Με το εν λόγω άρθρο 109 καταργείται η υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης στους εργαζόμενους, οι οποίοι πλέον θα αντιμετωπίζονται ως ομαδικοί πιστωτές (!), ενώ σε άλλη παράγραφο του ίδιου άρθρου αναφέρεται ότι μισθωτός που εξακολουθεί να παρέχει τις υπηρεσίες του μετά τη κήρυξη της πτώχευσης, για την ικανοποίηση απαιτήσεων σε μισθούς και συναφείς παροχές αντιμετωπίζεται και σε αυτή τη περίπτωση ως ομαδικός πιστωτής.
Η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚ), σε ανακοίνωσή της αναφορικά με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, που αναμένεται να ψηφιστεί προσεχώς στη Βουλή, επισημαίνει:
«Καταργούν την αποζημίωση απόλυσης! Το όνειδος του νέου Πτωχευτικού Κώδικα! Για 100 χρόνια, από τον ν. 2112/1920 και αργότερα με τον ν. 3198/1955, η απόλυση εργαζομένου ήταν άκυρη, χωρίς ταυτόχρονη καταβολή αποζημίωσης. Σήμερα στο άρθρο 109 του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, που κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση, αναφέρεται ρητά ότι «Για το κύρος της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας δεν απαιτείται η καταβολή της αποζημίωσης.». Είναι ντροπή οι βουλευτές με τους προκλητικούς μισθούς να καταδικάζουν στη φτώχεια και την ανέχεια χιλιάδες εργαζομένους! Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει την κατάπτυστη αυτή διάταξη του άρθρου 109 του νέου Πτωχευτικού Κώδικα!»
Το άρθρο 109 στις τρεις παραγράφους του αναφέρει τα εξής:
1. Σε κάθε περίπτωση πτώχευσης, για το κύρος της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας δεν απαιτείται η καταβολή αποζημίωσης.
2. Οι απαιτήσεις των μισθωτών από μισθούς και λοιπές παροχές που γεννήθηκαν πριν την κήρυξη της πτώχευσης, καθώς και κάθε συναρτώμενη με την καταγγελία απαίτηση τους, όπως ιδίως αποζημίωση εκ του νόμου, αποτελούν πτωχευτικές απαιτήσεις, για τις οποίες οι μισθωτοί ικανοποιούνται ως πτωχευτικοί πιστωτές κατά τις ειδικότερες περί κατατάξεως των πιστωτών διατάξεις του παρόντος.3. Μισθωτός που πραγματικά συνεχίζει να παρέχει την εργασία του μετά την κήρυξη της πτώχευσης, για τους μισθούς και τις συναφείς παροχές, ικανοποιείται ως ομαδικός πιστωτής.
aftodioikisi
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου