Η χθεσινοβραδινή τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Βιέννης διαπράχθηκε από τουλάχιστον έναν "ισλαμιστή", ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά της αστυνομίας κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών και "συνιστά προσπάθεια αποδυνάμωσης της δημοκρατικής μας κοινωνίας, κάτι που δεν πρόκειται να αποδεχθούμε επ’ ουδενί", δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τα στοιχεία της έρευνας που διενεργείται.
Ο δράστης, "συμπαθών" του Ισλαμικού Κράτους, ήταν ένας 20χρονος άνδρας που είχε καταδικασθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, σημείωσε ο Νέχαμερ.
Ήταν πολίτης της Αυστρίας και της Βόρειας Μακεδονίας, δήλωσε ο υπουργός μιλώντας στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA.
Σημειώνεται ακόμη πως ο δράστης είχε φυλακισθεί αφού αποπειράθηκε να ταξιδέψει στην Συρία για να ενταχθεί στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε η αυστριακή κυβέρνηση.
Ο Νέχαμερ επιβεβαίωσε την πληροφορία που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων APA ότι ο δράστης είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση 22 μηνών τον Απρίλιο 2019.
Τον Δεκέμβριο 2019 αποφυλακίσθηκε πρόωρα λόγω του νεαρού της ηλικίας του.
Στο μεταξύ, ο διευθυντής της εβδομαδιαίας αυστριακής εφημερίδας Falter, ο Φλοριάν Κλενκ, δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως ο ένοπλος που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε χθες, Δευτέρα, κατά την επίθεση στη Βιέννη ήταν ένας 20χρονος που είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στην αυστριακή πρωτεύουσα και ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών επειδή ήταν ένας από τους 90 αυστριακούς ισλαμιστές που ήθελαν να ταξιδέψουν στη Συρία.
Ο Κούρτιν Σ. είχε "αλβανικές ρίζες", όμως οι γονείς του κατάγονταν από τη Βόρεια Μακεδονία, έγραψε ο Κλενκ στο Twitter, χωρίς να αναφέρει την πηγή της πληροφορίας αυτής. Η αστυνομία πίστευε πως δεν ήταν ικανός να σχεδιάσει επίθεση στη Βιέννη, πρόσθεσε ο Κλενκ.
Σημειώνεται ότι περί τους 150 πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας εντάχθηκαν, ανάμεσα στο 2012 και το 2016, στις τάξεις ισλαμιστικών οργανώσεων για να πολεμήσουν στο Ιράκ και την Συρία. Η ροή αυτή μειώθηκε από το 2016.
Οι περισσότεροι στρατολογήθηκαν στους κόλπους της αλβανικής, μουσουλμανικής μειονότητας της Βόρειας Μακεδονίας, μίας κοινότητας που θεωρείται μετριοπαθής και αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο των 2,1 εκατομμυρίων κατοίκων της κυρίως σλαβικής, ορθόδοξης βαλκανικής χώρας.
capital
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου