facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Τουρκία: Και πυραύλους S-400 και F-35

Την πεποίθησή του ότι η απόφαση της χώρας του να αγοράσει πυραύλους S-400 από τη Ρωσία δεν θα εμποδίσει την προμήθεια μαχητικών αεροπλάνων F-35 από τις ΗΠΑ εξέφρασε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Νουρετίν Τσανικλί. Με τη δήλωσή του αυτή, ο Τούρκος αξιωματούχος προσπάθησε να ανασκευάσει προηγούμενη τοποθέτηση του έμπειρου διπλωμάτη Βολκάν Μποζκίρ, σύμφωνα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν είναι πλέον θετικές» αναφορικά με την πώληση των F-35 στην Τουρκία λόγω της απόφασης για την προμήθεια ρωσικών πυραύλων.

«Αυτά τα δύο σχέδια είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους. Εχουμε ήδη συμφωνήσει να προμηθευτούμε τα αμυντικά, αντιπυραυλικά συστήματα S-400 (από τη Ρωσία) και αυτό δεν θα επηρεάσει την αγορά των F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Τσανικλί.

Η τελική συμφωνία

Η Τουρκία υπέγραψε τον περασμένο Δεκέμβριο την τελική συμφωνία με τη Ρωσία για την προμήθεια των S-400, κάτι που προκάλεσε φόβους για πιθανή ενεργοποίηση κυρώσεων από την κυβέρνηση Τραμπ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα και αρκετοί αναλυτές αμφιβάλλουν αν η εγκατάσταση των S-400 στην Τουρκία τελικά υλοποιηθεί.

Η αγορά των τελευταίας γενιάς F-35 θεωρείται άμεση προτεραιότητα για την Αγκυρα, που επείγεται να ανανεώσει τον σχετικά γερασμένο στόλο των F-4 και F-16. Ο Τσανικλί υπενθύμισε ότι η χώρα του λαμβάνει μέρος στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35 εδώ και χρόνια, έχοντας καταβάλει τις προβλεπόμενες δόσεις. Τα δύο πρώτα από τα 100 F-35 που αγοράζει η Τουρκία προβλέπεται να παραληφθούν το 2019. Τα F-35 είναι προϊόν της αμερικανικής Lockheed Martin και στην παραγωγή του συμμετέχει και η Τουρκία. Το συνολικό πρόγραμμα κατασκευής των αεροσκαφών, που προορίζονται για ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία, Ιταλία, Νορβηγία, Τουρκία, Ολλανδία, Δανία και Καναδά, κοστολογείται σε 400 δισ. δολάρια, κάτι που το αναδεικνύει στο πλέον πολυδάπανο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία.

Πρόσθετη ένδειξη αποστασιοποίησης της Τουρκίας από τις ΗΠΑ και προσέγγισής της προς τη Ρωσία ήταν η στάση της στην πολύκροτη υπόθεση Σκριπάλ, του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα που δέχθηκε δολοφονική επίθεση στο Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας. Ενώ οι ΗΠΑ και άλλες 21 συμμαχικές τους χώρες, συμπεριλαμβανομένων 14 χωρών-μελών της Ε.Ε., αποφάσισαν να απελάσουν δεκάδες Ρώσους διπλωμάτες σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Βρετανία, η Τουρκία αποφάσισε να μην προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση. Αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπεκίρ Μποζντάγκ, τονίζοντας ότι «οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και στην Τουρκία είναι θετικές και καλές».

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι δήλωσε στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα εμποδίσουν την κουρδική οργάνωση ΡΚΚ να αναπτύξει ένοπλη δράση εναντίον της Τουρκίας από τα όρη Σιντζάρ του βορειοδυτικού Ιράκ. Πρόσφατα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι ο τουρκικός στρατός θα εισβάλει στο Σιντζάρ για να το εκκαθαρίσει από μαχητές του ΡΚΚ αν δεν το κάνουν οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ιρακινά στρατεύματα αναπτύχθηκαν στο Σιντζάρ το Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα να αποσυρθούν από την περιοχή δυνάμεις των Κούρδων.

kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news