facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

«Βόμβα» Τζ.Κόντε: «Δεν υπογράφω την απόφαση που έλαβε το Eurogroup εάν δεν ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα»

Νέα εμπλοκή στην «λύση» που αποφάσισε χθες η ΕΕ αναφορικά με την βοήθεια προς τις χώρες που πλήττονται οικονομικά από την πανδημία του κορωνοϊού, μία λύση που είναι «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα της Γερμανίας και αφήνει «στο έλεος του Θεού» τις χώρες που έχουν πληγεί.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, διαφοροποιήθηκε από τον κεντροαριστερό υπουργό Οικονομικών της χώρας που αποδέχθηκε τις εισηγήσεις του Βερολίνου, και χαρακτήρισε πριν από λίγο ως «ανεπαρκές» το πακέτο βοήθειας που ενέκρινε το Eurogroup για τις χώρες που έχουν υποστεί οικονομικά πλήγματα εξαιτίας του κορωνοϊού.

Επιπρόσθετα δήλωσε πως δεν πρόκειται να υπογράψει την απόφαση που έλαβε το Eurogroup εάν δεν συμφωνηθούν νέα επιπρόσθετα μέτρα που να ικανοποιούν την Ιταλία.

Έθεσε και πάλι το θέμα του ευρωομόλογου, δηλαδή την κοπή νέου χρήματος στην ΕΕ, το οποίο όπως είπε θεωρεί ως «την καλύτερη δυνατή λύση».

«Η Ιταλία θεωρεί το ευρωπαϊκό ομόλογο ως την κατάλληλη απάντηση στην οικονομική κρίση που υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη εξαιτίας του κορωνοϊού» δήλωσε ο Κόντε.

Σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ιταλός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον 1,5 τρισεκατομμύριο ευρώ για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Πιο συγκεκριμένα και μιλώντας σε διάγγελμα προς τον ιταλικό λαό ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε:

«Οι προτάσεις που έγιναν χθες, στο Eurogroup, είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά ακόμη ανεπαρκές. Δεν θα συναινέσω, μέχρις ότου να υπάρξει μια μεγάλη σειρά μέσων και εργαλείων, η οποία θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση που ζούμε.

Θέλουμε ένα ταμείο που να χρηματοδοτηθεί από κοινού, κάτι που μπορεί να γίνει με τα Ευρωομόλογα. Με το βάρος και την δύναμη που απαιτεί μια οικονομία πολεμικής περιόδου.

Και δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο, διότι μετά θα είναι πολύ αργά. Θα υπάρξει νέα, κοινή αντιμετώπιση της ανεργίας και στήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Αλλά το καταλληλότερο μέσο είναι τα ευρωομόλογα, και με αυτό το στόχο θα συνεχίσουμε την μάχη μας».

Στην συνέχεια, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας υπάρχει από το 2012, δεν ενεργοποιήθηκε την περασμένη νύχτα, όπως προσπάθησαν να πουν ο Ματτέο Σαλβίνι και η Τζώρτζια Μελόνι, επίσης από την αντιπολίτευση».

«Η κυβέρνηση αυτή δεν εργάζεται στο σκότος, αλλά κοιτάζοντας στα μάτια τους Ιταλούς. Το Γιούρογκρουπ επεξεργάσθηκε πρόταση για μια γραμμή πίστωσης συνδεδεμένης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, με εντελώς νέα χαρακτηριστικά», εξήγησε ο Κόντε.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι «η Ιταλία δεν ζήτησε ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, διότι το θεωρεί μέσο ανεπαρκές και ακατάλληλο για την σημερινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δίνει μάχη για να υπάρξουν νέα εργαλεία».

«Πρέπει να εξηγήσουμε τις ιδέες μας, με μεγάλη δυναμικότητα.

Θα αγωνιστώ για τα ευρωομόλογα και θα εξηγήσω, στην επόμενη σύνοδο κορυφής, ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δεν είναι κατάλληλος.

Χρειάζεται μια κοινή απάντηση, αλλιώς δεν μπορούμε να μιλάμε καν για απάντηση.

Με την επιμονή μας και την δύναμη της λογικής θα καταφέρουμε να πείσουμε όλους ότι είναι η μόνη οδός για να ξαναρχίσουμε να πορευόμαστε προς το μέλλον», κατέληξε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Η παραπάνω εξέλιξη αφήνει στο κενό την σχεδιαζόμενη τηλεδιάσκεψη κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης που προγραμματίζεται για τις 23 Απριλίου καθώς η Ιταλία θέλει εκ νέου θέμα ευρωπαϊκού ομολόγου, ακυρώνοντας ουσιαστικά την απόφαση του Eurogroup την οποία θεωρεί ως ανεπαρκή.

Ολα πλέον είναι ανοικτά στην Ιταλία, καθώς ο Μ.Σαλβίνι είναι έτοιμος να υποβάλλει πρόταση μομφής, ενώ είναι ερώτημα αν ο Τ.Κόντε φτάσει μέχρι το τέλος ή παραιτηθεί.

Υπενθυμίζεται πως το «πακέτο» που ενέκρινε το Eurogroup αφορά μόνο κεφάλαια για «υγειονομικές ανάγκες, τις ανάγκες περίθαλψης και πρόληψης, άμεσα ή έμμεσα, λόγω του νέου ιού», αλλά όχι ενισχύσεις των οικονομιών!

Σύμφωνα με το ανεπίσημο κείμενο οι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε μια συμβιβαστική λύση: Αμεση χρηματοδότηση 500 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη - η οποία μαζί με τις παρεμβάσεις κρατών και ΕΚΤ θα φτάνει στα 3 τρισ. περίπου - και πρόσβαση στην πιστωτική γραμμή του ESM για όσο διαρκεί η κρίση του κορωνοϊού. Μετά, όπως αναφέρει το κείμενο, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να παραμείνουν αφοσιωμένες στην ενδυνάμωση των οικονομιών τους.

Οπως διευκρίνισε πάντως ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ η βοήθεια από τον ESM για υγειονομικούς σκοπούς θα είναι άνευ όρων, αλλά η βοήθεια για την οικονομία θα είναι υπό όρους κάτι που βρίσκει «και λογικό και δίκαιο».

pronews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news