Παράλληλα σημειώνει πως «θα χρειαστεί ψύχραιμη και σχολαστική δουλειά από τις πλευρές σε όλα τα επίπεδα, καθώς και πολιτική βούληση και θέληση για επίτευξη συμφωνιών συμβιβασμού».
Υπογραμμίζει ακόμη πως «θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση για άνοιγμα των Βαρωσίων», για να σημειώσει πως «οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δημιουργούν επιπρόσθετες δυσκολίες για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας».
Ο Ρώσος πρέσβης επισημαίνει πως η χώρα του συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση σε σχέση με το Κυπριακό. «Η θέση μας είναι καλά γνωστή. Κάποιοι μας κατηγορούν ότι επαναλαμβάνουμε τις ίδιες θέσεις για πολλά χρόνια», προσθέτει.
Επισημαίνει ως μια τέτοια σταθερή προσέγγιση στοχεύει αποκλειστικά στη διατήρηση όλων των θετικών που έχουν συσσωρευθεί από τις πλευρές κατά τη διάρκεια μερικές φορές δύσκολων διαπραγματεύσεων στον δρόμο προς την επανένωση του νησιού και του συνοψίστηκαν στις συμφωνημένες παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών και στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η παρούσα κατάσταση, αναφέρει, η οποία υπήρξε στάσιμη για περισσότερα από τρία χρόνια, προκαλεί όχι μόνο τη δική μας ανησυχία αλλά και αυτή όλης της διεθνούς κοινότητας.
«Η έλλειψη προόδου στη διαπραγματευτική διαδικασία οδηγεί στην αποδόμηση της κατάστασης γύρω από το νησί, στη δημιουργία τετελεσμένων, σπρώχνει κάποιους από τους συμμετέχοντες σε αυτήν σε μονομερείς ενέργειες που είναι αντίθετες με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», σημειώνει.
Πιστεύουμε σθεναρά, προσθέτει, πως είναι απαράδεκτο να αμφισβητείται η σημασία των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, που αφορούν το όλο φάσμα του Κυπριακού, περιλαμβανομένης της βάσης για λύση, ή να επιτρέπεται η ελεύθερη ερμηνεία τους.
«Κατά την άποψή μας, το πακέτο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με την Κύπρο, που προνοεί την εγκαθίδρυση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια διεθνή προσωπικότητα, αποτελεί μια βέλτιστη συναινετική βάση για λύση του Κυπριακού και για τις δυο κοινότητες του νησιού», λέει ο Ρώσος πρέσβης.
Επισημαίνει ακόμη πως «η επιθυμία για αμφισβήτηση της σκοπιμότητας πλήρους συμμόρφωσης με αυτά μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτες συνέπειες όχι μόνο για τις κοινότητες αλλά και για τη νομική βάση της κρατικής δομής του νησιού, που διευθετήθηκε στις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου το 1959».
Ο Ρώσος πρέσβης επισημαίνει πως ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ως μια χώρα που παραδοσιακά διατηρεί στενές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής και που ενδιαφέρεται άμεσα στην πρόληψη της κλιμάκωσης των εντάσεων στη φίλη χώρα Κύπρου και γύρω από αυτήν, η Ρωσία προτίθεται να συνεχίσει ενεργά να υποστηρίζει τα βήματα για επίτευξη ενός αποτελέσματος που θα δημιουργήσει συνθήκες ευημερίας, ασφάλειας και ανάπτυξης ενός ενωμένου νησιού προς όφελος όλου του κόσμου που ζει εκεί.
protothema
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου