Ανοίγει μετά από 11 χρόνια και πάλι ο φάκελος της Marfin καθώς στον εισαγγελέα έφθασαν στοιχεία που είναι ικανά να ταυτοποιήσουν τους δράστες της δολοφονικής επίθεσης. Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, οι αναλυτές της Κρατικής Ασφάλειας έχουν λοκάρει ως βασικούς ύποπτους για το έγκλημα της Marfin μια ομάδα επτά ατόμων.
Ο φάκελος της υπόθεσης άνοιξε πριν από ένα χρόνο με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και πλέον οι έρευνες έχουν αποκτήσει ονοματεπώνυμο προκειμένου μετά από έντεκα χρόνια να εξιχνιαστεί η δολοφονική επίθεση στο υποκατάστημα της οδού Σταδίου και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι.
Πηγή ανέφερε στο protothema.gr ότι θα διερευνηθούν τρία κακουργήματα: Σύσταση και συμμορία εγκληματικής οργάνωσης, ανθρωποκτονίες, κατασκευή και χρήση εκρηκτικών υλών. Και μια σειρά άλλων αδικημάτων, μόνο κακουργήματα γιατί τα πλημμελήματα έχουν παραγραφεί. Υπάρχει βιντεοληπτικό υλικό που έχει αναλυθεί και έντεκα μήνες έχει γίνει μια μεγάλη έρευνα από ειδική ομάδα της Κρατικής Ασφάλειας. Αυτό το υλικό μαζί με την έρευνα που θα γίνει πλέον σε επίσημο επίπεδο, θα οδηγηθεί σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες που θα δέσουν συγκεκριμένα πρόσωπα.
Η ειδική ομάδα που συστάθηκε από την Κρατική Ασφάλεια φέρεται να έχει πλήρη εικόνα για το πώς έγινε η επίθεση. Η ομάδα των επτά αποτελούσε τον πυρήνα ενός ευρύτερου σχηματισμού 23 ατόμων που είχε παρεισφρήσει στην πορεία διαμαρτυρίας για το πρώτο μνημόνιο. Στα σακίδιά τους είχαν μολότοφ ειδικής κατασκευής και εκείνη την ημέρα έκαψαν εκτός από τη Marfin και το βιβλιοπωλείο «Ιανός», τα γραφεία της Νομαρχίας στη λεωφόρο Συγγρού και μια ΔΟΥ στο κέντρο της Αθήνας.
Το υλικό από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του υποκαταστήματος της Marfin έδειξε στους αναλυτές πώς ακριβώς έγιναν τα γεγονότα, προσφέροντας πολύτιμα στοιχεία στο κυνήγι των αδίστακτων δραστών.
Συνολικά, στο διώροφο νεοκλασικό κτίριο της οδού Σταδίου υπήρχαν έξι κάμερες, οι οποίες όμως κατέγραφαν μόνο το εσωτερικό του καταστήματος αφού, σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, λόγω της αρχιτεκτονικής του κτιρίου δεν επιτρεπόταν η τοποθέτηση καμερών στο εξωτερικό.
Παράλληλα, οι αστυνομικοί έψαξαν, είδαν και αποκωδικοποίησαν μεγάλο μέρος φωτογραφικού υλικού και βίντεο όχι μόνο έξω από τη Marfin και τον «Ιανό», αλλά έχουν καρέ-καρέ όλη τη «διαδρομή της φωτιάς» που ακολούθησαν οι δράστες. Φυσικά, όλο αυτό το πολύτιμο υλικό που δείχνει συγκεκριμένα πρόσωπα και ενέργειες αντιπαραβάλλεται με καταθέσεις μαρτύρων έτσι ώστε όχι μόνο να ταυτοποιηθούν, αλλά να δεθούν με αποδείξεις και να τυλιχτούν σε μια κόλλα χαρτί οι ένοχοι.
Εκείνη την ημέρα, όπως λένε οι αστυνομικοί, οι δράστες, πήγαν στην πορεία για να κάψουν και να σπάσουν. Αποτελούσαν τον επιχειρησιακό βραχίονα της ομάδας των 23, οι οποίοι είχαν πιο πολύ ρόλο επικουρικό και κάλυψης στους συγκεκριμένους. Οι αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ. καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν είχαν σχεδιάσει εξαρχής να επιτεθούν στο κατάστημα της οδού Σταδίου. Απλώς αυτό προέκυψε - και οι συνέπειες ήταν ολέθριες...
Το χρονικό
Ηταν μεσημέρι της 5ης Μαΐου του 2010. Η Αθήνα είχε κατακλυστεί από χιλιάδες διαδηλωτές κατά του πρώτου μνημονίου και η χώρα είχε παραλύσει από τη μεγάλη γενική απεργία. Στην πρωτεύουσα δεν λειτουργούσε τίποτα και όλα κυλούσαν σε ρυθμούς διαδήλωσης. Τα πρώτα στοιχεία για την ανείπωτη τραγωδία στο υποκατάστημα της Marfin στην οδό Σταδίου ήρθαν από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αφού τα ελληνικά συμμετείχαν στην απεργία.
Τρεις άνθρωποι, υπάλληλοι της τράπεζας, κάηκαν ζωντανοί όταν ομάδα κουκουλοφόρων (σύμφωνα με το βούλευμα με το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι) πέταξε μολότοφ με προφανή στόχο. Πρόκειται για την Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών (έγκυος στο πρώτο της παιδί), την Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών, και τον Επαμεινώνδα Τσακάλη, 36 ετών. Η επίθεση ήταν συντονισμένη και κράτησε μόλις 13 δευτερόλεπτα.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, ήταν 8 λεπτά μετά τις 14.00 και η μεγάλη πορεία χιλιάδων πολιτών στο κέντρο της Αθήνας βρισκόταν σε εξέλιξη. Ξαφνικά μια μικρή ομάδα κουκουλοφόρων βγήκε μέσα από την πορεία, πλησίασε το κτίριο της τράπεζας και οι μολότοφ άρχισαν να πέφτουν βροχή.
Οι επτά υπάλληλοι, τρομοκρατημένοι, προσπαθούσαν να πάρουν αναπνοή και να βρουν τη δύναμη να σωθούν, όμως τρεις από αυτούς βρήκαν τελικά τραγικό θάνατο. Η Αστυνομία τότε πραγματοποίησε μεγάλη έρευνα. Οι φωτογραφίες, τα βίντεο και οι μαρτυρίες είχαν ως αποτέλεσμα να σχηματιστεί μια ογκώδης δικογραφία και να καθίσουν στο εδώλιο με βαρύτατες κατηγορίες δύο άτομα.
Η δίκη ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια μετά από αναβολές και κράτησε πολλούς μήνες. Από την αίθουσα του δικαστηρίου πέρασαν δεκάδες μάρτυρες, ανάμεσά τους και όσοι επέζησαν από την επίθεση.
protothema
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου