facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Καλή Χρονιά από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Κλείνει η Παιδοψυχιατρική Κλινική του Παπανικολάου για να χρησιμοποιήσουν τους νοσηλευτές σε κλινικές κορονοϊού

Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο μεταφέρονται τα νοσηλευόμενα παιδιά της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Γ. Ν.Θ. Παπανικολάου. Η Πρόεδρος του Εργασιακού Σωματείου κ. Ελένη Σιώτου, αναφέρει στο GRTimes.gr ότι ο σκοπός αυτής της κίνησης είναι να εξοικονομηθούν νοσηλευτές ώστε να αξιοποιηθούν στις κλινικές Covid-19. Η ίδια επισημαίνει τους κινδύνους που ελλοχεύει η συγκεκριμένη απόφαση.

Η κ. Σιώτου, αναφέρει στο GRTimes.gr ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται να προσλάβει επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό, τα νοσοκομεία φτάνουν στο σημείο να κλείνουν κλινικές, προκειμένου να διατεθεί το ήδη υπάρχον στη μάχη εναντίον του Covid-19. Όπως επισημαίνει ωστόσο, οι θάνατοι και η ανάγκη για περίθαλψη από την καθημερινή νοσηρότητα, δεν έχουν πάψει, επειδή εμφανίστηκε ο κορωνοϊός.

«Φτάσαμε στην κατάσταση να κλείνουμε ολόκληρες κλινικές για να εξοικονομήσουμε 2,3 νοσηλευτές -διότι τόσους εξοικονομούμε από την Παιδοψυχιατρική κλινική- αντί να προσληφθεί το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό. Έκλεισε και η ψυχιατρική κλινική ενηλίκων. Μεταφέρθηκαν όλα τα περιστατικά στο Ψυχιατρείο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Αν γεμίσει το Ιπποκράτειο, τα περιστατικά της Β. Ελλάδος θα μείνουν χωρίς νοσηλεία»

Σύμφωνα με την ίδια, το ζήτημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο. Σε περίπτωση που η Παιδοψυχιατρική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου γεμίσει, τότε θα αρχίσουν να αποκλείονται περιστατικά που θα προκύπτουν, διότι δεν θα υπάρχει εναλλακτική.

«Ιδιωτικά θεραπευτήρια δεν υπάρχουν. Για τις άλλες νοσηρότητες, μπορείς να απευθυνθείς στον ιδιωτικό τομέα εφόσον να έχει οικονομική δυνατότητα. Οι παιδοψυχιατρικές κλινικές όμως σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα ήταν δύο. Η δική μας και του Ιπποκρατείου. Αν γεμίσει του Ιπποκρατείου θα μείνουν τα επόμενα περιστατικά χωρίς νοσηλεία. Αλίμονο στην οικογένεια, που θα χρειαστεί να απευθυνθεί σε νοσοκομείο, θα βρει την πόρτα κλειστή και θα αναγκαστεί να διαχειριστεί μόνη της τον έφηβο! Δεν είναι απλή υπόθεση!», τονίζει η κ. Σιώτου.

«Μία είναι η κίνηση! Η πρόσληψη προσωπικού»

Σύμφωνα με την κ. Σιώτου, νοσοκομεία- κολοσσοί με 30 και πλέον ειδικότητες, όπως το Νοσοκομείο Παπανικολάου, έχουν καταλήξει νοσοκομεία μίας νόσου, εννοώντας φυσικά τον κορωνοϊό. Σήμερα το νοσοκομείο εργαζομένων συνεδρίασε και ένα από τα κεντρικά ζητήματα ήταν το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής. Μοναδική λύση για το πρόβλημα, είναι η πρόσληψη προσωπικού.

«Μα, δεν υπάρχει άλλη λύση. Έχουν γονατίσει οι πάντες και εξακολουθούν να μην κάνουν προσλήψεις. Δεν γίνεται να κλείνουν κλινικές με αυτόν τον τρόπο επειδή δεν φέρνουν κόσμο να δουλέψει, την ίδια στιγμή που είναι άνεργοι τόσοι νοσηλευτές. Μιλήσαμε με τη διοίκηση. Εκείνοι απαντούν ότι δεν είναι αρμόδιοι να κάνουν προσλήψεις αλλά το Υπουργείο. Με το Υπουργείο Υγείας έχουμε μιλήσει πάμπολλες φορές», αναφέρει η κ. Σιώτου.

«Το Υπουργείο μας λέει κάναμε 7.000 προσλήψεις, κάναμε 15.000 προσλήψεις… μας λέει πράγματα που δεν συνάδουν με την πραγματικότητα! Που είναι οι προσλήψεις και δεν τις βλέπουμε εμείς; Για την κυβέρνηση είναι όλα καλά, όλα ανθηρά. Δεν βλέπουν ότι έχουν γονατίσει οι πάντες; Είμαστε ένα νοσοκομείο, από τα μεγαλύτερα στη χώρα. Με 300 οργανικές θέσεις κενές, που πήγαν δηλαδή οι προσλήψεις;», απορεί η κ. Σιώτου.

Το προσωπικό θα αποκτήσει ψυχικές διαταραχές

Η πρόεδρος του σωματείου, υπενθυμίζει ότι υπό αυτές τις συνθήκες, η κόπωση του υπάρχοντος υγειονομικού προσωπικού αθροίζεται, ενώ ανησυχεί ότι μετά την πανδημία οι ψυχολογικές επιπτώσεις των γιατρών και των νοσηλευτών θα είναι ανεπανόρθωτες.

«Θα δείτε τι διαταραχές θα αποκτήσει το προσωπικό. Δε μπορεί να δουλεύει ο άλλος στη ΜΕΘ Covid-19, που βγάζει έξι, επτά, μέχρι και εννιά πτώματα την ημέρα, ηλικίας 45-50 ετών και να του ζητάς να μείνει εκεί μέσα 30, 40 και 50 μέρες! Πρέπει κάπως να αποσυμφορηθεί η ψυχολογία του. Πρέπει να εργαστεί και σε άλλη κλινική! Δε γίνεται να είναι όλοι, όλη την ημέρα στον Covid!», τονίζει η κ. Σιώτου κλείνοντας.

Να σημειωθεί ότι το GRTimes.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει με την Διοίκηση του Νοσοκομείου Παπανικολάου, ωστόσο δεν ήταν διαθέσιμη, μέχρι τουλάχιστον τη στιγμή που γράφηκε το παρόν ρεπορτάζ.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Ομάδας του Τμήματος Παιδιών- Εφήβων του Γ.Ν. Γ. Παπανικολάου:

«Από την αρχή του χρόνου, στην Ελλάδα και σ’ όλο τον κόσμο εξελίσσεται μια πρωτόγνωρη κρίση εξαιτίας της πανδημίας, που οφείλεται στον νέο κορωνοϊό SARS-Cov-2 (COVID-19), και των περιοριστικών μέτρων τα οποία εφαρμόζονται, κι έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της ζωής των ανθρώπων.
Τα παιδιά και οι έφηβοι, εξ ορισμού εξαιρετικά ευάλωτα άτομα, βιώνουν τις συνέπειες της κατάστασης αυτής, ενώ είναι γνωστό ότι σε παρόμοιες καταστάσεις κρίσης αναμένεται αύξηση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, ιδιαίτερα μεταξύ των περισσότερο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Οι αυξημένες ανάγκες στον τομέα της ψυχικής υγείας λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας ήδη έχουν επισημανθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις επιστημονικές ενώσεις για την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Μελέτες που διενεργήθηκαν σε μικρά δείγματα χωρών του εξωτερικού υποδεικνύουν ότι, ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της κρίσης λόγω της πανδημίας, επιβαρύνθηκε η ψυχική υγεία του γενικού πληθυσμού, ενώ μεγαλύτερη ανησυχία εκφράζεται για άτομα με υφιστάμενες αναπτυξιακές και ψυχιατρικές διαταραχές. Η επιβάρυνση αυτή έρχεται να προστεθεί σε εκείνη που πρόεκυψε από την συνεχιζόμενη κοινωνικο-οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας.

Ειδικότερα στους ανηλίκους και, με βάση τόσο βιβλιογραφικές αναφορές, όσο και την κλινική εμπειρία, φαίνεται να έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις αγχωδών και καταθλιπτικών διαταραχών, αυτοκτονικών- αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών, εξάρτησης από ουσίες και διαδίκτυο, ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης. Επιπλέον η σοβαρή ψυχική επιβάρυνση γονέων και φροντιστών, ιδιαίτερα όσων βιώνουν χρόνια ψυχοκοινωνικά προβλήματα, οδηγεί συχνά, στην παρούσα συγκυρία, ακόμη και σε επικίνδυνες για τη ζωή καταστάσεις, τόσο για τα παιδιά όσο και για τα ενήλικα μέλη των οικογενειών. Για τις καταστάσεις αυτές απαιτείται άμεση και εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

Η εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας έχει δημιουργήσει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι ανάγκες για κλίνες και προσωπικό σε συνδυασμό με την πλήρη απουσία σχεδιασμού και ενίσχυσης του ΕΣΥ, ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας, οδήγησε, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, σε συμπτύξεις και μετακινήσεις κλινικών και προσωπικού εντός και εκτός των νοσοκομείων. Η παιδοψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» βρέθηκε και αυτή σε κατάσταση ρευστότητας, υπό την απειλή παύσης της λειτουργίας της. Το έμπειρο -και κατά το μεγαλύτερο μέρος του εξειδικευμένο σε θέματα ψυχικής υγείας – προσωπικό της, κλήθηκε να καλύψει ανάγκες τμημάτων COVID, νοσηλευτικές ή εφημεριακές, ενώ οι εφημερίες πόλης και οι ανήλικοι νοσηλευόμενοι να μεταφερθούν σε άλλα νοσοκομεία της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Όλοι οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας που στελεχώνουμε το Τμήμα Παιδιών-Εφήβων του ΓΝ. Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ (Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας, Ενδονοσοκομειακή Νοσηλεία, Διασυνδετική Υπηρεσία) αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο που καλούμαστε να διαδραματίσουμε, αφενός μεν συνεχίζοντας να λειτουργούμε απρόσκοπτα και με ασφάλεια, εμπνέοντας σιγουριά στις οικογένειες και τα παιδιά που μας χρειάζονται, αφετέρου δε τροποποιώντας τη λειτουργία μας ώστε (με ασφάλεια και πάλι) και συμπληρωματικά με τους συναδέλφους μας της πρώτης γραμμής, να συνεισφέρουμε στην παρούσα φάση με στόχο την ψυχική θωράκιση των παιδιών αλλά και την εξασφάλιση της ψυχοσωματικής υγείας στο σύνολό της.

Η φροντίδα των ψυχικά πασχόντων ενηλίκων, παιδιών και εφήβων παράλληλα με την υποστήριξη των ασθενών με covid-19 και των οικογενειών τους αλλά και του υγειονομικού προσωπικού, το οποίο τους φροντίζει, είναι ζωτικής σημασίας.

Εν μέσω της κατάστασης αυτής :
(1) Το Τμήμα Παιδιών-Εφήβων του ΓΝ. Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ διατηρεί τη λειτουργία του συνολικά (Ενδονοσοκομειακή Νοσηλεία, Διασυνδετική Υπηρεσία Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας).

(2) Ταυτόχρονα διευρύνει τις υπηρεσίες του προς τους πολίτες με τη λειτουργία τηλεφωνικής υπηρεσίας ψυχολογικής υποστήριξης (όπως και στην πρώτη φάση της πανδημίας) παιδιών, εφήβων και οικογενειών.

Η τηλεφωνική υπηρεσία [που στελεχώνεται από έμπειρους ειδικούς στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων και θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει και την εμπειρία της προηγούμενης φάσης] λειτουργεί:
Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00π.μ. – 14:00 μμ, στα τηλέφωνα:

-Στο Ψυχιατρικό Τμήμα Παιδιών & Εφήβων του νοσοκομείου: τηλ. 2313-307573, 2313-307572
-Στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών & Εφήβων στον Εύοσμο: τηλ. 2310-535537

(3) Επιπλέον σε στενή συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του νοσοκομείου μας, η οποία ανέλαβε το πολύ σημαντικό έργο της επικοινωνίας με τις οικογένειες νοσηλευομένων συμπολιτών μας στις κλινικές covid, εγκαθιστούμε μία συνεχή επικοινωνία με συγκεκριμένα πρόσωπα αναφοράς από τις δύο υπηρεσίες, για τη διευκόλυνση των οικογενειών που χρειάζονται περαιτέρω ψυχολογική υποστήριξη.

Καταλήγοντας, πιστεύουμε απόλυτα ότι μέσα στις χαοτικές συνθήκες της πανδημίας και των συνεπειών που αυτή δημιούργησε και συνεχίζουν να υπάρχουν, η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει και να ενισχύσει έγκαιρα τη λειτουργία των υπηρεσιών ψυχικής υγείας παιδιών-εφήβων, όπως και ενηλίκων, στη βάση των αρχών της κοινοτικής ψυχιατρικής και της απο-ασυλοποίησης, όπως έχουν κατακτηθεί με κόπο δεκαετιών Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης.

Η συνέχιση της στελέχωσής μας από το εξειδικευμένο, εκπαιδευμένο κι έμπειρο επιστημονικό προσωπικά όλων των ειδικοτήτων, αποτελεί τη στοιχειώδη προϋπόθεση και ευελπιστούμε ότι, με τη χαλάρωση της έντασης του επιδημικού κύματος, όλα τα έμπειρα στελέχη θα επιστρέψουν στις πρότερες θέσεις τους.

Η ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ-ΕΦΗΒΩΝ
Γ.Ν. Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ».

newsit

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news