κάνουμε καμία διαπραγμάτευση με την Τουρκία».

Πώς… βλέπουμε τον Τζο Μπάιντεν

Σε ό, τι αφορά τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, το 71% των ερωτηθέντων απαντά πως είναι «πιο κοντά στις θέσεις της Ελλάδας», ενώ ένας στους 10 θεωρεί πως ο διάδοχος του Ντόναλντ Τραμπ είναι «πιο κοντά στις θέσεις της Τουρκίας».

Μόλις ένα 5% θεωρεί πως ο ένοικος του Οβάλ Γραφείου κρατά ίσες αποστάσεις…

Ψηφίζει… Μακρόν ο Έλληνας!

Σε μια ερώτηση όχι και τόσο συνηθισμένη σε μια δημοσκόπηση, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τους ξένους ηγέτες, με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν να κερδίζει την πρωτιά στις προτιμήσεις με το εντυπωσιακό 79%.

Ακολουθεί ο Τζο Μπάιντεν με το -επίσης εντυπωσιακό για Αμερικανό Πρόεδρο- 75%, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκουμε τον Βλαντιμίρ Πούτιν με 53%. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας έχασε 10 μονάδες σε σχέση με το 2018, ενώ αντιθέτως ο Μακρόν κέρδισε 25 μονάδες (!) κάτι που οφείλεται τόσο στην στάση που κράτησε το τελευταίο διάστημα απέναντι στην Τουρκία, όσο και στην διαχρονική φιλία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

Στην τέταρτη θέση βρίσκουμε τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ με 30%, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ έρχεται τελευταία με 23%, ποσοστό μάλιστα χειρότερο από το 2018 (σ.σ. τότε ήταν 35%).

mega

 

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news