facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Κτηματολόγιο: Γιατί πολλοί πολίτες αποφεύγουν να δηλώσουν ακίνητα -Τι δείχνουν τα στοιχεία

Για να δηλώσεις το ακίνητο (και να το σώσεις, ώστε να μην καταλήξει στα χέρια του Δημοσίου) πρέπει πρώτα να το βρεις.

Για να το βρεις πρέπει (αν είσαι από τους τυχερούς ) να έχεις συντεταγμένες). Αν είσαι από τους άτυχους που είτε δεν έχουν τοπογραφικό είτε αυτό που έχουν δεν έχει συντεταγμένες για τις βρεις (τις συντεταγμένες) πρέπει να πληρώσεις μηχανικό. Για να πληρώσεις μηχανικό πρέπει να σου περισσεύουν τουλάχιστον 300 ευρώ και άπλετος χρόνο (και εσένα και του τοπογράφου μηχανικού).

Αφού κάνεις όλα τα παραπάνω, είσαι εντάξει εφόσον έχεις συμβόλαια. Αν δεν έχεις πρέπει να βρεις δυο μάρτυρες να τους πας στο Ειρηνοδικείο ή σε έναν συμβολαιογράφο (κάνοντας κι άλλα έξοδα) για να δηλώσεις χρησικτησία. Αφού κάνεις κι αυτό πρέπει να έχεις βεβαίωση εγγράφου στο υποθηκοφυλακείο.

Αν δεν έχεις πρέπει να κάνεις αίτηση και μπορεί να πάρεις βεβαίωση σε κανέναν μήνα. Αφού πάρεις και τη βεβαίωση από το υποθηκοφυλακείο, πρέπει να ξαναβρείς χρόνο για να ξαναπάς στο Κτηματολογικό Γραφείο ( (έπειτα από τέσσερις εργάσιμες ημέρες στου λένε) για πάρεις την απόδειξη δαπάνης έτσι ώστε να σου έρθει μετά από 1,5 χρόνου ένα χαρτί για να δεις αν ο γείτονας δεν έχει δηλώσει λανθασμένες συντεταγμένες και ησυχάσεις. Και αυτός είναι ο λόγος που πολλοί πολίτες αποφεύγουν να κάνουν δηλώσεις.

Τα δικαιολογητικά για το Κτηματολόγιο

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου, τα δικαιολογητικά που χρειάζονται είναι τα εξής:

-Έντυπο δήλωσης ( δήλωση του ν.2308/95)

-Απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας και του πιστοποιητικού μεταγραφής

– Στοιχεία για τον εντοπισμό του ακινήτου

Απλό φωτοαντίγραφο εγγράφου που να αποδεικνύει τον ΑΦΜ ( π.χ απόσπασμα από εκκαθαριστικό σημείωμα Εφορίας, αποδεικτικό απόδοσης ΑΦΜ ή λογαριασμός ΔΕΗ ).

Για τη περίπτωση χρησικτησίας χρειάζονται Ε9 λογαριασμός ΔΕΗ, μισθωτήρια, αποδεικτικά ΟΣΔΕ πράξη αναγνώρισης ορίων, ένορκες βεβαιώσεις κλπ ώστε να αποδεικνύεται η 20 ετής νόμιμη κατοχή ακινήτου.

Εναλλακτικά για την περίπτωση που δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς χρειάζονται

– Τίτλοι του κληρονομούμενου (εφόσον υπάρχει)

-Ληξιαρχική πράξη θανάτου

-Αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης ( εάν υπάρχει)

– Πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών

– Πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς ( όταν υπάρχει διαθήκη)

– Ε-mail στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο, διεύθυνση κατοικίας)

Το πρόβλημα

Το πρόβλημα είναι πως στις περισσότερες περιοχές όπου γίνεται τώρα η κτηματογράφηση δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας καθώς τα περισσότερα ακίνητα είναι αγροτεμάχια που έχουν κληρονομηθεί από γονείς, οι οποίοι τα είχαν κληρονομήσει από τους δικούς τους γονείς κ.ο κ. Και όπου υπάρχουν όμως τίτλοι , αυτοί είναι παλιά συμβόλαια με παλιά τοπογραφικά.

Με πληροφορίες από την Εφημερίδα «Δημοκρατία»

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news