facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Τα όπλα που πουλάει η Γερμανία στην Τουρκία -Εμπάργκο ζήτησε ο Μητσοτάκης

Eμπάργκο όπλων στην Τουρκία ζήτησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Σύνοδο Κορυφής. «Είναι η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. «Υπενθύμισα ότι σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, υπήρξαν αποφάσεις σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία. Έθιξα το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή». Αυτό δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Ουσιαστικά, με αυτή του την αναφορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έδειξε» Γερμανία και την πώληση των υποβρυχίων στην Τουρκία, υπενθυμίζοντας τι έγινε με τα πολεμικά αεροσκάφη F-35. «Θύμισα ότι άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια πήραν απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη στην Τουρκία, όπως οι ΗΠΑ», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για το αν η κόκκινη γραμμή της χώρας μας στην επιχειρησιακή δράση του Oruc Reis είναι τα 6 ή τα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμά της να επεκτείνει όποτε και όπως το κρίνει, τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια προσθέτοντας ότι «γνωρίζουν όλοι γιατί στο Αιγαίο δεν έχει γίνει ακόμη». Και κατέληξε: «Είναι μια πολύ σύνθετη συζήτηση για να απλοποιείται με αυτό τον τρόπο»

Σε ερώτηση για το εάν έως ο Δεκέμβριος είναι εύλογο διάστημα για να ληφθεί απόφαση για την Τουρκία, ή μήπως είναι αργά, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Θα το δούμε αυτό. Το χρονοδιάγραμμα ήταν πολύ σαφές. Το αν θέλαμε κάτι νωρίτερα μπορεί να είναι μια θεωρητική συζήτηση, αλλά για να φτάσουμε σε συμπεράσματα απαιτείται ομοφωνία, ούτε καν πλειοψηφία».

ΤΑ ΟΠΛΑ

Η Γερμανία πουλάει όπλα στην Τουρκία, την στιγμή που εκφράζει ανησυχίες πως χρησιμοποιούνται στη Συρία και στην τουρκική εμπλοκή στη Λιβύη.

Μάλιστα, η γείτονα χώρα αποτελεί σημαντικό εταίρο στην απορρόφηση της αγοράς των γερμανικών όπλων, καθώς η Γερμανία λόγω των συνθηκών του ΄Β Παγκοσμίου Πολέμου μπορεί να παράγει συγκεκριμένο πολεμικό εξοπλισμό και δεν μπορεί να προμηθεύει τις μεγάλες δυνάμεις.

Επίσης, έχει ξεσπάσει σφοδρή κόντρα στο Ράιχσταγκ με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δε της αριστεράς να ζητάνε λεπτομέρειες για το εμπόριο όπλων στην Τουρκία.

Το Βερολίνο μέχρι στιγμής τονίζει πως τους πρώτους επτά μήνες του φετινού έτους οι εξαγωγές όπλων στη γείτονα χώρα έφτασαν τα 22,8 εκ. ευρώ, το 2019 τα 31,6 εκ. ευρώ και το 2018 μόνο 12,9 εκ. ευρώ. Παρόλα αυτά, δεν διευκρινίζει στην απάντησή της το είδος των οπλικών συστημάτων.

Η Άγκυρα όμως αγόρασε το 2018 εξοπλισμούς για 243 εκ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό των γερμανικών εξαγωγών όπλων ανήλθε στα 771 εκ. ευρώ. Ακόμη, το 2019 η Γερμανία εξήγαγε όπλα αξίας 832 εκ. ευρώ, από αυτά τα 345 εκ. ευρώ αφορούσαν εξαγωγές στην Τουρκία.

Σύμφωνα όμως με τις δηλώσεις που έκανε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας την περασμένη εβδομάδα, προκύπτει ότι οι νεότερες παραγγελίες σχετίζονται με παλαιότερη παραγγελία της Τουρκίας.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Τουρκία δεν αγοράζει πλέον όπλα από τη Γερμανία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στη Συρία, ενώ οι εξαγωγές περιορίζονται σε «ναυτιλιακά είδη», για παράδειγμα υποβρύχια.

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας έθεσε στον Γερμανό ομόλογο του, το ζήτημα των υποβρυχίων.

Τα υποβρύχια της Τουρκίας

Η Τουρκία έχει αγοράσει από την Γερμανία ήδη από το 2009 έξι υποβρύχια της σειράς 214 της εταιρείας Thysenkrupp Maritime Systems.

Όλα τα υποβρύχια συναρμολογούνται στην Τουρκία, ενώ το πρώτο αναμένεται να καθελκυσθεί φέτος. Επιπλέον, ανησυχητικό είναι το γεγονός σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, ότι τέσσερα τουρκικά υποβρύχια είναι παρόμοια με τα ελληνικά, που είναι γνωστά ως η «κλάση Παπανικολής».

Έτσι, οι στρατιωτικοί αναλυτές σημειώνουν πως τα υποβρύχια τής επιτρέπουν προς το παρόν να διατηρεί μια υπεροχή στο Αιγαίο που βέβαια δεν θα υφίσταται άλλο από τη στιγμή που η Τουρκία θα διαθέτει όλα τα «214».

Επίσης και μέρος του μηχανολογικού-τεχνολογικού εξοπλισμού για το υπό ναυπήγηση τουρκικό αεροπλανοφόρο Anadolu ανήκουν στην Γερμανία. 

Αντιδράσεις στη Γερμανία

Η αντιπρόεδρος της ΚΟ του κόμματος της Αριστεράς Σεβίμ Νταγκντελέν εκτιμά πως και οι νεότερες παραγγελίες της Τουρκίας αφορούν οπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμεύσει στον τουρκικό στρατό στη Συρία.

Η ίδια σε δήλωση προς το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) επισημαίνει πως «η γερμανική κυβέρνηση παραπλανά την κοινή γνώμη, όταν υποστηρίζει ότι δεν επιτρέπει την εξαγωγή στρατιωτικού υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Συρία». Ταυτόχρονα, η αριστερή πολιτικός με κουρδικές ρίζες ζητά την «πλήρη» απαγόρευση εξαγωγής όπλων προς την Τουρκία.

Ο ρόλος των Leopard

Σημειώστε επίσης ότι αν η Γερμανία σταματούσε την προμήθεια αρμάτων μάχης Leopard και των ανταλλακτικών και πολεμοφοδίων τους στην Τουρκία, οι επιχειρήσεις που διεξάγει η δεύτερη στη Συρία σε βάρος των Κούρδων θα ήταν πολύ πιο δύσκολες και ριψοκίνδυνες. Με εξαίρεση τη γερμανική Αριστερά και τους Πράσινους, τα άλλα κόμματα δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις συνέπειες που μπορεί να έχει η πώληση οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.

aftodioikisi

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news