Το συγκεκριμένο περιστατικό σημειώθηκε στις 22 Απριλίου του 2016, όταν αντιεξουσιαστές κατέλαβαν το ξενοδοχείο και το μετέτρεψαν με το «έτσι θέλω» σε χώρο φιλοξενίας μεταναστών. Παρά τις εκκλήσεις της ιδιοκτήτριας, επί τρία ολόκληρα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν έγινε καμία αστυνομική επιχείρηση για τον τερματισμό της κατάληψης. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν η προσφυγή της στο Ευρωπαικό Δικαστήριο.
Οπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, «στην υπόθεση Papachela και Amazon SA κατά Ελλάδας, το δικαστήριο διαπίστωσε παραβίαση του δικαιώματος στην προστασία της ιδιοκτησίας λόγω της κατοχής, για περισσότερα από τρία χρόνια, του ξενοδοχείου των προσφευγόντων από μετανάστες και μια ομάδα ανθρώπων που ενεργούν από αλληλεγγύη μαζί τους.
Το δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στους αιτούντες 300.000 ευρώ για απώλεια εργασιών (χρηματική ζημία) και 2.500 ευρώ για έξοδα. Έπρεπε επίσης να πληρώσει στην κυρία Παπαχελά 10.000 ευρώ για μη χρηματική ζημία».
Η Ελλάδα καταδικάστηκε για παραβίαση του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (δικαίωμα στην ιδιοκτησία).
Η Ελλάδα υποστήριξε την αδράνεια των Αρχών, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ενόψει του κινδύνου διατάραξης της δημόσιας τάξης με την εκκένωση δεκάδων ανθρώπων.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγνώρισε τις ανησυχίες των Αρχών, αλλά έκρινε ότι αυτό δεν δικαιολογεί την τριετή αδράνειά τους.
Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στα γαλλικά
protothema
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου