Το να πολεμάς σε μια μάχη χωρίς υποστηρικτές είναι από μόνο του περίπλοκο, αν όμως έχεις και πολλά ανοιχτά μέτωπα και η χώρα σου είναι σε μια συνεχή ύφεση την ώρα μάλιστα που υπάρχει και η δαμόκλειος σπάθη των πιθανών κυρώσεων από την ΕΕ, η ανάγκη για συμμαχίες αποτελεί μονόδρομο αν θέλεις να επιβιώσεις.
Κάπως έτσι περιγράφει η ισπανική εφημερίδα Atalayar, τη θέση στην οποία βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το γιατί έσπευσε να επισκεφθεί τη Ντόχα του Κατάρ για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες.
Εγινε δεκτός από μια αντιπροσωπεία υψηλών προσώπων με επικεφαλής τον
Καταριανό υπουργό Αμυνας Χαλίντ μπιν Μοχάμεντ αλ Αττιγιάχ, ενώ τον
«Σουλτάνο» συνόδευαν ο γαμπρός του και υπουργός Οικονομικών της
Τουρκάις, Μπεράτ Αλμπαϊράκ και ο υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα
με το πρακτορείο Anadolu.
Τότε ο Ερντογάν έτεινε χείρα βοηθείας στέλνοντας στο Κατάρ βασικά αγαθά με εμπορικά αεροσκάφη.
Σε αντάλλαγμα ο Σεΐχης Ταμίμ ήταν ο πρώτος ηγέτης που δήλωσε στον
Ερντογάν τη στήριξή του όταν έγινε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Στα στρατιωτικά θέματα και οι δύο χώρες ενίσχυσαν τις σχέσεις τους με την Τουρκία να διατηρεί στρατιωτική βάση στο Καρτάρ από το 2015 ενώ οι στρατοί των δυο χωρών έχουν κάνει πολλές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τα τελευταία χρόνια.
Μεταξύ τους εξάλλου, έχουν υπογραφεί πάνω από περισσότερες από 50 συμφωνίες, με το Κατάρ, όπως και το Αζερμπαιτζάν, να αποτελούν τους βασικούς χρηματοδότες του Ερντογάν τα τελευταία χρόνια.
Η Άγκυρα αναμείχθηκε πλήρως στη σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στέλνοντας μισθοφόρους από τη βόρεια Συρία στη χώρα των Αζέρων. Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει επανειλημμένα εκφράσει την υποστήριξή της στο Μπακού στο πλαίσιο της διαμάχης για την περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ (για το οποίο έχει συμφωνηθεί να ισχύσει από σήμερα το μεσημέρι κατάπαυση πυρός) , καταδικάζοντας την «επίθεση των Αρμενίων». Η Ντόχα υποστηρίζει επίσης την παρέμβαση της Άγκυρας στη Λιβύη, όπου βοήθησε την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (NAG) στις συγκρούσεις της με τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και υποστηριζόμενη, μεταξύ άλλων, από την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ.
Αυτά τα ανοιχτά μέτωπα, μαζί με τη Συρία, έχουν οδηγήσει στη ραγδαία πτώση της τουρκικής λίρας τις τελευταίες ημέρες, που υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου και του ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg. Η έλλειψη αποθεματικών σε δολάρια της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, που προστίθεται στην πολιτική αστάθεια και η επιθετική εξωτερική πολιτική του Ερντογάν, μειώνουν την αξία του τουρκικού νομίσματος καθημερινά.
Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει η Atalayar, ο Ερντογάν έχει την αδήριτη ανάγκη να ζητήσει χρηματοδότηση από την πλούσια χώρα του Κόλπου, αλλά, λόγω της επιθυμίας της Ντόχα να μην φαίνεται ανοιχτά ως χρηματοδότης πολεμικών συγκρούσεων, η χρηματοδότηση θα πραγματοποιηθεί μέσω συμφωνιών και επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών ως κάλυψη για τα κεφάλαια που χρειάζεται ο Ερντογάν.
Το 2014 η Ανώτατη Στρατηγική Επιτροπή ιδρύθηκε ως διμερής μηχανισμός για να αποτελέσει τη βάση για υψηλού επιπέδου συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ, με συνεδριάσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο.
Έκτοτε, πραγματοποιήθηκαν τέσσερις συναντήσεις μεταξύ Ντόχα, Τραπεζούντας και Κωνσταντινούπολης, όπου η συνεργασία σε διάφορους τομείς αντικατοπτρίστηκε στον όγκο του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος αυξήθηκε κατά 57%. Σήμερα, περισσότερες από 180 τουρκικές εταιρείες λειτουργούν στο Κατάρ και η χώρα του Κόλπου κατατάσσεται πρώτη ως προς τον αριθμό των έργων που ανέλαβαν οι Τούρκοι εργολάβοι στην περιοχή.
newmoney
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου