Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στις επιστολές με παραλήπτες τους ομολόγους του της Γερμανίας Heiko Maas, της Ισπανίας Arancha Gonzalez-Laya και της Ιταλίας Luigi Di Maio, επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δένδιας, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, υπενθύμισε την σχετική παρέμβαση του πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των κρατών-μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από Κοινή Θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.
Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο Έλληνας υπουργός ζητάει να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.
Η Ελλάδα ζητά και αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας
Νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας έστειλε επιστολή προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης Oliver Varhelyi, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων. Υπογράμμισε επίσης ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.
Με την κίνηση αυτή η Αθήνα προσπαθεί να αυξήσει το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται για την Τουρκία από την επιλογή του Ερντογάν να επιδεινώνει διαρκώς τις σχέσεις του με την Ελλάδα.
Το τελευταίο διάστημα οι Τούρκοι δημιουργούν προσκόμματα για να καθυστερούν και να παρεμποδίζουν τις εισαγωγές προϊόντων και αγαθών από χώρες της ΕΕ. Για παράδειγμα, στο τελωνείο των Κήπων στον Εβρο η τουρκική πλευρά ακολουθεί χρονοβόρες διαδικασίες για τον εκτελωνισμό των προϊόντων που κατευθύνονται στην τουρκική αγορά.
Το «Oruc Reis» έσπασε τα 12 μίλια και απομακρύνεται
Εν τω μεταξύ, σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η πορεία του Oruc Reis. Το πλοίο «έσπασε», πριν από λίγο τα 12 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο και πλέον απομακρύνεται. Το τουρκικό σεισμογραφικό έφτασε μέχρι τα 9 ναυτικά μίλια και στη συνέχεια, άλλαξε πορεία.
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis πλέει στην περιοχή με τα βοηθητικά του Ataman και Cengiz Han, μαζί με τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν.
Σύμφωνα με την τουρκική Navtex της 11ης Οκτωβρίου, το Oruc Reis θα κάνει σεισμικές έρευνες μέχρι τις 22 Οκτωβρίου σε μια ζώνη μέχρι 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο. Το ερώτημα πλέον είναι τι θα κάνει στη συνέχεια, το πλήρωμα του Oruc Reis και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν.
Ο τουρκικός στολίσκος παρακολουθείται από πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.
Σύμφωνα με την τελευταία αποτύπωση της πορείας του ώρα 05:44 τα ξημερώματα της Τρίτης, το Oruc Reis έπλεε με 4,4 κόμβους. Από εκείνη την ώρα το Oruc Reis έχει κλείσει το δορυφορικό σύστημα καταγραφής της θέσης του (Automatic Identification System -AIS).
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, το Oruc Reis κάνει δισδιάστατες σεισμικές έρευνες. Το επόμενο διάστημα, ο Φατίχ Ντονμέζ προανήγγειλε τρισδιάστατες εργασίες και υποστήριξε ότι αν τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχει περιοχή με προσδοκίες για ύπαρξη υδρογονανθράκων θα ακολουθήσουν και γεωτρήσεις...
Δείτε που βρισκόταν το Oruc Reis λίγο πριν τις 10 το πρωί της Τρίτης:
Το απόγευμα της Δευτέρας, από τις 17:37 και για διάστημα περίπου μισής ώρας, το Oruc Reis έπλεε στο δυτικό όριο της Navtex και βρέθηκε πάνω στον 28ο μεσημβρινό, που αποτελεί το όριο της ανακηρυγμένης ελληνικής ΑΟΖ όπως προσδιορίστηκε από την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ της 6ης Αυγούστου.
protothema
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου