facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Ρωσία: Η διένεξη Ελλάδας - Σκοπίων για το ονοματολογικό έπρεπε να είχε λυθεί πολύ νωρίτερα

Την εκτίμηση ότι η διένεξη μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων για το ονοματολογικό θα μπορούσε να έχει λυθεί αρκετά νωρίτερα εξέφρασε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις Βρυξέλλες Βλαντιμίρ Τσιζόφ.

«Θα πρέπει να επιλυθεί τώρα, αλλά όχι παρακλάδι της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Τσιζόφ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο MIA.

«Η γενική εκτίμησή μου συμπίπτει με την αξιολόγηση της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής της ΠΓΔΜ, η οποία την κήρυξε την συμφωνία των Πρεσπών ως άκυρη», η οποία επιβεβαιώνεται και μέσω της χαμηλής προσέλευσης του λαού στο δημοψήφισμα που ήταν πολύ κάτω από το 50%, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιζόφ. Παράλληλα, έκανε λόγο για σύγχυση σχετικά με τι ήταν ακριβώς το δημοψήφισμα. «Εάν πρόκειται για το νέο όνομα, τότε γιατί δεν αναφέρθηκε καν το όνομα στην ερώτηση που τέθηκε στο δημοψήφισμα;», διερωτήθηκε.

Ερωτηθείς σχετικά ο Ρώσος πρεσβευτής επανέλαβε ότι «υπήρξε έλλειψη πολιτικής βούλησης και από τις δύο πλευρές, εννοώ τις κυβερνήσεις, κατά τη διάρκεια αυτών των ετών» για να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας και συμπλήρωσε:

«Θυμάμαι στη δεκαετία του '90, ότι η Θεσσαλονίκη - η οποία ήταν μια πόλη 600.000 τότε - διοργάνωσε τεράστιες συγκεντρώσεις. Αυτό ήταν περίεργο, αλλά ήταν επίσης και μια ένδειξη ενίσχυσης του αδιεξόδου. Οπως καταλαβαίνω (αν και μπορώ να κάνω λάθος φυσικά), για τους Ελληνες δεν είναι τόσο το όνομα που έχει σημασία, αλλά όλα όσα σχετίζονται με την ταυτότητα. Μπορεί να είναι η Βόρεια Μακεδονία, η Άνω Μακεδονία, η Κάτω Μακεδονία, αλλά το "ποιοι είναι οι Μακεδόνες;" και το "πώς θα φέρουν το ίδιο όνομα με εκείνους που θεωρούν ως εαυτούς - απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου" τους αφορά περισσότερο», πρόσθεσε ο κ. Τσιζόφ.

Σημείωσε δε, ότι το ζήτημα της γλώσσας είναι ένα ακόμη στοιχείο με ιδιαίτερη σημασία για την επίλυση.

«Γνωρίζω πώς αντιμετωπίστηκε το θέμα της γλώσσας μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας - θα έλεγα με πολύ δύσκολο τρόπο. Περισσότερο μοιάζει με την παράκαμψη του ζητήματος παρά την επίλυσή του. Ομως, και πάλι, το όλο ζήτημα θα μπορούσε να λυθεί πολύ νωρίτερα», συμπληρώνει.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news