facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Νέα πρόταση Μητσοτάκη για αναθεώρηση του άρθρου 16 με 151 ψήφους

Η κυβέρνηση οφείλει να συναινέσει προκειμένου η παρούσα Βουλή να εγκρίνει την αναθεώρηση του άρθρου 16, έστω με 151 ψήφους, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στο συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας.

Δεν πρέπει να χαθούν 10 χρόνια για την ίδρυση και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, αν στην επόμενη βουλή βρεθούν 180 βουλευτές να στηρίξουν μια τέτοια επιλογή, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι αρνείται «εμμονικά» την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, κάτι που «επιτρέπεται ακόμα και στην Κούβα» και σε όλες τις χώρες της Unesco.

«Θέλω από το συνέδριο σας να απευθυνθώ στην κυβερνητική πλειοψηφία. Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραπέμψει στις συνταγματικές καλένδες την αλλαγή αυτού του κρίσιμου άρθρου» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν αντέχουμε να περιμένουμε αλλά 10 χρόνια εγκλωβισμένοι σε ιδεοληψίες όταν ο κόσμος γύρω μας αλλάζει με τόσο γοργούς ρυθμούς

Ας κριθεί αναθεωρητέο έστω και με 151 βουλευτές σε αυτή τη βουλή και να έρθει η επόμενη βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών να προσδιορίσει το περιεχόμενο του.

Και απευθύνομαι προσωπικά στον κ. Τσίπρα. Σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα ας βάλει επιτέλους το καλό της χώρας πάνω από τις ιδεολογικές αγκυλώσεις του κόμματός του».

Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι ως νέος βουλευτής το 2006 είχε προτείνει στους υπόλοιπους βουλευτές αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουγών, χωρίς τότε να βρει ανταπόκριση.

«Ήταν η εποχή που τα θέματα διαφάνειας δεν ήταν πολύ ψηλά στην ατζέντα του δημόσιου διαλόγου. Το άρθρο 86 πρέπει να αλλάξει, δεν δικαιολογείται οι πολιτικοί να έχουν σκανδαλωδώς προνομιακή μεταχείριση» ανέφερε.

Κατήγγειλε ακόμα την «κυβερνητική προπαγάνδα» περί τέλους των μνημονίων, η οποία «προσκρούει στην πραγματικότητα.

«Η κοινή γνώμη ασφυκτιά ανάμεσα σε εθνικές ταπεινώσεις», είπε αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, για να προσθέσει ότι η χώρα αντιμετωπίζει οικονομικά αδιέξοδα, ενώ ταυτόχρονα πλαγιοκοπούνται η δικαιοσύνη, οι θεσμοί και η εκκλησία.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει υποχωρήσει στην 57η θέση του δείκτη ανταγωνιστικότητας του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ, 4 βαθμίδες πιο κάτω από το 2017. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει ανάγει σε κανόνα τις απευθείας αναθέσεις ενώ θα έπρεπε να είναι η εξαίρεση. «Δεν γίνεται να έχουμε υγιείς δημόσιες συμβάσεις από ένα γραφειοκρατικό κράτος που δεν λειτουργεί με αξιολόγηση και διαφάνεια», είπε χαρακτηριστικά.

Αυστηρή κριτική άσκησε στην κυβέρνηση επίσης γιατί «αναβίωσε τον παλαιοκομματισμό στην χειρότερη μορφή του. όπως συμβαίνει και για τη διαφθορά στο Δημόσιο». Εξήγησε ότι δεν αναφέρεται μόνο σε σκάνδαλα αλλά για τη διαφθορά που εξαπλώνεται και κλιμακώνεται με επιθέσεις εναντίον των θεσμών και με λάσπη εναντίον πολιτικών αντιπάλων. «Το ηθικό πλεονέκτημα δεν προκύπτει από αυτάρεσκους προσδιορισμούς αλλά από την πράξη, γι αυτό και η αποκατάσταση τού κύρους της πολιτικής θα είναι προτεραιότητά μου», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης των ανεξάρτητων αρχών και του ελεγκτικού μηχανισμού του Δημοσίου. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση, λέγοντας ότι είναι ενδεικτικό ότι το Δημόσιο προσλαμβάνει κατά πλειοψηφία αποφοίτους μέσης εκπαίδευσης αντί για προσωπικό με υψηλά προσόντα -που περιορίστηκε πέρυσι στο 11%. «Αυτό δείχνει ποια είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης που υπηρετεί πολιτειακές λογικές», προσέθεσε.

Τέλος επανέλαβε την δέσμευσή του για ειδικό χαρτοφυλάκιο με αρμοδιότητα την οριζόντια χάραξη ψηφιακής πολιτικής.

newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news