facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Κοτζιάς για δηλώσεις Ζάεφ περί «μακεδονικής» γλώσσας: Θα του τράβαγα τα αυτιά (Βίντεο)

Σε παρέμβαση προχώρησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στον απόηχο των δηλώσεων του Ζόραν Ζάεφ περί εκμάθησης της «μακεδονικής» στην Ελλάδα, και ενώ οι αντιδράσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Ειδικότερα, ο κ. Κοτζιάς, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και σε διαφορετικό μήκος κύματος από τη στρατηγική χαμηλών τόνων του Μεγάρου Μαξίμου, επεσήμανε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ταυτόχρονα σαφείς αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα: «Θα τράβαγα τα αυτιά του Ζάεφ με όλους τους τρόπους, αν ήμουν στη θέση του υπουργού Εξωτερικών».

«Δεν βρήκα τίποτα στις δηλώσεις του Ζάεφ σχετικό με Μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα. Αυτό για τη γλώσσα υπάρχει... Αλλά η γλώσσα καθιερώθηκε από το 1994» επανέλαβε ο Νίκος Κοτζιάς ο οποίος σημείωσε επίσης ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για παραβίαση της συμφωνίας των Πρεσπών από την στιγμή που αυτή η συμφωνία δεν έχει τεθεί σε ισχύ.

Παράλληλα, εξέφρασε τη σιγουριά του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι ο Πάνος Καμμένος είναι ο τελευταίος που θα ήθελε εκλογές.

Τέλος, σημείωσε ότι στη Συμφωνία δεν προβλέπεται να παρεμβαίνει η μία χώρα στην άλλη. «Το τι γλώσσες θα διδάσκονται στην Ελλάδα είναι δικιά μας δικαιοδοσία», επεσήμανε.



Η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών ήρθε καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η πολιτική αντιπαράθεση για τις επίμαχες δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ. Αξίζει να υπενθυμιστεί πως παρά την αναδίπλωση της κυβέρνησης των Σκοπίων και τα περί παρερμηνείας των εν λόγω δηλώσεων, το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα διαψεύδει πλήρως τους ισχυρισμούς της γείτονος.



«Μιλάτε για τους Μακεδόνες στην Ελλάδα με τόσο πάθος και αυτό είναι θαυμάσιο. Ας αναρωτηθούμε τι κάνουμε για αυτούς εδώ και 27 χρόνια. Ας είμαστε ειλικρινείς κάναμε κάτι γι' αυτούς; Η επίλυση αυτού του προβλήματος που είχαμε για 27 χρόνια, αυτό ήταν ένα βάρος στους ώμους μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός των Σκοπίων στη Βουλή το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου, απαντώντας σε βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO που ρωτούσαν τι θα γίνει με την υποτιθέμενη «μακεδονική» μειονότητα σε Βουλγαρία και Ελλάδα.

«Τώρα έχουμε καλύτερες πιθανότητες, τώρα έχουμε ευκαιρίες για τα παιδιά στη Ελλάδα να μάθουν την μακεδονική γλώσσα, μέχρι τώρα αυτό απαγορευόταν, ήταν ένα θέμα ταμπού. Η ελληνική γλώσσα ήδη διδάσκεται στη Μακεδονία. Έχουμε μια ευκαιρία να τους βοηθήσουμε αληθινά να απομακρύνουμε τα σύνορα», πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Σε κάθε περίπτωση, η ρητορική υψηλών τόνων του Ζόραν Ζάεφ προκαλεί έντονο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου που βλέπει τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας να βγαίνει έξω από τα όρια της Συμφωνίας των Πρεσπών και να πατάει «κόκκινες γραμμές».

ΠΓΔΜ: Λυπούμαστε για την παρερμηνεία

«Εκφράζουμε λύπη αν τα σχόλια του Ζόραν Ζάεφ έγιναν αντιληπτά και ερμηνεύτηκαν με λάθος τρόπο» επανέλαβε με δημόσια τοποθέτησή του σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης της πΓΔΜ, Μίλε Μποσνιάκοφσκι. Ειδικότερα κληθείς κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών να σχολιάσει τις ελληνικές αντιδράσεις στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, περί δυνατότητας διδασκαλίας της “μακεδονικής” γλώσσας στην Ελλάδα, είπε:

«Θα ήθελα να είμαι ακριβής, για να μην υπάρξει καμία παρανόηση.

Η κυβέρνηση της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” είναι έντονα αφοσιωμένη στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και όλες οι ενέργειες και δηλώσεις μας γίνονται με καλή πίστη για να στηρίξουμε αυτή τη Συμφωνία.

Ως χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην ΕΕ, έχουμε πλήρη συνείδηση ότι οι χώρες μεριμνούν για τους δικούς τους πολίτες και ότι οι χώρες των Βαλκανίων δεν αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτονικών χωρών για το όποιο ζήτημα.

Σε αυτή την κατεύθυνση υπογραμμίζουμε το άρθρο 4 παράγραφος 3 της Συμφωνίας των Πρεσπών, με το οποίο δεσμευόμαστε να μην αναμειγνυόμαστε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, περιλαμβανομένης της υπεράσπισης των δικαιωμάτων προσώπων που δεν είναι πολίτες μας.

Από αυτήν την άποψη εννοείται ότι οι πολιτικές σε θέματα γλώσσας στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Εκφράζουμε πλήρη κατανόηση και σεβασμό ότι το ζήτημα ποιες γλώσσες διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα θέμα εσωτερικής πολιτικής και εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός Ζάεφ είναι πλήρως προσηλωμένος σε μία πολιτική που φέρνει τις ευρωπαϊκές αξίες στην περιοχή των Βαλκανίων, όπως είναι αφοσιωμένος και στην βελτίωση των σχέσεων καλής γειτονίας.

Εκφράζουμε λύπη αν τα σχόλιά του έγιναν αντιληπτά και ερμηνεύτηκαν με λάθος τρόπο» δήλωσε ο Μίλε Μποσνιάκοφσκι.

newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news