Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η αναστολή λειτουργίας όλων των υποδομών και εγκαταστάσεων των δύο επιχειρήσεων γίνεται «για την ολοκλήρωση των ελέγχων και των ιχνηλατήσεων των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και στενών επαφών αυτών, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης της διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, και ειδικότερα, για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου Covid-19. Με τη λήξη της αναστολής λειτουργίας της Επιχείρησης, θα γίνει επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης».
Οι δύο σοβαρές και επικίνδυνες εστίες κορωνοϊού εντοπίστηκαν έπειτα από ελέγχους τις τελευταίες μέρες και η επιδημιολογική επιβάρυνση άρχισε να αποτυπώνεται στις καθημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ. Η Π.Ε. Ιωαννίνων, που μέχρι τις αρχές της εβδομάδας είχε από μηδέν έως 2-3 νέες μολύνσεις καθημερινά, κατέγραψε την Τρίτη 7 κρούσματα, την Τετάρτη 10 και την Πέμπτη 20.
Ο δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ κάνει λόγο για ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν. «Είναι μια κατάσταση σοβαρή και εξαιρετικά ανησυχητική, την οποία πρέπει να διαχειριστούμε. Έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα περίπου 40 κρούσματα συνολικά. Εδώ προκύπτει ένα ζήτημα. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν ανεμβολίαστοι, παρόλο που εργάζονται σε μαζικούς εργασιακούς χώρους υψηλού κινδύνου. Μιλάμε για επιχειρήσεις που απασχολούν 500 άτομα η μία και 60-70 η άλλη», είπε, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για πιθανή διασπορά του ιού στην πόλη, μέσω της κινητικότητας και της κοινωνικής δραστηριότητας των φορέων. «Ελπίζω τουλάχιστον εκ των υστέρων να αντιληφθούν το μέγεθος του κινδύνου και να μην κυκλοφορήσουν», σημείωσε.
Λιγότερο ανήσυχος εμφανίστηκε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης. «Κάνουμε ιχνηλάτηση, ξέρουμε τι μας γίνεται και έχουμε τον έλεγχο. Η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε, προσθέτοντας πως από τα 370 τεστ που έγιναν την προηγούμενη μέρα σε εργαζόμενους των δύο επιχειρήσεων βρέθηκαν 10 θετικά.
Με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Τροφίμων και Γάλακτος καλεί το κράτος και τους εργοδότες των μεγάλων μονάδων να προσαρμόσουν τη φύση της εργασίας, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση και να προστατεύεται η υγεία των εργαζομένων, καθώς όπως αναφέρει, δεν μπορεί το ζήτημα της υγείας τους να είναι μόνο ατομική τους υπόθεση.
Αξίζει να σημειωθεί πως η περιοχή των Ιωαννίνων έχει «ιστορικό» μεγάλων συρροών σε χώρους συνάθροισης πολλών πολιτών, όπως εργαζόμενων, αιτούντων άσυλο σε δομές προσφύγων, φιλοξενούμενων σε οίκους ευγηρίας, προσωπικού σε στρατιωτικές μονάδες ή κρατούμενων στις φυλακές Σταυρακίου. Ανάλογες συρροές έχουν ενοχοποιηθεί ως υπεύθυνες κάθε φορά που υπήρξε επιδημιολογική έκρηξη στον ηπειρώτικο νομό, ενώ η διασπορά στην κοινότητα ήταν τις περισσότερες φορές ελεγχόμενη.
Στην πιο πρόσφατη περίπτωση, κατά το δεύτερο μισό του Μαΐου, ήταν η συρροή στην προσφυγική δομή του Κατσικά, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την πόλη των Ιωαννίνων, που επιβάρυνε την επιδημιολογική εικόνα του νομού, εμφανίζοντάς τον να έχει αύξηση κρουσμάτων, την ώρα που η πανδημία αποκλιμακωνόταν στην υπόλοιπη χώρα.
Από τα Γιάννενα, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο συνάντησης με τους διοικητές των νοσοκομείων της 5ης και 6ης ΥΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης επεσήμανε την ανάγκη να πειστεί και ο τελευταίος πολίτης της χώρας να εμβολιαστεί, καθώς η απειλή της μετάλλαξης Δέλτα δημιουργεί νέα δεδομένα, αυξάνοντας τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί η συλλογική ανοσία.
«Τα εμβόλια αποτελούν τη μεγαλύτερη παρέμβαση στον τομέα της δημόσιας υγείας. Ο εμβολιασμός παράγει ένα δημόσιο αγαθό. Αυτό το δημόσιο αγαθό είναι η συλλογική ανοσία. Η πολιτεία έχει διασφαλίσει εμβόλια για όλους τους πολίτες, έχει διασφαλίσει και την πρόσβαση όλων των πολιτών στον εμβολιασμό», τόνισε.
euro2day
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου