«Κραυγή αγωνίας» απευθύνουν οι 93 καθηγητές της Νομικής Αθηνών, με ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας που υπογράφουν, για την κατάσταση που επικρατεί στο κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο της Σχολής, δίπλα στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων.
Οι καθηγητές κάνουν λόγο για «κατάσταση βαριάς παρανομίας» και τονίζουν ότι «καθημερινά τελούνται στον χώρο αυτό αξιόποινες πράξεις (διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών, απειλές, σωματικές βλάβες και εξυβρίσεις), κάποιες εκ των οποίων έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα».
«Διαμαρτυρόμαστε ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι για τη χείριστη παιδαγωγική του φαινομένου, την παιδαγωγική της ανοχής της παρανομίας. Διαμαρτυρόμαστε για τη διαστροφή της έννοιας του ασύλου, το οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για την παράνομη συγκάλυψη κακουργηματικών πράξεων που καθημερινά τελούνται εντός και εκτός του κτιρίου της Νομικής Σχολής. Διαμαρτυρόμαστε για την έλλειψη ουσιαστικής και οργανωμένης προστασίας των πλέον δυστυχούντων συνανθρώπων μας, των θυμάτων των εμπόρων ναρκωτικών». Αυτά υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, στην ανοικτή τους επιστολή.
«Απευθύνουμε ύστατη έκκληση προς όλες τις αρμόδιες Αρχές για την αντιμετώπιση αυτού του απαράδεκτου και χρόνιου φαινομένου παρανομίας ακριβώς δίπλα στον χώρο, όπου διδάσκεται το Δίκαιο και σπουδάζουν οι αυριανοί δημόσιοι λειτουργοί, δικαστές και δικηγόροι της χώρας» σημειώνουν οι καθηγητές στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, τον διοικητή του Α.Τ. Εξαρχείων, τον δήμαρχο Αθηναίων, τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η κατάσταση, όπως υποστηρίζουν, θέτει σε κίνδυνο την υγεία, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των φοιτητών, των διδασκόντων και όλων των εργαζομένων και παράλληλα, προσβάλλει την ιστορία της Σχολής. «Εδώ, όπου άλλοτε δόθηκαν αγώνες για τη δημοκρατία και την ελευθερία, επιβιώνει και μακροημερεύει ένα άντρο παρανομίας, όπου δρουν άτομα ξένα προς την ακαδημαϊκή κοινότητα» τονίζουν.
Οι 93 υπογράφοντες την επιστολή διαμαρτύρονται για την απραξία της Πολιτείας, «η οποία ανέχεται αυτή την κατάσταση, παντελώς αναντίστοιχη με την προσφορά και το έργο που επιτελείται στο παλαιότερο ακαδημαϊκό ίδρυμα της πατρίδας μας», αλλά και την αδράνεια των αρμοδίων και τη «διαχειριστική μετάθεση ευθυνών».
Παράλληλα, δηλώνουν ότι εάν δεν αντιμετωπισθεί το φαινόμενο από την Πολιτεία, θα προστατεύσουν την ασφάλεια και την υγεία των φοιτητών και θα περιφρουρήσουν το κύρος της Σχολής, «λαμβάνοντας κάθε μέτρο, ακόμη και επώδυνο αν χρειαστεί».
Σημειώνεται ότι, από το 2012, έχει κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά προς τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ζήτημα εξαιρετικής φύσης που πρέπει να αντιμετωπισθεί κατά προτεραιότητα. Μάλιστα, με την υποστήριξη των πρυτανικών Αρχών, έχουν γίνει προσφυγές σε όλες τις αρμόδιες Αρχές, με «μηδαμινή ανταπόκριση» όπως υποστηρίζουν οι καθηγητές της Νομικής.
Την επιστολή «συνυπογράφει» και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter εξέφρασε τη συμπαράσταση του στο κείμενο - διαμαρτυρία των καθηγητών σημειώνοντας ότι το «πανεπιστημιακό άσυλο έχει de facto καταργηθεί».
«Ενώνω τη φωνή με τους συναδέλφους μου στη Νομική Αθηνών. Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Έχω πει εδώ και καιρό ότι το πανεπιστημιακό άσυλο έχει de facto καταργηθεί. ΤΩΡΑ, δομές για τους ουσιοεξαρτημένους, αξιοπρεπή πανεπιστήμια, ανταγωνιστική εκπαίδευση, ασφαλή πόλη», έγραψε ο κ. Καμίνης.
Χαρακόπουλος: Άσυλο συγκάληψης κακουργηματικών πράξεων
«Άσυλο συγκάλυψης κακουργηματικών πράξεων» χαρακτηρίζει «τα όσα συμβαίνουν» στη Νομική Σχολή Αθηνών, με αφορμή ανοικτή επιστολή 93 καθηγητών για την κατάσταση που επικρατεί στο κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, Μάξιμος Χαρακόπουλος. Σε ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και τον αναπλήρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Χαρακόπουλος σημειώνει πως η κατάσταση στον χώρο των Πανεπιστημίων «έχει κυριολεκτικά ξεφύγει, λόγω του περιβόητου νόμου για το άσυλο της ασυδοσίας», και ότι «τα πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν παραδοθεί σε κάθε είδους παρανόμους και "μπαχαλάκηδες", που σκορπούν τον φόβο σε διδάσκοντες και φοιτητές, οι οποίοι με τη σειρά τους απευθύνουν κραυγή απόγνωσης, χωρίς δυστυχώς, να βρίσκουν ουδεμία ανταπόκριση».
Ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρεται σε μια ανοικτή επιστολή 93 καθηγητων της Νομικής, σημειώνοντας πως όσα περιγράφουν προκαλούν «θλίψη και οργή για την κατάντια του ελληνικού πανεπιστημίου, καθώς σ’ αυτήν γίνεται λόγος για καθημερινές "αξιόποινες πράξεις (διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών, απειλές, σωματικές βλάβες και εξυβρίσεις), κάποιες εκ των οποίων έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα"».
«Πρόκειται για την πιο εκκωφαντική απόδειξη της αποτυχίας της αντίληψης περί "πανεπιστημιακού ασύλου" που εκπορεύεται από αναχρονιστικές και περιθωριακές ιδεοληψίες. Όπως, άλλωστε, καταγγέλλουν οι ίδιοι οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, πρόκειται για "διαστροφή της έννοιας του ασύλου, το οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για την παράνομη συγκάλυψη κακουργηματικών πράξεων που καθημερινά τελούνται εντός και εκτός του κτιρίου της Νομικής Σχολής"», επισημαίνει ο κ. Χαρακόπουλος, ζητώντας από την κυβέρνηση «να παύσει να κωφεύει στο πρόβλημα, παρέχοντας ιδιότυπη προστασία σε κάθε παρανομία, και να λάβει τα επιβαλλόμενα μέτρα, αποκαθιστώντας το αίσθημα ασφάλειας στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας»
Τέλος, ερωτά τους δυο υπουργούς:
Αν ήταν σε γνώση τους οι καταγγελίες για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εντός και εκτός της Νομικής Σχολής Αθηνών, όπως καταγγέλλεται από 93 καθηγητές της εν λόγω Σχολής, κι αν ναι γιατί δεν έπραξαν έως σήμερα τα δέοντα;
Αν, μετά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες διδασκόντων και φοιτητών από πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας για την έξαρση της ανομίας που επικρατεί στους χώρους των ΑΕΙ, από τη δράση διαφόρων παρανόμων στοιχείων και ομάδων τραμπούκων, θα καταργήσουν τον “νόμο Γαβρόγλου” για το άσυλο.
«Θα κλείσει η Νομική» λέει καθηγητής της Σχολής
Την αγανάκτηση τους εκφράζουν 93 καθηγητές της Νομικής Σχολής Αθηνών για τα συνεχιζόμενα φαινόμενα ανομίας στους χώρους γύρω από το κτίριο στο κέντρο της πόλης. Σε επιστολή την οποία έστειλαν σε όλους τους συναρμόδιους υπουργούς και στον εισαγγελέα, αναφέρουν όλα τα περιστατικά που καταγράφουν καθημερινά στον προαύλιο χώρο της Νομικής όπου γίνεται εμπόριο και χρήση ναρκωτικών.
"Είναι εντυπωσιακή η ανοχή της παραβατικότητας από την πολιτεία" είπε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο Μιχαήλ Αυγουστιανάκης, ένας από τους 93 καθηγητές της Νομικής Σχολής που υπογράφουν την επιστολή. "Πολύ συχνά η παραβατικότητα πλησιάζει την κακουργηματική πράξη. Γίνεται εμφανώς διακίνηση ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας. Γίνεται συναλλαγή ναρκωτικών σαν να μη συμβαίνει τίποτα Οι φοιτητές που μπαίνουν και βγαίνουν στη Νομική από τη συγκεκριμένη είσοδο στον πεζόδρομο, περνούν ανάμεσα από άτομα που συναλλάσσονται και κάνουν χρήση ναρκωτικών. Τα φαινόμενα παραβατικότητας είναι διάχυτα. Τα παιδιά για να έρθουν στη Νομική να κάνουν μάθημα περνούν από πιάτσα ναρκωτικών. Θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό οι γονείς", είπε ο κ. Αυγουστιανάκης μιλώντας στην εκπομπή "Εντός ΘΕΜΑτος" με τον Γιώργο Λαμπράκο και τον Παναγιώτη Σουρέλη.
Aπάντηση ωστόσο δεν έχουν λάβει οι καθηγητές από τους αποδέκτες της οργισμένης επιστολής τους. Όμως δηλώνουν αποφασισμένοι να λάβουν μέτρα αν η πολιτεία δεν παρέμβει. "Έχουν γίνει καταγγελίες έχουν δοθεί καταθέσεις στην αστυνομία και μας απάντησαν ότι ο χώρος αστυνομεύεται. Οποιοσδήποτε περνάει από τον πεζόδρομο δίπλα στη Νομική μπορεί να αντιληφθεί τι γίνεται κι αν υπάρχει αστυνόμευση. Φαινόμενα παραβατικότητας και ανομίας είναι διάχυτα, όλοι τα γνωρίζουμε και δεν πρέπει κανείς να προφασίζεται ότι δεν τα γνωρίζει και οι αρμόδιοι τα ανέχονται. Αν κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη του τότε έχουμε κι εμείς ευθύνη απέναντι στους φοιτητές μας, που διέρχονται από εκεί. Αν δεν ληφθεί κάποιο μέτρο και συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, αν δεν υπάρξει αντίδραση και αντιμετώπιση απ' τους αρμόδιους, θα συναντηθούμε και θα κουβεντιάσουμε ξανά οι καθηγητές ποιο είναι το κατάλληλο μέτρο. Μπορεί να χρειαστεί να κλείσει η Νομική" είπε ο Μιχαήλ Αυγουστιανάκης. Ενώ σε ότι αφορά τα όσα είχε δηλώσει ο υπουργός Παιδείας περί "ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος που μπορεί να αντιμετωπίσει φαινόμενα ανομίας στα Πανεπιστήμια", ο κ. Αυγουστιανάκης είπε ότι "είναι αστειότητες αυτά τα περί ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος".
Γαβρόγλου: Το πρόβλημα δεν πρέπει να λυθεί με αστυνομοκρατία
«Είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί με αστυνομοκρατία και είναι ένα πρόβλημα που έχει και αντανάκλαση δυστυχώς και στην υπόλοιπη κοινωνία […] Δεν είναι τόσο το θέμα της ασφάλειας όσο τα φαινόμενα παραβατικότητας και αυτό που εμείς λέμε είναι ότι τα φαινόμενα παραβατικότητας έχουν μία διάσταση έντονα κοινωνική και πρέπει να καταλάβουμε, γιατί γίνονται, ώστε να δούμε με ποιον τρόπο θα τα αποτρέψουμε», τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.
«Γι' αυτόν τον λόγο», πρόσθεσε, «έχουμε συγκροτήσει μία ομάδα εργασίας, επικεφαλής της οποίας είναι ο καθηγητής Νομικής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, αλλά η ομάδα έχει και εκπροσώπους της αστυνομίας, αλλά και εκπροσώπους που επιτελούν κοινωνικό λειτούργημα και εργασία, ψυχολόγους, και προσπαθούμε να αναλύσουμε το πρόβλημα και να ζητήσουμε προτάσεις συγκεκριμένες από τα ιδρύματα».
protothema
Οι καθηγητές κάνουν λόγο για «κατάσταση βαριάς παρανομίας» και τονίζουν ότι «καθημερινά τελούνται στον χώρο αυτό αξιόποινες πράξεις (διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών, απειλές, σωματικές βλάβες και εξυβρίσεις), κάποιες εκ των οποίων έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα».
«Διαμαρτυρόμαστε ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι για τη χείριστη παιδαγωγική του φαινομένου, την παιδαγωγική της ανοχής της παρανομίας. Διαμαρτυρόμαστε για τη διαστροφή της έννοιας του ασύλου, το οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για την παράνομη συγκάλυψη κακουργηματικών πράξεων που καθημερινά τελούνται εντός και εκτός του κτιρίου της Νομικής Σχολής. Διαμαρτυρόμαστε για την έλλειψη ουσιαστικής και οργανωμένης προστασίας των πλέον δυστυχούντων συνανθρώπων μας, των θυμάτων των εμπόρων ναρκωτικών». Αυτά υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, στην ανοικτή τους επιστολή.
«Απευθύνουμε ύστατη έκκληση προς όλες τις αρμόδιες Αρχές για την αντιμετώπιση αυτού του απαράδεκτου και χρόνιου φαινομένου παρανομίας ακριβώς δίπλα στον χώρο, όπου διδάσκεται το Δίκαιο και σπουδάζουν οι αυριανοί δημόσιοι λειτουργοί, δικαστές και δικηγόροι της χώρας» σημειώνουν οι καθηγητές στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, τον διοικητή του Α.Τ. Εξαρχείων, τον δήμαρχο Αθηναίων, τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η κατάσταση, όπως υποστηρίζουν, θέτει σε κίνδυνο την υγεία, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των φοιτητών, των διδασκόντων και όλων των εργαζομένων και παράλληλα, προσβάλλει την ιστορία της Σχολής. «Εδώ, όπου άλλοτε δόθηκαν αγώνες για τη δημοκρατία και την ελευθερία, επιβιώνει και μακροημερεύει ένα άντρο παρανομίας, όπου δρουν άτομα ξένα προς την ακαδημαϊκή κοινότητα» τονίζουν.
Οι 93 υπογράφοντες την επιστολή διαμαρτύρονται για την απραξία της Πολιτείας, «η οποία ανέχεται αυτή την κατάσταση, παντελώς αναντίστοιχη με την προσφορά και το έργο που επιτελείται στο παλαιότερο ακαδημαϊκό ίδρυμα της πατρίδας μας», αλλά και την αδράνεια των αρμοδίων και τη «διαχειριστική μετάθεση ευθυνών».
Παράλληλα, δηλώνουν ότι εάν δεν αντιμετωπισθεί το φαινόμενο από την Πολιτεία, θα προστατεύσουν την ασφάλεια και την υγεία των φοιτητών και θα περιφρουρήσουν το κύρος της Σχολής, «λαμβάνοντας κάθε μέτρο, ακόμη και επώδυνο αν χρειαστεί».
Σημειώνεται ότι, από το 2012, έχει κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά προς τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ζήτημα εξαιρετικής φύσης που πρέπει να αντιμετωπισθεί κατά προτεραιότητα. Μάλιστα, με την υποστήριξη των πρυτανικών Αρχών, έχουν γίνει προσφυγές σε όλες τις αρμόδιες Αρχές, με «μηδαμινή ανταπόκριση» όπως υποστηρίζουν οι καθηγητές της Νομικής.
Την επιστολή «συνυπογράφει» και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter εξέφρασε τη συμπαράσταση του στο κείμενο - διαμαρτυρία των καθηγητών σημειώνοντας ότι το «πανεπιστημιακό άσυλο έχει de facto καταργηθεί».
«Ενώνω τη φωνή με τους συναδέλφους μου στη Νομική Αθηνών. Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Έχω πει εδώ και καιρό ότι το πανεπιστημιακό άσυλο έχει de facto καταργηθεί. ΤΩΡΑ, δομές για τους ουσιοεξαρτημένους, αξιοπρεπή πανεπιστήμια, ανταγωνιστική εκπαίδευση, ασφαλή πόλη», έγραψε ο κ. Καμίνης.
Χαρακόπουλος: Άσυλο συγκάληψης κακουργηματικών πράξεων
«Άσυλο συγκάλυψης κακουργηματικών πράξεων» χαρακτηρίζει «τα όσα συμβαίνουν» στη Νομική Σχολή Αθηνών, με αφορμή ανοικτή επιστολή 93 καθηγητών για την κατάσταση που επικρατεί στο κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, Μάξιμος Χαρακόπουλος. Σε ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και τον αναπλήρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Χαρακόπουλος σημειώνει πως η κατάσταση στον χώρο των Πανεπιστημίων «έχει κυριολεκτικά ξεφύγει, λόγω του περιβόητου νόμου για το άσυλο της ασυδοσίας», και ότι «τα πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν παραδοθεί σε κάθε είδους παρανόμους και "μπαχαλάκηδες", που σκορπούν τον φόβο σε διδάσκοντες και φοιτητές, οι οποίοι με τη σειρά τους απευθύνουν κραυγή απόγνωσης, χωρίς δυστυχώς, να βρίσκουν ουδεμία ανταπόκριση».
Ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρεται σε μια ανοικτή επιστολή 93 καθηγητων της Νομικής, σημειώνοντας πως όσα περιγράφουν προκαλούν «θλίψη και οργή για την κατάντια του ελληνικού πανεπιστημίου, καθώς σ’ αυτήν γίνεται λόγος για καθημερινές "αξιόποινες πράξεις (διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών, απειλές, σωματικές βλάβες και εξυβρίσεις), κάποιες εκ των οποίων έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα"».
«Πρόκειται για την πιο εκκωφαντική απόδειξη της αποτυχίας της αντίληψης περί "πανεπιστημιακού ασύλου" που εκπορεύεται από αναχρονιστικές και περιθωριακές ιδεοληψίες. Όπως, άλλωστε, καταγγέλλουν οι ίδιοι οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, πρόκειται για "διαστροφή της έννοιας του ασύλου, το οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για την παράνομη συγκάλυψη κακουργηματικών πράξεων που καθημερινά τελούνται εντός και εκτός του κτιρίου της Νομικής Σχολής"», επισημαίνει ο κ. Χαρακόπουλος, ζητώντας από την κυβέρνηση «να παύσει να κωφεύει στο πρόβλημα, παρέχοντας ιδιότυπη προστασία σε κάθε παρανομία, και να λάβει τα επιβαλλόμενα μέτρα, αποκαθιστώντας το αίσθημα ασφάλειας στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας»
Τέλος, ερωτά τους δυο υπουργούς:
Αν ήταν σε γνώση τους οι καταγγελίες για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εντός και εκτός της Νομικής Σχολής Αθηνών, όπως καταγγέλλεται από 93 καθηγητές της εν λόγω Σχολής, κι αν ναι γιατί δεν έπραξαν έως σήμερα τα δέοντα;
Αν, μετά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες διδασκόντων και φοιτητών από πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας για την έξαρση της ανομίας που επικρατεί στους χώρους των ΑΕΙ, από τη δράση διαφόρων παρανόμων στοιχείων και ομάδων τραμπούκων, θα καταργήσουν τον “νόμο Γαβρόγλου” για το άσυλο.
«Θα κλείσει η Νομική» λέει καθηγητής της Σχολής
Την αγανάκτηση τους εκφράζουν 93 καθηγητές της Νομικής Σχολής Αθηνών για τα συνεχιζόμενα φαινόμενα ανομίας στους χώρους γύρω από το κτίριο στο κέντρο της πόλης. Σε επιστολή την οποία έστειλαν σε όλους τους συναρμόδιους υπουργούς και στον εισαγγελέα, αναφέρουν όλα τα περιστατικά που καταγράφουν καθημερινά στον προαύλιο χώρο της Νομικής όπου γίνεται εμπόριο και χρήση ναρκωτικών.
"Είναι εντυπωσιακή η ανοχή της παραβατικότητας από την πολιτεία" είπε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο Μιχαήλ Αυγουστιανάκης, ένας από τους 93 καθηγητές της Νομικής Σχολής που υπογράφουν την επιστολή. "Πολύ συχνά η παραβατικότητα πλησιάζει την κακουργηματική πράξη. Γίνεται εμφανώς διακίνηση ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας. Γίνεται συναλλαγή ναρκωτικών σαν να μη συμβαίνει τίποτα Οι φοιτητές που μπαίνουν και βγαίνουν στη Νομική από τη συγκεκριμένη είσοδο στον πεζόδρομο, περνούν ανάμεσα από άτομα που συναλλάσσονται και κάνουν χρήση ναρκωτικών. Τα φαινόμενα παραβατικότητας είναι διάχυτα. Τα παιδιά για να έρθουν στη Νομική να κάνουν μάθημα περνούν από πιάτσα ναρκωτικών. Θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό οι γονείς", είπε ο κ. Αυγουστιανάκης μιλώντας στην εκπομπή "Εντός ΘΕΜΑτος" με τον Γιώργο Λαμπράκο και τον Παναγιώτη Σουρέλη.
Aπάντηση ωστόσο δεν έχουν λάβει οι καθηγητές από τους αποδέκτες της οργισμένης επιστολής τους. Όμως δηλώνουν αποφασισμένοι να λάβουν μέτρα αν η πολιτεία δεν παρέμβει. "Έχουν γίνει καταγγελίες έχουν δοθεί καταθέσεις στην αστυνομία και μας απάντησαν ότι ο χώρος αστυνομεύεται. Οποιοσδήποτε περνάει από τον πεζόδρομο δίπλα στη Νομική μπορεί να αντιληφθεί τι γίνεται κι αν υπάρχει αστυνόμευση. Φαινόμενα παραβατικότητας και ανομίας είναι διάχυτα, όλοι τα γνωρίζουμε και δεν πρέπει κανείς να προφασίζεται ότι δεν τα γνωρίζει και οι αρμόδιοι τα ανέχονται. Αν κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη του τότε έχουμε κι εμείς ευθύνη απέναντι στους φοιτητές μας, που διέρχονται από εκεί. Αν δεν ληφθεί κάποιο μέτρο και συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, αν δεν υπάρξει αντίδραση και αντιμετώπιση απ' τους αρμόδιους, θα συναντηθούμε και θα κουβεντιάσουμε ξανά οι καθηγητές ποιο είναι το κατάλληλο μέτρο. Μπορεί να χρειαστεί να κλείσει η Νομική" είπε ο Μιχαήλ Αυγουστιανάκης. Ενώ σε ότι αφορά τα όσα είχε δηλώσει ο υπουργός Παιδείας περί "ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος που μπορεί να αντιμετωπίσει φαινόμενα ανομίας στα Πανεπιστήμια", ο κ. Αυγουστιανάκης είπε ότι "είναι αστειότητες αυτά τα περί ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος".
Γαβρόγλου: Το πρόβλημα δεν πρέπει να λυθεί με αστυνομοκρατία
«Είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί με αστυνομοκρατία και είναι ένα πρόβλημα που έχει και αντανάκλαση δυστυχώς και στην υπόλοιπη κοινωνία […] Δεν είναι τόσο το θέμα της ασφάλειας όσο τα φαινόμενα παραβατικότητας και αυτό που εμείς λέμε είναι ότι τα φαινόμενα παραβατικότητας έχουν μία διάσταση έντονα κοινωνική και πρέπει να καταλάβουμε, γιατί γίνονται, ώστε να δούμε με ποιον τρόπο θα τα αποτρέψουμε», τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.
«Γι' αυτόν τον λόγο», πρόσθεσε, «έχουμε συγκροτήσει μία ομάδα εργασίας, επικεφαλής της οποίας είναι ο καθηγητής Νομικής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, αλλά η ομάδα έχει και εκπροσώπους της αστυνομίας, αλλά και εκπροσώπους που επιτελούν κοινωνικό λειτούργημα και εργασία, ψυχολόγους, και προσπαθούμε να αναλύσουμε το πρόβλημα και να ζητήσουμε προτάσεις συγκεκριμένες από τα ιδρύματα».
protothema
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου