Σε μια σύντομη ανακοίνωσή του χθες το βράδυ, το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (National Institute for Allergy and Infectious Diseases) ανέφερε ότι η ανεξάρτητη επιτροπή που ήταν επιφορτισμένη με τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ακρίβειας της δοκιμής του εμβολίου είχε εκφράσει την ανησυχία ότι τα αποτελέσματα περιλάμβαναν «παρωχημένες» πληροφορίες.
Το ινστιτούτο, με επικεφαλής τον Άντονι Φάουτσι, προέτρεψε την AstraZeneca να συνεργαστεί με το Συμβούλιο Παρακολούθησης Δεδομένων και Ασφάλειας για να «διασφαλίσει ότι θα δημοσιοποιηθούν το συντομότερο δυνατό τα πιο ακριβή, επικαιροποιημένα δεδομένα».
Η AstraZeneca δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο.
Η αποκάλυψη αυτή είναι μόλις το τελευταίο από τα πολλά εμπόδια με τα οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη η AstraZeneca, η οποία ανέφερε τη Δευτέρα ότι το εμβόλιο βρέθηκε να είναι αποτελεσματικό 79% στην πρόληψη της Covid-19 σε κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ με περισσότερους από 30.000 εθελοντές. Το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πιστευόταν ότι θα πρωτοστατούσε στην καταπολέμηση της πανδημίας, έχει βρεθεί αντιμέτωπο με διάφορες επιπλοκές.
Αυτήν τη στιγμή, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας αναμέτρησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά τις δόσεις που αναμένεται να παραδοθούν, λίγες μόνο ημέρες μετά τις ανησυχίες που υπήρξαν σχετικά με το ενδεχόμενο θρομβώσεων και οι οποίες έκαναν δώδεκα χώρες να αναστείλουν τους εμβολιασμούς.
Μετά το πράσινο φως που πήρε για χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε πολλές άλλες χώρες, η AstraZeneca ετοιμάζεται τώρα να ζητήσει έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Αυτό το πράσινο φως, όμως, μπορεί τώρα να καθυστερήσει.
Το ποσοστό αποτελεσματικότητας στη δοκιμή στις ΗΠΑ ήταν μεγαλύτερο από το ποσοστό 70% που ανέφερε η AstraZeneca από προηγούμενη μελέτη. Αλλά αυτά τα δεδομένα ήταν ένας μέσος όρος διαφορετικών μετρήσεων -62% και 90%- από δύο σκέλη της δοκιμής. Λόγω κατασκευαστικού σφάλματος, μια ομάδα συμμετεχόντων είχε λάβει χαμηλότερη πρώτη δόση, η οποία έδωσε και την υψηλότερη ένδειξη, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν δύο στάνταρ δόσεις. Η περαιτέρω ανάλυση έδειξε η διαφορά έγκειται περισσότερο στην απόσταση μεταξύ των δόσεων παρά στην ποσότητα αυτών.
Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Παρακολούθησης Δεδομένων και Ασφάλειας (Data and Safety Monitoring Board), μία ανεξάρτητη επιτροπή, έχει ήδη γνωστοποιήσει τις ανησυχίες του σχετικά με τα αποτελέσματα της δοκιμής στις ΗΠΑ τόσο στη βρετανική φαρμακοβιομηχανία όσο και στην Biomedical Advanced Research and Development Authority, τον αμερικανικό οργανισμό που χρηματοδότησε εν μέρει την ανάπτυξη του εμβολίου.
mononews
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου