Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά του το Δημόσιο επισήμανε το υπέρογκο δημοσιονομικό βάρος που θα προκαλούσε μία δικαίωση των συνταξιούχων σε ότι αφορά τις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα. Στο ΣτΕ προσέφυγαν μεταξύ των άλλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδος το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και ατομικά συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με το δικηγόρο των συνταξιουχικών οργανώσεων Λουκά Αποστολίδη,«ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ επιδιώξαμε με όπλα τη νομιμότητα και το δίκαιο των αιτημάτων των συνταξιουχικών οργανώσεων:
Α. Να προστατεύσουμε την αρχή της νομιμότητας και την υποχρέωση της Διοίκησης να σεβαστεί και να εφαρμόσει χωρίς αποκλεισμούς και να καταβάλει τα αναδρομικά και για την επικούρηση και για τα δώρα, όπως έχει παραχθεί δεδικασμένο από τις αποφάσεις της Ολ. 2287 και 2288/2015 και της 1439/2020.
Ο συνταγματικός νομοθέτης δεν προβλέπει μερική συμμόρφωση της Διοίκησης με τις δικαστικές αποφάσεις και σύμφωνα με την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, όλες οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων θα πρέπει να γίνονται σεβαστές και να εφαρμόζονται από τη Διοίκηση. Με απλά λόγια οι εκπτώσεις δεν χωράνε διότι παραβιάζουν συνταγματικούς κανόνες και διεθνείς συμβάσεις (ΕΣΔΑ).
Β. Να προστατεύσουμε το δικαίωμα δικαστικής προστασίας σε κάθε δικαιούμενο που έχει γεγενημένες αποζημιωτικές (περιουσιακές) αξιώσεις.
Δεν χωράει απόσβεση των αξιώσεων στη βάση ότι δόθηκε μόνο η κύρια σύνταξη, διότι η ρύθμιση αυτή είναι αντίθετη και με το Σύνταγμα και με τα άρθρα 1, 6 της ΕΣΔΑ.
Η έκβαση της νομικής υπόθεσης αφορά όλους τους συνταξιούχους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, τόσο αυτούς που έχουν κάνει αγωγές, όσο και αυτούς που δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα αγωγές».
Σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, η Διοίκηση και το e- ΕΦΚΑ, αποφεύγοντας να σχολιάσουν τα νομικά ζητήματα και την αρχή της νομιμότητας, που παράγουν οι συνταγματικοί κανόνες (94 και 95Σ), για συμμόρφωση της Διοίκησης με τις δικαστικές αποφάσεις, προσπάθησαν με δικονομικές ενστάσεις περί παραδεκτού και εννόμου συμφέροντος και με επίκληση το δημοσιονομικό πρόβλημα, αιτήθηκαν εκ νέου να επανεξετάσει το δικαστήριο ζητήματα τα οποία λύθηκαν από τις αποφάσεις της Ολ. ΣτΕ 2287/2015 και 2288/2015 και 1439/2020. «Δυστυχώς η Διοίκηση ήρθε να κλαφθεί για τα δημόσια οικονομικά και ταμειακά ελλείματα αδιαφορώντας για το περιεχόμενο των δικαστικών αποφάσεων που έκριναν την επιστροφή σύνταξης, επικούρησης και δώρων. Αδιαφορεί για την κατάσταση νομική και πραγματική του συνταξιουχικού κόσμου και έμμεσα με διάφορα δημοσιεύματα αναφέρει ότι αν δοθούν τα αναδρομικά θα βουλιάξουν τα ταμεία.
Με ευθύνη και νομική βεβαιότητα στηριζόμενοι στην αρχή της νομιμότητας και του δεδικασμένου που παράγουν οι συνταγματικοί κανόνες, η ΕΣΔΑ και το δεδικασμένο προσδοκούμε σε σύντομη και θετική έκβαση της απόφασης, η οποία αφορά το πολυπληθέστερο κοινωνικό σώμα των συνταξιούχων (2.700.000 κόσμο)».
Τα αναδρομικά επικουρικών συντάξεων ανάλογα με το Ταμείο και το ποσό σύνταξης ξεκινούν από τα 590 ευρώ και φτάνουν ως και 3.290 ευρώ.
Οι συνταξιουχικές οργανώσεις- μετά την αίτηση ακύρωσης, που κατατέθηκε από το δικηγορικό γραφείο του εργατολόγου Λουκά Αποστολίδη διεκδικούν:
– Επιστροφές μειώσεων επικουρικών συνταξεων (11μήνου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016).
-Στην εφάπαξ καταβολή του Δώρου κύριας σύνταξης 800 ευρώ και των Δώρων επικουρικής σύνταξης (13η και 14η επικουρικές συντάξεις, όπως ήταν ως το 2012).
-Για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτώβρη 2020, να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τα δώρα”.
Με την απόφαση του ΣτΕ θα κριθεί η νομιμότητα ή μη της απόφασης που έλαβε ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σχετικά με τα αναδρομικά των παλιών συνταξιούχων (πρίν από το Μάιο του 2016) και θα δοθεί η τελική λύση. Πρόκειται για το επίμαχο 11μηνο( από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016) για το οποίο ναι μεν καταβλήθηκαν οι περικοπές των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις αλλά δεν δόθηκαν οι περικοπές στα δώρα και τις επικουρικές.
Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι ενώ το ΣτΕ επιδίκασε την απόδοση του συνόλου των αναδρομικών για τη συγκεκριμένη περίοδο(11μηνο) συνολικού κόστους 3,9 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση έδωσε μόνο τα αναδρομικά που αναλογούν στις κύριες συντάξεις, κόστους 1,4 δισ. ευρώ. Δηλαδή δεν κατέβαλε τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και των δώρων τα οποία διεκδικούν τώρα οι συνταξιούχοι και μάλιστα με το δεδικασμένο που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ του περασμένου Ιουλίου.
Όπως επισημαίνουν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, η κρίση του ΣτΕ θα είναι πιλότος κατ’ αρχήν για όλες τις δίκες που εκκρεμούν και για όλες τις υποθέσεις συνταξιούχων που έχουν προσφύγει, τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβρη του 2020, όταν και καταβλήθηκαν τα αναδρομικά από τις μειώσεις των κύριων συντάξεων. Εκτιμήσεις αναφέρουν πως περίπου 600.000 συνταξιούχοι πρέπει να έχουν προσφύγει δικαστικά. Το αν θα επεκταθεί σε όλους τους συνταξιούχους, μια ενδεχόμενη δικαστική κρίση υπέρ της επιστροφής κι άλλων αναδρομικών, είναι πολιτική απόφαση.
mononews
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου