«Αλλάζουμε τελείως τη διαδικασία, την κάνουμε ψηφιακή. Περιορίζουμε τη γραφειοκρατία και την ενδεχόμενη μικροδιαφθορά
η οποία μπορεί να υποκρύπτεται πίσω από την υφιστάμενη διαδικασία. Και
βέβαια έχουμε κάνει και σημαντική πρόοδο σχετικά με την προσωρινή άδεια
οδήγησης και με ενδιαφέρει πολύ να μιλήσουμε και λίγο για τις
καινούργιες εφαρμογές, ειδικά αυτή την ιδέα του car wallet, όπου θα
μπορούμε να έχουμε ουσιαστικά στο κινητό μας όλα τα στοιχεία τα οποία
σχετίζονται με το αυτοκίνητο, ασφάλιση, άδεια οδήγησης και όλα τα
σχετικά», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη που
πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Έχουμε μπει και
εμείς με τη βοήθεια της ψηφιακής πολιτικής στον 21ο αιώνα σιγά σιγά. Ένα
Υπουργείο το οποίο επί χρόνια στην ουσία δεν υπήρχε καμία, μα καμία
ψηφιακή μετάβαση. Δεν υπήρχε απολύτως τίποτα σε αυτό τον τομέα, νομίζω
ότι τους τελευταίους 24 μήνες έχουμε κάνει πολύ μεγάλα βήματα προόδου»,
σημείωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.
Η παρουσίαση των δύο νέων ψηφιακών εφαρμογών έγινε από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στο θεσμικό - νομοθετικό, αλλά και στο ψηφιακό πλαίσιο που ήταν αναγκαία για να προχωρήσει η απλούστευση και η ψηφιοποίηση της διαδικασίας και από τον Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λεωνίδα Χριστόπουλο.
Η ηλεκτρονική αναθεώρηση αδειών οδήγησης αφορά την ανανέωση των εξής κατηγοριών: Επαγγελματικές άδειες οδήγησης που ανανεώνονται ανά πενταετία και λοιπές άδειες οδήγησης, που ανανεώνονται ανά τριετία εφόσον ο κάτοχος είναι άνω των 65 ετών. Με τις διατάξεις του πρόσφατου νόμου (ν.4850/2021) οι πολίτες- οδηγοί μπορούν να επισκεφτούν οποιονδήποτε γιατρό επιθυμούν και μετά την εξέτασή τους τα πιστοποιητικά θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Μεταφορών, όπως και η υποβολή των λοιπών δικαιολογητικών (αίτηση - φωτογραφία για την εκτύπωση).
Μετά την εκτύπωση της άδειας οδήγησης από την Αστυνομία, ο πολίτης, εφόσον το επιθυμεί, θα δηλώσει εάν θέλει να του σταλεί η άδεια οδήγησης στην οικία του με courier με αντικαταβολή. Η σχετική απόφαση ως δευτερογενής νομοθεσία του παραπάνω νόμου έχει υπογραφεί από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και έχει σταλεί στα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μετά τη δημοσίευση της απόφασης αυτής θα αρχίσει η εφαρμογή της ηλεκτρονικής αναθεώρησης. Η ρύθμιση αυτή έχει σαν σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών με την απαλλαγή τους από την αυτοπρόσωπη παρουσία στις Διευθύνσεις Μεταφορών, την καλύτερη ιατρική εξέταση αφού ο ιατρός θα έχει πρόσβαση με το ΑΜΚΑ στον φάκελο του εξεταζόμενου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Για τη χορήγηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας επιβατικού αυτοκινήτου και δικύκλου ιδιωτικής χρήσης λόγω απώλειας, κλοπής ή φθοράς, οι ενδιαφερόμενοι μέχρι σήμερα προσέρχονταν στις αρμόδιες Διευθύνσεις Μεταφορών της Περιφέρειας και υπέβαλαν αίτηση και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/89. Η διαδικασία αυτή καταργείται και αντικαθίσταται η ηλεκτρονική εφαρμογή του αιτήματος αυτού. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συμπλήρωσε την ισχύουσα νομοθεσία και δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά και να αποφεύγεται η αυτοπρόσωπη παρουσία στις Διευθύνσεις Μεταφορών της Περιφέρειας.
Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε επίσης την πρόθεση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος για τις κάρτες διέλευσης των ατόμων με αναπηρία. «Τα Άτομα με Αναπηρία δικαιούνται σε αρκετούς αυτοκινητόδρομους να έχουν δωρεάν διέλευση. Αυτή τη στιγμή ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι. Και γιατί ταλαιπωρούνται; Διότι για κάθε παραχώρηση θα πρέπει να δείχνουν διαφορετική άδεια, θα πρέπει να δείχνουν διαφορετικά χαρτιά. Οπότε θα θέλαμε να δούμε αν μπορούμε αυτό να το κάνουμε μέσα σε έναν πομποδέκτη, έτσι ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μην ταλαιπωρούνται. Νομίζω ότι αυτό είναι απλό», ανέφερε ο κ. Καραμανλής.
Ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία που υπήρξε με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ τόνισε τη σημασία που έχει για το όλο εγχείρημα, η ψήφιση του νόμου 4850/2021 από την παρούσα κυβέρνηση και η διαλειτουργικότητα που επιτρέπει το νέο ενιαίο σύστημα του Υπουργείου Μεταφορών με τη νέα γλώσσα προγραμματισμού που υιοθετήθηκε.
«Μιλάμε
για μια διαλειτουργικότητα που πατάει πάνω στην απλοποίηση των
διαδικασιών, απόδειξη ότι δεν έχει νόημα απλά να επαναλάβουμε ψηφιακά
την έγχαρτη γραφειοκρατία, αλλά να εξετάσουμε και το πως αυτά τα δύο
μπορούν να καταργηθούν. Και νομίζω ότι αυτό βρίσκεται και στον πυρήνα
της λογικής μας από την πρώτη στιγμή, από τη δημιουργία του Υπουργείου,
να συνδέσουμε τις διοικητικές διαδικασίες με την ψηφιοποίηση αλλιώς θα
είχαμε κάνει τη μισή δουλειά», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Στην
τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος
Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω
Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Γενικός
Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας
Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, ο Διευθυντής Γραφείου Υπουργού Ψηφιακής
Κωνσταντίνος Χαμπίδης και ο Σύμβουλος Υπουργού του Ψηφιακής Απόστολος
Παπαδόπουλος.
euro2day
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου