Από το facebook του Παναγιώτη Αλεξανδράκη
bloko
Έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου στην ΑΑΔΕ: 0001163 10 Ιουνίου 2020.
Προς: Διοικητή ΑΑΔΕ, κ. Γιώργο Πιτσιλή
Κοιν: Υπουργό Επικρατείας και Εθνικό Συντονιστή για τις πολιτικές για τα άτομα με αναπηρία, κ. Γιώργο Γεραπετρίτη
Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη
Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης με αρμοδιότητα τα θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, κ. Γεώργιο Γεωργαντά
Γενικό Γραμματέα Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, κ. Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο
Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού
Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
Συνήγορος του Πολίτη
ΜΜΕ
Θέμα: Επιτακτική ανάγκη ενημέρωσης των φορολογικών δεδομένων ανθρώπων με αναπηρία που κατέχουν εν ισχύ πιστοποιητικό αναπηρίας που έχει εκδοθεί πριν την 1-9-2011
Σχετ: 1. Του άρθρο 14 του Ν. 4174/2013 (ΦΕΚ Α- 170/26-07-2013)
Αξιότιμε κύριε Διοικητή της ΑΑΔΕ,
Το απροσπέλαστο ψηφιακό περιβάλλον όλων των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ που αποκλείει την πιθανότητα της αυτόνομης διεκπεραίωσης της συναλλαγής του ανθρώπου με αναπηρία με τις ηλεκτρονικές της υπηρεσίες (κατά παράβαση του Συνταγματικού άρθρου 5Α, του Νόμου περί Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και της κυρωθείσας Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες), τον αναγκάζει ακόμη και για την απλούστερη διαδικασία να ζητήσει την συνδρομή τρίτου προσώπου, το οποίο θα πρέπει φυσικά να αμείψει αναλόγως. Κατά συνέπεια αναγκάζεται να εκθέσει στο πρόσωπο αυτό τα πλέον προστατευόμενα προσωπικά του δεδομένα («ειδικής κατηγορίας» του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων - ΓΚΠΔ), διατρέχοντας πλέον τους κινδύνους που ελλοχεύει αυτή η ενέργεια.
Πέραν τούτου, ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα απασχολεί τους ανθρώπους με αναπηρία, εκείνο της μη αναγνώρισης από το πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ των αποδεκτών από την έννομη τάξη της χώρας μας, απόλυτα ισχυρών έναντι όλων, εν ισχύ πιστοποιητικών αναπηρίας που έχουν εκδοθεί πριν την 1-9-2011, τα οποία παράγουν νόμιμα αποτελέσματα υπέρ του κατόχου τους έως την ημερομηνία λήξης τους.
Ως αποτέλεσμα, όσοι διαθέτουν το εν λόγω πιστοποιητικό αναπηρίας δεν έχουν εσφαλμένα καταγραφεί ως ανάπηροι στη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ. Κατά συνέπεια το σύστημα αυτόματα επιστρέφει την σχετική απορριπτική απάντηση, καλώντας τον φορολογούμενο με αναπηρία να προσκομίσει στην ΔΟΥ (βάσει σχετ. 1) το πιστοποιητικό αναπηρίας του. Δηλαδή να αποδείξει το αυτονόητο, μόνο και μόνο επειδή δεν έχει προβλεφθεί η συμπλήρωση ενός ακόμη σχετικού πεδίου στην ηλεκτρονική φόρμα υποβολής της φορολογικής δήλωσης, ώστε να γίνεται όπως και τα υπόλοιπα, άμεσα αποδεκτό το καθ’ όλα νόμιμο εν ισχύ πιστοποιητικό αναπηρίας που έχει εκδοθεί πριν την 1-9-2011.
Στο σημείο αυτό προκύπτει ένα ακόμη αξεπέραστο πρόβλημα. Στην περίπτωση που δύναται να προσέλθει αυτοπροσώπως στην ΔΟΥ, συνήθως δεν μπορεί να φτάσει στο εσωτερικό του κτιρίου που στεγάζεται η υπηρεσία, γιατί κατά παράβαση του Οικοδομικού Κανονισμού τα περισσότερα κτίρια δεν πληρούν τις προδιαγραφές προσβασιμότητας. Δυστυχώς και στην περίπτωση αυτή υποχρεώνεται να αμείψει τρίτο πρόσωπο για να προσκομίσει το πιστοποιητικό αναπηρίας στην ΔΟΥ για έναν άνευ ουσίας έλεγχο. Παράλληλα, η πραγματοποίηση αυτού του ελέγχου απαιτεί χιλιάδες εργατοώρες εφοριακών καθώς η διαδικασία πρέπει να επαναλαμβάνεται ετησίως, για κάθε επόμενη υποβολή φορολογικής δήλωσης. Η προσθήκη ενός πεδίου στην φόρμα ηλεκτρονικής υποβολής φορολογικής δήλωσης για το εν λόγω πιστοποιητικό θα απαλλάξει τον φορολογούμενο με αναπηρία από ταλαιπωρία και έξοδα και θα εξοικονομήσει εργατοώρες στις δημόσιες υπηρεσίες. Μάλιστα, δεδομένου ότι η φύλαξη αυτών των πιστοποιητικών αναπηρίας «προσωπικών δεδομένων ειδικής κατηγορίας» απαιτεί υψηλό κόστος σε ανθρώπινους πόρους και σε υλικό, ώστε να συμμορφώνεται με τις πρόνοιες του ΓΚΠΔ, αυτή η βελτιστοποίηση εξυπηρετεί και τον σκοπό της προστασίας αυτών των δεδομένων.
Ιδανικότερο βεβαίως θα ήταν να επανασχεδιαστούν από μηδενική βάση οι μη προσβάσιμες και δύσχρηστες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που ταλαιπωρούν το σύνολο των τελικών χρηστών, ειδικά δε τους ανθρώπους με αναπηρία που δικαιωματικά θέλουν και μπορούν να συναλλάσσονται αυτόνομα με την ΑΑΔΕ, έχοντας τον πλήρη έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων.
Με εκτίμηση,
Παναγιώτης Αλεξανδράκης
Συντονιστής επιστημονικού forum “Στο Επίκεντρο ο Άνθρωπος”
bloko
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου