facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χριστός Ανέστη!!!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά! 
Η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει και Ανάσταση στις ψυχές μας!!! 
Σας εύχομαι υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας.!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Κύκλωμα με πλαστές ταυτότητες: Ο αρχηγός, ο θετός γιος και ο ρόλος του διοικητή ασφαλείας Δυτικής Αττικής

Μέσα στη δικογραφία που παρουσιάζει το newsit.gr αναγράφεται καρέ καρέ η δράση της εγκληματικής οργάνωσης με τα πλαστά δελτία ταυτότητας.

Τα κύκλωμα δραστηριοποιούνταν, τουλάχιστον από το έτος 2013, στην παράνομη έκδοση δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων σε αλλοδαπούς έναντι χρηματικής αμοιβής, παρέχει όμως κι άλλες διευκολύνσεις σε αλλοδαπούς κακοποιούς τους οποίους βαφτίζει Έλληνες παλιννοστούντες από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Ο αρχηγός

Ο 60χρονος αρχηγός της περιγραφόμενης εγκληματικής οργάνωσης, είχε αναπτύξει δίκτυο που αποτελούνταν από άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του, αστυνομικούς και δημοσίους υπαλλήλους, «όπου ο καθένας, ένεκα της επαγγελματικής του θέσης είχε την κατάλληλη πρόσβαση και εξουσία ώστε να τροφοδοτεί την οργάνωση με πληροφορίες, έγγραφα καθώς και να παρακάμπτει διαδικασίες προκειμένου να πραγματωθεί ο σκοπός της.

Ο ανωτέρω κατείχε διευθυντικό ρόλο, καθώς κάθε φορά ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις ιδιαιτερότητες που υπήρχαν για την έκδοση του δελτίου απευθυνόταν στα κατάλληλα μέλη της οργάνωσης. Εκείνος αποφάσιζε, σχεδίαζε, συντόνιζε και επόπτευε τη δράση της οργάνωσης» αναφέρεται στην δικογραφία των ανδρών των Εσωτερικών Υποθέσεων. 

Στον αρχηγό που έχε γεννηθεί στο Καζακστάν αναφέρονται όλοι. «Ειδικότερα σε εκείνον απευθύνονταν, είτε απευθείας, είτε μέσω τρίτων, άτομα, τα οποία ήθελαν να αποκτήσουν δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο. Ακολούθως, εκείνος ανάλογα με τις απαιτήσεις του ‘πελάτη’, του πρότεινε τρόπους κτήσης του εγγράφου, καθώς και το κόστος που απαιτούνταν.

Μετά την συμφωνία ανέθετε σε κάποιο μέλος της οργάνωσης ή στρατολογούσε νέο, να έχει τον ρόλο του μάρτυρα ταυτοπροσωπίας κατά την έκδοση. Έπειτα, εντόπιζε τις κατάλληλες οικογενειακές μονάδες, μέσω δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι του χορηγούσαν το αντίστοιχο πιστοποιητικό, ενώ ανέθετε στους αστυνομικούς να εξακριβώσουν, μέσω αναζητήσεων στις βάσεις δεδομένων της Ελληνικής Αστυνομίας, εάν υπήρχαν διωκτικά έγγραφα ή προϋπάρχουσα ταυτότητα με τα στοιχεία ταυτότητας τα οποία προορίζονταν για τον ‘πελάτη’».

Σχετικά με τη διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικών οικογενειακής κατάστασης «βρισκόταν σε επικοινωνία με την υπάλληλο ληξιαρχείου του δήμου δυτικής Αττικής. Η ανωτέρω υπάλληλος δεχόταν εντολή από τον αρχηγό να εκδώσει πιστοποιητικά ατόμων, στα στοιχεία των οποίων λίγες ημέρες μετά εκδίδονταν δελτία ταυτότητας».

Σε έναν από τους διαλόγους του αρχηγού με φιλικό του πρόσωπο αναφέρονται τα εξής: Αρχηγός: Για τα χαρτιά. Εντάξει. Τους καθησύχασα, πήγα στη συνάντηση, έδωσα τα χαρτιά. Ο Αλβανός ικανοποιημένος, όλα εντάξει. Του λέω τι έγινε; Λέει, έφερε τα μισά. Επτά χιλιάδες, λέει, έφερε και τις άλλες επτά χιλιάδες δεν τις μάζεψε. Του λέω, έλα να ξεκινήσουμε με τα εφτά. Λέει, όχι …, λέει. Εγώ ακόμα τα χρήματα όλα δεν θα τα πάρω. Εγώ λέει δεν θέλω να χρωστάω εγώ μετά. Και πότε; Λέει, περίπου σε μια εβδομάδα το πολύ δέκα μέρες θα μου φέρει το άλλο μισό. Λέω εγώ, γ… τώρα. Κάθομαι, και νομίζω που θα βρω για να πληρώσω τις δύο δόσεις. Εμπιστεύομαι αυτό το β… Εγώ, το ένα το άλλο, δεν θέλω να του πω γ…, ότι χρειάζομαι χρήματα, άντε δώσ΄τα, για να μην τον φοβίσω. Πρέπει να μας δώσει δεκαπέντε χιλιάδες και στην Αστυνομία ακόμη δέκα πέντε χιλιάδες να πάει. Γι’ αυτό σε κάλεσα πριν μια ώρα, να ρωτήσω εσένα, μετά δεν απάντησες. Γενικά, όλα πήγανε ανάποδα.

Φιλικό πρόσωπο: Γι αυτό σου λέω ότι εδώ κράτα λίγο απόσταση. Αρχηγός: Αυτοί μου έλεγαν να βιαστώ, εγώ νόμιζα ότι όλα είναι εντάξει. Άνετα λογαριάστηκα. Άνετα, άνετα για τον δεύτερο, αυτού του δικού μου του έκανα. Τώρα ζήτησε για τον φίλο του. Λέω, συγγνώμη αδερφέ, εικοσιπέντε δεν βγαίνω, τουλάχιστον τριάντα. Εντάξει θα του πω. Και την προηγούμενη εβδομάδα λέει, έτοιμος είναι και αυτά. Εκείνος έπρεπε χρήματα να του φέρει. Αποδείχτηκε ότι του έφερε μόνο εφτά χιλιάδες, τα μισά. Λέω εφτά χιλιάδες έστω θα πάρω τα χαρτιά, ένα δυο τη νύχτα θα ετοιμάσω. Εκείνος λέει και αν αυτός δεν τα φέρει. Εγώ, λέει,  θα τα πληρώσω;

Φιλικό πρόσωπο: Σωστά, σωστά καλά σου είπε.

Αρχηγός: Θα πάρω όλα τα χρήματα. Αυτός και στον άλλον είπε, αν τώρα τα δώσω στον άνθρωπο και αυτός αρχίσει, κι εσύ δεν είσαι έτοιμος, θα χάσεις αυτές τις επτά χιλιάδες λέει.

Ο εισπράκτορας θετός γιος

Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης μένει μαζί με τον θετό του γιό, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε αναλάβει και την είσπραξη των χρημάτων από τους «πελάτες» που «αγόραζαν» τις πλαστές ταυτότητες.

«Λόγω της σχέσης τους αποτελεί στην ουσία τον άμεσο συνεργάτη του αρχηγού. Χαρακτηριστικό της σημαντικότητας του ρόλου και της πολυδιάστατης δράσης του, αποτελεί γεγονός ότι από την έως τώρα έρευνα προέκυψε να συμμετέχει και ο ίδιος στις συναντήσεις με ‘πελάτες’, οι οποίοι απευθύνθηκαν στην οργάνωση για να προμηθευτούν δελτίο ταυτότητας, να αναλαμβάνει την παραλαβή εγγράφων για τον σκοπό της οργάνωσης καθώς και να παραλαμβάνει χρήματα για λογαριασμό της.

Τέλος, υπάρχουν περιπτώσεις που και εκείνος είχε άμεση συμμετοχή κατά την έκδοση δελτίων ταυτότητας καθώς, είτε παρίστατο ως μάρτυρας ταυτοπροσωπίας, είτε είχε δηλωθεί η τηλεφωνική του σύνδεση ως τηλέφωνο επικοινωνίας.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε μεσημβρινές ώρες της 26-03-2021, παρευρέθηκε μαζί με τον πατέρα του και άλλα εμπλεκόμενα άτομα έξωθεν του Τμήματος Ασφαλείας Νοτίου Τομέα Αθηνών, κατά την παράνομη έκδοση δελτίου ταυτότητας, με προφανή σκοπό να κατευθύνουν τα εμπλεκόμενα άτομα και να διαβεβαιωθούν ότι η διαδικασία της έκδοσης θα εξελιχθεί δίχως απρόοπτα» αναφέρουν στα πορίσματά τους οι άνδρες των Εσωτερικών Υποθέσεων.

Στρατολογημένος και φωτογράφος

Το κύκλωμα όμως είχε και το δικό του φωτογράφο, ο οποίος διατηρούσε σχέσεις με τον αρχηγό καθώς και με βασικό μέλος της οργάνωσης. Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος μεταξύ του φωτογράφου και βασικού μέλους της οργάνωσης. Φωτογράφος: Έλα… Μέλος οργάνωσης: τελικά λέει το ένα θέλει επείγον φωτογραφία γιατί στο σπίτι λέει βάζουνε καρτέλας και διαβάζουν ξέρεις. Μπορείς να κάνεις τουλάχιστον ένα γρήγορα;

Φωτογράφος: Πάρ’ το τώρα

Μέλος οργάνωσης: Το μικρό εντάξει; Τώρα έρχομαι.

Φωτογράφος: Έλα πάρ’ το τώρα

Μέλος οργάνωσης: Ναι έρχομαι έρχομαι γεια.

Ο φωτογράφος όμως είχε και συχνές επαφές και με άλλα μέλη του κυκλώματος.

«Σε άλλη συνομιλία η οποία έλαβε χώρα την 08-06-2021, το ανωτέρω μέλος της οργάνωσης, ρωτάει τον φωτογράφο: «Έφτιαξες;» και εκείνος του αποκρίθηκε: «Ναι ρε, από το πρωί τα έχω φτιάξει», για να του απαντήσει το μέλος «Θα περάσω σε λίγο». Τέλος, την 19-07-202 καλεί το μέλος της οργάνωσης τον φωτογράφο και όταν ο τελευταίος τον ρωτάει: «Τι ήθελες κάτι», το ανωτέρω μέλος του απαντάει «Όχι, να σου πω ότι τόσο καιρό δεν είναι μόνο όταν οικονομάω, εξαφανίζομαι, υπάρχουν και αρρώστιες».

Μάλιστα οι αστυνομικοί  είδαν τον αρχηγό να μπαίνει στο φωτογραφείο του στην Καλλιθέα.

«Πέραν αυτών, πρωινές ώρες της 01-11-202, ο αρχηγός ο οποίος τελούσε υπό φυσική παρακολούθηση από αστυνομικούς της Υπηρεσίας μας, επισκέφθηκε για λίγα λεπτά το φωτογραφείο, ενώ προέκυψε την 02-01-2021 ανταλλάσσει μήνυμα με την … τηλεφωνική σύνδεση του αρχηγού. Τέλος, η διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η οποία ανήκει στο φωτογραφείο του …., έχει καταχωρηθεί ως στοιχείο επικοινωνίας στο αντίστοιχο πεδίο, κατά την έκδοση παραβόλου για αντικατάσταση ταυτότητας σε τέσσερις περιπτώσεις της παρούσας, ενώ το παράβολο του… έχει πληρωθεί από λογαριασμό τραπέζης στο όνομα του φωτογράφου».

Ο διοικητής και η σύζυγος

Ο διοικητής ασφαλείας τμήματος δυτικής Αττικής, «όπως προέκυψε από την έρευνα της Υπηρεσίας μας, εκμεταλλευόμενος τη θέση του αυτή και την απουσία ελέγχου προς το πρόσωπό του, διαδραμάτιζε καθοριστικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση, καθώς αποτελούσε σημαντικό κρίκο σύνδεσής της με αστυνομικούς.

Ο ίδιος είχε επικοινωνίες με τον διευθυντή της εγκληματικής οργάνωσης, συνέπραττε ως Διοικητής στην παράνομη έκδοση δελτίων ταυτότητας, τα οποία εκδίδονταν από την αρμόδια υπάλληλο του Τμήματος και σύζυγο του Αρχιφύλακα, αναζητούσε άτομα στις βάσεις δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ, τόσο πριν την έκδοση των δελτίων, όσο και μετά από αυτή, παρέχοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις απαιτούμενες πληροφορίες, οι οποίες διασφάλιζαν την «ασφαλή» έκδοση δελτίων, η οποία αποτελούσε βασικό στοιχείο για την απρόσκοπτη δράση της οργάνωσης».

Μάλιστα στο τμήμα που υπηρετούσαν τους είχε επισκεφτεί και ο 60χρονος αρχηγός.

«Όπως προέκυψε από την φυσική επιτήρηση του αρχηγού, την 01-09-2021 μετέβη στο κτήριο όπου συστεγάζονται το Αστυνομικό τμήμα και το Τμήμα Ασφαλείας πόλης δυτικής Αττικής, που παρέμεινε περίπου από την 11:30 έως και την 12:15 ώρα, δίχως όμως να καταστεί δυνατόν να εξακριβωθεί που ακριβώς πήγε.

Παράλληλα την 10:30 έως 14:30 ώρα της ιδίας, προκύπτουν πλήθος αναζητήσεων στην εφαρμογή «Ταυτότητες» της ηλεκτρονικής εφαρμογής- βάσης δεδομένων της Ελληνικής Αστυνομίας που πραγματοποιήθηκαν με τους κωδικούς πρόσβασης του Διοικητή, της Αρχιφύλακα και μιας άλλης Υπαστυνόμου και αφορούσαν αντικανονικές εκδόσεις δελτίων ταυτότητας από την Υπηρεσία τους, καθώς και περιπτώσεις της οργάνωσης που εκδόθηκαν σε άλλες Υπηρεσίες».

Όπως εξακριβώθηκε από τους άνδρες των Εσωτερικών Υποθέσεων προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτές οι παράνομες ενέργειές τους, έμπαιναν από τον υπολογιστή που ήταν εγκατεστημένος στο γραφείο Διοικητή του Τμήματος.

newsit

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news