facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Ακόμα 7.000 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων δημιουργούνται στην ενδοχώρα

Ακόμα 7.000 φιλοξενίας προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα, οι οποίες θα προστεθούν στις 10.000 που έχουν ήδη εξασφαλιστεί σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, θα δημιουργηθούν το επόμενο διάστημα, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας. Ανέφερε ακόμα ότι η διαδικασία εξέτασης ασύλου έχει επιταχυνθεί.

«Ολοκληρώσαμε ένα πρώτο στάδιο με τη δημιουργία 10.180 θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία, εκ των οποίων οι 5.000 είναι σε διαμερίσματα. Από 1η Νοεμβρίου θα ξεκινήσει νέο πρόγραμμα για άλλες 7.000 θέσεις φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα» ανέφερε ο υπουργός στον Real FM.

«Συγχρόνως, έχουμε ανεβάσει 30% και τώρα είναι ακόμα καλύτερα την ταχύτητα των αποφάσεων της εξέτασης ασύλου και 60% τις επιδόσεις [...] Δυστυχώς, οι ροές συνεχίζονται με περισσότερη επικέντρωση αυτήν την εποχή στη Σάμο. Να σας αναφέρω τα χθεσινά στοιχεία, στη Λέσβο είχαμε εισροές 72 και έφυγαν από τη Μόρια 169, στην Κω 27 και έφυγαν 17, στη Χίο 3 και έφυγαν 13, και στη Σάμο όμως 120 και έφυγαν 6. Παίρνουμε μέτρα, δεν θα σας πω πιο συγκεκριμένα» συμπλήρωσε.

«Ήμουν στην Τουρκία και συνομίλησα με τον αρμόδιο υπουργό με καλή διάθεση είδαμε πως μπορεί να ανέβει περισσότερο η συνεργασία μας. Σημασία έχει για εμένα να ανακουφίσω τα νησιά και για κύριο λόγο την Μόρια και το Βαθύ της Σάμου. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ένα σύστημα που μπορεί να πάει χρόνια, δηλαδή να έρχονται στα νησιά, να γίνονται οι διαδικασίες, να περνάνε στην ενδοχώρα και να μένουν στην ενδοχώρα. Γιατί θα χρειαστεί να φτιάχνουμε με αυτόν τον τρόπο κάθε χρόνο 20.000 νέες θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα», υπογράμμισε.

«Η λύση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι σε 3 ζητήματα, πώς επεμβαίνουμε εκεί που υπάρχει το πρόβλημα, πώς διαχειριζόμαστε καλύτερα τις διαδικασίες τις συνοριακές, πώς δημιουργούμε ένα σύστημα ανακατανομής του βάρους ώστε να μπορούμε να το αντέξουμε, ώστε να μην τα τραβάνε όλα οι χώρες υποδοχής και οι χώρες προορισμού, που κατά κύριο λόγο είναι η Γερμανία», κατέληξε ο κ. Βίτσας.

Κληθείς να σχολιάσει τα ρεπορτάζ των διεθνών ΜΜΕ για τις συνθήκες διαβίωσης στα hot spots ο κ. Βίτσας τόνισε: «Παρακολουθώ όλα τα ρεπορτάζ σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ακόμα και σε μία κακή κριτική μπορεί να έχει στοιχεία που μπορεί να διορθώσεις προβλήματα, λάθη και αδυναμίες. Δεν νιώθω το ίδιο στις συνόδους των υπουργών και στις επισκέψεις που κάνω σε άλλες χώρες, όπου αντιλαμβάνονται την τεράστια προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα και επενδύουν σε αυτήν την προσπάθεια».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news